עימותים נרשמו הערב (שבת) בחורה שבנגב, בחיפה, בטייבה ובשער שכם בירושלים בין כוחות המשטרה לאלפי מפגינים נגד אישור תכנית פראוור, להסדרת יישוב הבדואים בנגב. 15 שוטרים נפצעו באורח קל מיידוי אבנים. בחיפה נפצע קל מפקד מחוז חוף כתוצאה מאבן שפגעה בידו ושוטר נדקר. כ-28 מפגינים נעצרו במהלך העימותים. 

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

לדברי מארגני המחאה, ביניהם חברי כנסת ערבים, ההפגנות הן חלק מ"יום הזעם השלישי" נגד התכנית. כאלף מפגינים הבעירו צמיגים בכביש 31 המוביל לחורה שבנגב והחלו להשליך אבנים ובקבוקי תבערה על כוחות המשטרה הגדולים שהוזעקו למקום. בתגובה השתמשו השוטרים באמצעים לפיזור הפגנות.

"המטרה של חוק פראוור היא להסיר את הבדואים מאדמותיהם ולא להסדיר את יישובם", אמר ח"כ אחמד טיבי (רע"מ-תע"ל) שהשתתף בהפגנה בחורה. "כאשר מחליטים על הקמת שני יישובים ליהודים, מגרשים עשרות בדואים ומפקיעים מאות דונמים מאדמותיהם, הקול שלנו ברור - החוק לא יעבור".

המהומות בחורה שבנגב
המהומות בחורה שבנגב | צילום:

"אולי בכנסת החוק יעבור כי אנחנו מיעוט", הוסיף ח"כ טיבי. "אבל כאן בשטח הוא לא יעבור. אנחנו חברי הכנסת הערבים קוראים לבטל את החוק הגזעני הזה ונסייע לאנשינו במאבקם".

מפקד מחוז חוף נפגע בידו מאבן

גם בחיפה, נרשמים עימותים בין 2,000 מפגינים ובין שוטרים במושבה הגרמנית בשדרות בן גוריון בעיר. מפקד מחוז חוף, ניצב חגי דותן, נפצע קל כתוצאה מאבן שפגעה בידו.

עימותים בחיפה (צילום: פוראת נסאר)
עימותים אלימים בחיפה | צילום: פוראת נסאר

הפגנות נוספות נערכות גם בוואדי ערה ובמוקדים נוספים בגליל. לטענת המפגינים, תכנית פראוור תוביל לעקירת משפחות מבתיהם, ועל כן היא זוכה להתנגדות חריפה במגזר הערבי. בנוסף, נערכות הפגנות לאות הזדהות במספר מדינות בעולם, בהן דנמרק, שבדיה, סוריה וחלק ממדינות ערב.

סמוך לשער שכם בירושלים נרשמו עימותים נוספים בין שוטרים למפגינים, שהחלו ליידות לעברם אבנים. מהמשטרה נמסר כי כמה מהמפגינים השליכו אבנים וניסו לחסום את הכביש.

מהי תוכנית פראוור?

על פי הצעת החוק של הממשלה, המדינה תבצע מהלך של פינוי-פיצוי, לפיו יפונו כ-40 אלף בדואים מבתיהם, ובתמורה יוקמו יישובים חדשים שיזכו להכרה מצד המדינה.

התוכנית נקראת על שם אהוד פראוור, המשמש כראש האגף לתכנון מדיניות במשרד ראש הממשלה. פראוור עומד בראשות צוות שמונה ליישם את מסקנות ועדת גולדברג, שבדקה את מצב ההתיישבות הבדואית בנגב והמליצה על התכנית הנוכחית - שעומדת במוקד הסערה.