פיסת היסטוריה נדירה באלבום אחד ישן: את בוקר יום שישי לפני שלושה חודשים, אלירן ברילון כנראה לא ישכח כל חייו. ברילון, מהנדס בניין בן 28 מתל אביב שלא בדיוק עונה לדמות מחפש העתיקות הסטנדרטי, נתקל בדוכן צדדי בשוק הפשפשים בעיר - ומצא אוצר.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

"בפינת השוק במקום ראיתי אדם שפתח דוכן עם שולחן קטן, כלי חרסינה ישנים ואלבום", משחזר ברילון את האירוע בשיחה עם חדשות 2 Online. "המוכר במקום ראה שאני מתעניין ואמר לי: 'תראה, יש פה תמונות של בן גוריון. זה שווה מלא כסף'".

כשהבין שמדובר בפריט נדיר, קנה אותו ב-500 שקלים וניסה להבין מה יהיה הצעד הבא שלו: "החלטתי שאני רוצה למכור אותו באינטרנט והצעתי מחיר גג של 4,000 דולר. הייתי בטוח שהוא לא יימכר במחיר הזה, אבל ככה לפחות יהיה לי מדד", סיפר ברילון.

"איך שהעליתי את המוצר למכירה ברשת, הוא הגיע ל-1,000 דולר בתוך יומיים. מהר מאד הורדתי את הפרסום, כי תיארתי לעצמי שהוא יגיע בקצב הזה למחיר הרף הגבוה ולא רציתי למכור אותו באותו רגע כך".

אחרי חיפושים ותחקירים שביצע ברילון בין מוסדות שונים ומוזיאונים, הוא הגיע גם לכנסת - שם הפנו אותו לד"ר ניר מן, היסטוריון ומומחה להיסטוריית הפרלמנט הישראלי, ששפך אור על האלבום המסתורי: "יש לצלם הזה חוש היסטורי", תיאר בהתרגשות את הממצא הנדיר. "יש פה מעין מבט חתרני שלו. הוא לא צילם רק את המכובדים והמפורסמים, אלא גם את השוליים והמיעוטים".

התמונות הנדירות שנחשפו: מיום כינוס הכנסת הראשונה

האלבום שהציג לו ברילון ומכיל כמאה תמונות, מציג את יומה הראשון של האסיפה המכוננת ב-14 בפברואר 1949, ט"ו בשבט, שלימים הפך ליום הולדתה של הכנסת. בתמונות רואים את הנשיא חיים וייצמן, ראש הממשלה דוד בן גוריון ומי שכיהן גם כן בתפקיד אחריו, משה שרת, יושב-ראש הכנסת הראשון יוסף שפרינצק והקצין הזוטר משה דיין שלימים הפך לרמטכ"ל ולשר הביטחון, לצד מכובדים נוספים שהוזמנו לטקס החגיגי.

הסיפור הדמוקרטי כולו - בתמונות
הסיפור הדמוקרטי כולו - בתמונות | צילום:



אלא שד"ר מן התפעל בעיקר מתצלומים אחרים, לא אלה של האישים הידועים: "הוא פשוט תפס את השוליים מכל העדות והמגזרים", תיאר ד"ר מן את התמונות. "זה הסיפור הדמוקרטי כולו של מדינת ישראל. רואים שהצלם היה מחובר בטבורו לתכנית החלוקה".

כבר אז, נזכרת ירושלים כמוקד מרכזי בהוויה הפוליטית הישראלית. אמנם הכרזת המדינה הייתה כבר בתל אביב, אבל לראש הממשלה בן גוריון היה חשוב להצהיר על כינוס הכנסת הראשונה, דווקא בבירה: "מדובר באירוע היסטורי. בן גוריון לא מדבר עם ההיסטוריה, הוא מדבר עם המטא-היסטוריה. פה בן גוריון מתגלה במלוא גדולתו כמדינאי וגם בתבונת העשייה ההיסטורית", מספר ד"ר מן.

כינוס הכנסת הראשונה בירושלים גרר גם היבטים פוליטיים בינלאומיים, כששגריר ארה"ב שיגר מכתב לראשי היישוב כי למרות הזמנתו לאירוע המכובד, נבצר ממנו להגיע. "הוא מבין אינטואיטיבית שהחרמה מופגנת של ארה"ב תחשב לדיראון עולם ביחסים האסטרטגיים בין ישראל לארה"ב, ולכן הוא כתב מכתב הסבר לבן גוריון", הסביר ד"ר מן.

החיפושים אחר הצלם העלום נמשכים: "היה צלם וגם אמן מחונן"

ירושלים של פעים
ירושלים של פעים | צילום:
מעבר לתמונות הטקס, ניבטות מהאלבום גם תמונות נדירות של ירושלים האחרת, המשקפים את נופיה של העיר, שהייתה עדיין מחולקת: "הצלם פותח את האלבום לא בתמונות של מפורסמים וחשובים, הוא פותח בתפאורה הטבעית של המקום", תיאר בהתרגשות ד"ר מן.

"רואים כאן את הנוף הירושלמי בקו הרכס שלא היה בידינו. מגדל ימק"א השומם, את אחוריו של חמור ערבי, רואים את קו פרשת המים המזרחי, רואים את אוגוסטה ויקטוריה ואת הר הצופים, זו פשוט ראייה פנורמית של צלם אומן מחונן".

ומי צילם את התמונות המרהיבות? מי הוא אותו צלם שהצליח לתעד את הנכס ההיסטורי ולהיעלם כמעט לגמרי? חידת הצלם נותרה בעינה עד ימינו. ד"ר מן וברילון עדיין מחפשים אחר מי שהתמונות שייכות לו - תמונות שהתגלגלו מדוכן נידח בשוק הפשפשים וחנו חניית ביניים באתר מכירות באינטרנט, כדי להציגן בתערוכה מיוחדת שתיערך בכנסת.

"פניתי למומחים לאותה תקופה, אף אחד לא יודע מי הצלם", מספר ברילון. "חשוב לנו להגיע כדי להבין את כל הסיפור. מי הוא היה? למה דווקא צילם את התמונות כפי שהוא צילם?".

לצורך המשך התחקיר פתח ברילון חשבון דואר אלקטרוני: Album1949@gmail.com

הדיווח הגיע אל המייל האדום של חדשות 2 באינטרנט. גם אתם מוזמנים לשלוח אלינו סרטון, תמונה, סיפור או קישור לאתר שיעניין את כולנו. סיפור מעניין במיוחד עשוי להתפרסם גם במהדורה המרכזית בחדשות 2.