25 שנים חלפו מהיום שהכה את ישראל בתדהמה - רצח ראש הממשלה יצחק רבין. שנים של קרב האשמות בלתי פוסק בין ימין לשמאל התנקזו לתוך האירוע הזה, שהנחית מכה קשה על הדמוקרטיה הישראלית ונצרב בתודעה לנצח. ואולם, גם היום ישנם כאלו שרואים את הרוחות ברחובות מסרבות להירגע, ונזכרים כיצד נראו הדברים באותם הימים שלפני הרצח. לרגל יום השנה ה-25 לרצח רבין, מגישת המהדורה המרכזית, יונית לוי, העניקה ריאיון לרשת CNN האמריקנית, ובו סיפרה על התקופה ההיא, וגם על המצב היום.

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות 

"זה היה אירוע שהגדיר את הדור שלנו. כולנו ידענו שהמתח עולה בחודשים שקדמו לרצח, אבל כשחשבנו על האפשרות של רצח פוליטי, זה היה נראה לנו כדבר זר לחלוטין", הסבירה יונית לוי במהלך הריאיון שהעניקה לכריסטיאן אמנפור, הכתבת הראשית של רשת CNN. "אני חושבת שזו הסיבה לכך שהרצח היה כל כך מפתיע, וכל כך זעזע את הקהילה הישראלית. ישראלים רבים יסכימו שהמחלוקות שהובילו לרצח ההוא עדיין נמצאות איתנו – הפצע עדיין פתוח והחברה הישראלית עדיין לא החלימה".

יונית לוי בראיון לCNN   (צילום: cnn)
יונית לוי בריאיון לכריסטיאן אמנפור ברשת CNN | צילום: cnn

בהמשך נשאלה לוי על מצב היחסים בין ישראל לבין הרשות הפלסטינית היום, ומה היה יכול להיות בעולם בו רבין לא היה נרצח. "כשיגאל עמיר ירה בגבו של רבין, הוא בעצם ירה בלבה של הדמוקרטיה הישראלית – זאת במטרה להפסיק את תהליך השלום", השיבה לוי. "אנחנו יושבים כאן כרבע מאה לאחר הרצח, ואנחנו יודעים שאין שלום ואין שום תהליך עם הפלסטינים. יש שאלה שעולה לאורך ההיסטוריה והיא האם היה שלום במקרה ורבין היה נשאר בחיים - אני לא יודעת את התשובה".

לוי המשיכה: "יצחק רבין לא יזם תהליך שלום מתוך תפיסה ליברלית, אלא דווקא מתוך תפיסה פרגמטית. הישראלים ממש סמכו עליו שהוא יצליח להוביל אותם ולשכנע אותם שיש סיכוי לשלום, ואולי לכן השמאל בישראל לא הצליח למצוא לו יורש מאז. שוב, אני לא יודעת איך היו נראים הדברים אם הוא היה עדיין כאן, אבל אני כן יכולה לומר שמהרגע שהוא נרצח – תהליך השלום הפך לבלתי אפשרי".

"רצינו דיון על רצח רבין, לא לקבוע עמדה" (צילום: חדשות 2)
ראש הממשלה יצחק רבין, ארכיון | צילום: חדשות 2

לוי ניסתה להסביר מדוע הסכסוך הישראלי פלסטיני לא עומד במרכז סדר היום הישראלי בימים אלו, זאת על רקע השינוי שעברה המערכת הפוליטית מאז מותו של רבין: "הדבר המעניין שלא באמת קיים בציבור הישראלי הוא דיון מעמיק על המצב מול הפלסטינים. מה שקורה כיום הוא שכל העימות עוסק בעצם בעניינו של ראש הממשלה בנימין נתניהו. או שאתה במחנה של ביבי או שאתה במחנה אנטי-ביבי כך או שאתה איתו, או שאתה נגדו, בכל ההיבטים. זה גורם לכל הדיון הזה להיות בחום גבוה, ואני חושבת ש-25 שנים לאחר מכן, אין לנו את הפריווילגיה לוותר על תהליך השלום. ברור שיש לנו עכשיו הסכם חשוב עם בחרין, איחוד האמירויות וסודן, אבל זה שונה מאוד מחוזה שינסה לסיים את הסכסוך עם הפלסטינים".

"נתניהו אומר לישראלים שבניגוד לשמאל, אני לא נותן אדמה תמורת שלום אלא שלום תמורת שלום. אנחנו לא צריכים לוותר על דבר. זו אמירה מעניינת לאור העובדה שהישראלי הראשון שנתן אדמה בתמורה לשלום הוא ראש הממשלה המנוח מנחם בגין, ראש ממשלה ימני. מה שיותר מעניין הוא שישראל כן נתנה משהו תמורת העסקה הזו, נתניהו הרי הסכים למכירת מטוסי ה-F35 לאיחוד האמירויות, אז זה חשוב לדעת שישראל הייתה צריכה לתת משהו בתמורה להסכם הזה. אי אפשר להתעלם מהעובדה שבסופו של דבר תהיה חלוקה מסוימת של האדמה, כולם הסכימו לזה – נתניהו, אובאמה, טראמפ וקושניר. כולם יודעים שזה מה שיקרה בשלבים הסופיים של תהליך השלום עם הפלסטינים – אם זה יקרה אי פעם".

בתשובה לשאלה את מי יעדיף ראש הממשלה בנימין נתניהו בתור המנצח בבחירות לנשיאות ארה"ב השיבה לוי: "אני יכולה לומר בזהירות שבנימין נתניהו מעדיף שטראמפ ינצח בבחירות בארה"ב, תקופת נשיאותו של טראמפ הייתה מהתקופות הטובות במהלך כהונתו כראש ממשלה. אני חושבת שחשוב לדעת שיש לו מערכת יחסים טובה מאוד עם ביידן. אם ביידן ינצח בסוף, אני חושבת שיהיו שתי נקודות לצפות להן: אחת היא חידוש המשא ומתן עם הפלסטינים והשנייה היא ההסכם עם אירן".