כתב אישום הוגש נגד יעקב אבו אל-קיעאן, ישראלי תושב חורה שבנגב שבעבר רץ לכנסת ברשימת תל"ם של בוגי יעלון, בגין מגע עם סוכן חוץ ומסירת ידיעה לאויב. אל-קיעאן נעצר לפני כ-3 שבועות ונחקר על ידי השב"כ בחשד לעבירות ביטחוניות חמורות ואסור היה לפרסם את שמו, והיום (שני) הוגש נגדו כתב האישום וזהותו הותרה לפרסום.

על פי כתב האישום, אל-קיעאן יצר קשר במהלך שנת 2019 עם אזרח עירקי המתגורר בטורקיה בשם ח'יידר אלמשהדאני, ששימש כאיש קשר של גורמי מודיעין אירניים. הקשר החל על רקע עסקי, אך בשלב מסוים הם החלו לשוחח על נושאים פוליטיים.

לקראת הבחירות לכנסת בשנת 2019, אל-קיעאן התמודד ברשימת תל"ם של הרמטכ"ל לשעבר משה (בוגי) יעלון. במהלך תקופה זו, כך על פי האישום, הוא פרסם בעמוד הפייסבוק שלו תמונות עם בכירים במפלגה ובכחול לבן, ביניהם בוגי יעלון ובני גנץ. בשיחות עם ח'יידר הוא פיאר את עצמו, טען שהוא נמנה על אחד ממקבלי ההחלטות במדינה, חבר בקבינט ושמדינת ישראל עתידה לבצע פעולות תקיפה בקרוב.

משה בוגי יעלון בני גנץ אשקלון (צילום: AP / FLASH 90, פלאש/90 )
כתב האישום: אל-קיעאן רץ לכנסת ברשימה של יעלון והעביר לאירנים מידע על גנץ | צילום: AP / FLASH 90, פלאש/90

עוד על פי כתב האישום, במספר רב של מועדים מסר אל-קיעאן לח'יידר מידע שנודע לו אודות פעילותם של כוחות הביטחון בישראל, פעילותו של שר הביטחון בני גנץ, עסקאות צבאיות שנעשו בין ישראל לארצות הברית, מידע שנודע לנאשם מהתקשורת, או מקשריו עם אנשים שונים בישראל. על פי האישום, הוא עשה זאת על מנת להעלות את ערכו בעיני האירנים ולקבל תמורה עבור המידע שמסר, שכן ח'יידר אמר לו שיש אנשים בכירים בטהרן שמתעניינים בו ורוצים לפגוש אותו.

במהלך שיחותיו עם אותו אזרח עירקי, כך נטען בכתב האישום, שר הביטחון גנץ כונה "הבחור שאצלנו" ואל-קיעאן דיווח על צעדיו השונים - הוא חזר מאמריקה, סיכם על מכירה וקנייה מאיחוד האמירויות, סיפר היכן הוא נמצא ועוד. אל-קיעאן וח'יידר המשיכו להיות בקשר, תוך המשך העברת עדכונים על התנהלות כוחות הביטחון והממשלה. באחת הפעמים אל-קיעאן אמר כי ישראל עתידה לבצע פעולת תקיפה בקרוב - ובאורח מקרי זה מה שאכן קרה.

עוד נטען בכתב האישום כי במהלך הקשר בין אל-קיעאן לח'יידר הם ניסו לתאם פגישה עם האירנים במדינות שונות - אך ללא הצלחה בשל מגפת הקורונה שהקשתה על הכניסה והיציאה בגבולות המדינות השונות. כאשר ניסו לתאם מפגש בדובאי, ח'יידר הודיע לאל-קיעאן כי בקשתו לוויזה לנסיעה לדובאי סורבה, ביקש את סיועו של אל-קיעאן מול השב"כ - והוא מצידו הסכים לכך אך בפועל לא עשה דבר.

בכתב האישום צוין כי הנאשם במעשיו קיים ביודעין מגע עם סוכן חוץ עבור אירן, ואין לו הסבר סביר לכך. בנוסף, מסר הנאשם ביודעין לאויב או בשבילו, ידיעה שעלולה להיות לתועלת האויב, ויש במעשיו אלו כדי לפגוע בביטחון המדינה.

עו"ד אבי חימי (צילום: מרים אלסטר, פלאש/90 )
עו"ד אבי חימי | צילום: מרים אלסטר, פלאש/90
עו"ד אבי חימי, סנגורו של אל-קיעאן, אמר: "קיבלנו היום את כתב האישום וכפי שסברנו, אכן לא כצעקתה. כל אזרחי המדינה יכולים לישון הלילה בשקט, יש בכתב האישום הרבה מלל, הרבה רכילויות, אבל לא מצאתי בו 'סודות'".
 
שר הביטחון לשעבר, משה (בוגי) יעלון, הגיב לפרסומים אודות האישומים כנגד אבו אל-קיעאן: "הזדעזעתי לשמוע על החשדות כנגד יעקוב אבו אלקיעאן. התוודעתי לראשונה לאבו אלקיעאן בראשית מערכת הבחירות של אפריל 2019. בתחילה, התרשמתי מהתדמית שיצר לעצמו, כאיש עסקים מהמגזר הבדואי, שמעוניין לנצל את מעמדו לגישור על הפערים בין החברה היהודית לחברה הבדואית, ולראייה עמדה בחירתו להתנדב לשירות בצה"ל".

"בתום שורה של מפגשים והתייעצות עם מספר גורמים, הוחלט לשלב אותו ברשימה. אך לאחר הגשת הרשימות החלו לעלות סימני שאלה כבדים בנוגע לאמינותו ויושרתו של אבו אלקיעאן, והחלטתי לנתק כל מגע עמו. מפלגת תל"ם בראשותי אף החזירה לו את הכספים אשר תרם למפלגה. במערכת הבחירות השנייה אבו אלקיעאן כבר לא היה חלק מרשימת תל"ם, ומאז ועד היום לא היה בינינו כל קשר".