אחרי התיעודים הקשים אתמול מהר הבית ומהעיר העתיקה שבהם נראו צעירים ערבים תוקפים מתפללים ורוגמים באבנים אוטובוסים באין מפריע ומבלי שהמשטרה תתערב, בדקנו היום (שני) מה רף הענישה על יידוי אבנים בארץ.

עו"ד עמרי לשם, מומחה למשפט פלילי וצבאי, מסביר שיידוי אבנים היא עבירה פלילית שהורחבה בשנים האחרונות בשל העובדה שבפועל לא היו מספיק אנשים שנענשו על מעשיהם, ואם כבר נענשו – מדובר היה בעונשים מינוריים ובלתי מרתיעים.

לדבריו, הדבר היה נכון בפרט בשני מצבים: כשמדובר בחשוד קטין, וכשהיה קושי להוכיח את הכוונה לפגוע בחיי אדם. בניסיון להילחם בתופעה, מסביר עורך הדין לשם, קרו שני דברים מרכזיים: הראשון הוא שנתניהו ושקד קבעו בזמנו הוראת שעה שמטילה עונש מינימלי בעת זריקת האבנים. ההוראה הזו מנעה מבית המשפט "לרחם" על מיידי אבנים לכאורה שלא לצורך, ולמעשה הסיר מעליהם את שיקול הדעת בנושא כמעט לחלוטין, אבל היא פקעה בינתיים.

הדבר השני שקרה: נקבעה ענישה מקסימלית מחמירה בנוגע לניסיון לפגוע באמצעות יידוי האבנים. כלומר, לא צריך לפגוע בפועל, אלא מספיקה ההוכחה של עצם הניסיון לעשות כן – על מנת לקבוע מאסר של עד 20 שנה. בפועל, כאמור, טרם נקבעה ענישה מחמירה על עבירת יידוי אבנים, שכן חלק ממיידי האבנים לכאורה קטינים וחלק לא נתפסו בשעת המעשה או מיד אחריו.

אתמול נרגמו באבנים כ-10 אוטובוסים בעימותים בירושלים. שלומי פדידה, אחד הנהגים שהותקף בדרכו לכותל, סיפר ל-N12 על רגעי הפחד: "קילומטר וחצי לפני הכותל חיכתה לי קבוצת צעירים עם אבנים - שיידו אותם לעבר האוטובוס. צעקתי לנוסעים להישכב על הרצפה". עוד אמר פדידה כי תחושת חוסר הביטחון קשה יותר משנים קודמות: "כל שנה אני עושה את זה, בתקופת חול המועד אני לוקח אוטובוס - והכול בסדר. השנה זה שונה מכל השנים". לדבריו, כ-20-15 צעירים תקפו את האוטובוס.

נחום אפלבוים, תושב גוש עציון שעובד בכותל ושנפצע קל מיידוי אבנים לעבר האוטובוס שבו נסע, סיפר גם הוא על האימה: "עליתי בשעה 07:00 על השאטל הראשון לכותל. האוטובוס נסע דרך שער שכם, וליד שער האריות - מטח אבנים מטורף על האוטובוס. היינו רק אני והנהג - נשכבתי על הרצפה, ואבן חדרה דרך החלון ופגעה לי בכתף. אני עדיין עם חשש לשבר והייתי מלא בזכוכיות". גם אפלבוים ציין שכוחות הביטחון לא נראו בסביבה: "לא ראינו משטרה, לא היה אף אחד - לקח זמן עד שהגיעו הכוחות. האמת היא שעד עכשיו לא פגשתי אף אחד מהמשטרה".

עו"ד עמרי לשם, משפט פלילי וצבאי (צילום:  ניר קידר)
עו"ד עמרי לשם | צילום: ניר קידר

מתיעוד שהגיע לידינו ניתן לראות את פריסת השוטרים הרבה בכביש שבו אתמול נרגמו באבנים כ-10 אוטובוסים שהיו בדרכם לכותל. נוכח התמונות הללו מאתמול, המשטרה חסמה לכלי רכב פרטיים את הגישה לכבישים הללו וניתן להגיע לכותל באמצעות שאטלים או בתחבורה ציבורית.

מפקד מחוז ירושלים ניצב דורון תורג'מן התייחס לשורת האירועים האלימים בבירה ודחה את הביקורת על כך שלמשטרה לקח זמן להגיע לזירת הפגיעה באוטובוסים: "הכי קל לעצור אוטובוסים. הגענו לאוטובוסים בתוך פחות מעשר דקות. אני מצר על הפצועים אבל קיבלנו החלטה שלא להפסיק את האוטובוסים, והנסיעות המשיכו בצורה מסודרת".