יומיים אחרי פענוח הרצח בברנוער, אלפי בני אדם הגיעו היום (ו') לרחבת גן מאיר בתל אביב - ויצאו להתלוכה של מצעד הגאווה, המתקיים זו הפעם ה-15. כבכל שנה, הזניק את המצעד ראש העיר תל אביב יפו, רון חולדאי, ואת ההפנינג החגיגי הנחו השחקנית אורנה בנאי וגל אוחובסקי. שר האוצר יאיר לפיד שעלה לנאום התקבל בקריאות "בוז".

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

 שר האוצר היה ראשון הנואמים. "לפני שמדברים על זכויות, צריך לדבר על אהבה", אמר לפיד - וזכה לקריאות כגון "איפה הכסף?" ו"רד מהבמה". "זו הזכות הבסיסית", המשיך לפיד. "אני רוצה למשוך את המדינה והממשלה לעגן את הנישואים החד-מיניים בחוק. מותר להתחבק ולהחזיק ידיים ברחוב. לכל זוג מותר לו להתחתן ולהיות הורים. אני מחויב להתגייס ולתרום בנושא ושום צעקה לא תפר את מחויבותי לקהילה".

"ברכות מאובמה ומהעם האמריקני". שפירו (צילום: איתי פיליבה חדשות 2)
"ברכות מאובמה ומהעם האמריקני". שפירו | צילום: איתי פיליבה חדשות 2

אחריו עלתה לבמה יו"ר מועצת העיר תל אביב, יעל דיין, שהתייחסה בדבריה למעצר החשודים ברצח בברנוער. "קיבלנו מתנה מדממת מהמשטרה", אמרה. "אנחנו צריכים להיות קבוצה מלוכדת. אפשר לקרוא לרצח בכל מיני שמות, אבל זה לא קרה בסניף של הצופים - זה קרה בבית שלנו".

שגריר ארצות הברית בישראל, דן שפירו, שעלה לבמה עם חולצה ועליה דגל הגאווה - שלח "ברכות חמות מהנשיא אובמה, מקרי ומהעם האמריקני". שפירו הוסיף ואמר: "אנחנו מאוד גאים להצטרף לחגיגה הזו. זו משמעות אמיתית של סובלנות ושוויון ואין מקום טוב יותר לחגוג את זה מאשר תל אביב - שנחשבת לידידותית ביותר בחברה המערבית. למדנו מישראל לתת לחיילים שלנו להתגייס לצבא בלי להסתיר את זהותם המינית". הוא הוסיף, כי "לאחרונה, מינסוטה הפכה למדינה ה-12 שמאפשרת נישואים גאים ואני מאמין שמדינות נוספות ילכו בעקבותיה".

יחימוביץ': "מאבק הקהילה - מדד הנאורות העולמי"

לדבריה של דיין הצטרפה גם שרת התרבות לימור לבנת, שכינתה את הטבח בברנוער "פשע שנאה". "אני גאה שהיום להיות הומופוב זה הרבה פחות משלתם, אני גאה להיות כאן היום עם חברה כל כך צבעונית", ציינה השרה, והדגישה: "אני פחות גאה שיש כאלה שפוחדים לצאת מהארון".

גם יו"ר מרצ פתחה את דבריה בהתייחסות להתפתחויות האחרונות בפרשת הרצח במקום המפגש לנוער הגאה, ואמרה: "לא פשע שנאה? שטויות. לקחת ליד כלי נשק כדי לפגוע במישהו ולרסס בכדורים זו שנאה. זירת הפשע הייתה מוסד של הקהילה".

יו"ר האופוזיציה, שלי יחימוביץ', נשאה גם היא דברים. "לא מספיק להגיד שאוהבים אתכם", אמרה, "צריך שתדרשו מהמדינה דברים של ממש. המאבק של הקהילה הפך להיות מדד הנאורות העולמי. בואו נהיה מדינה נאורה, דמוקרטית ושיוויונית".

חולדאי: "מקווה שתל אביב תהיה למגדלור ומצפן לערים אחרות"

בתום הנאומים, החל המצעד את מסלולו והוא עובר ברחובות בוגרשוב, בן יהודה וארלוזרוב ויסתיים בחוף גורדון בהפנינג ענק וחגיגי במיוחד בהשתתפות הזמרים מיכל אמדורסקי ועומר אדם. לאורך המסלול ילוו את הצועדים ארבע משאיות ואוטובוס אחד מטעם הליינים המובילים בקהילה הגאה.

"מצעד הגאווה הפך לאחד מסמליה של העיר תל-אביב-יפו", אמר רון חולדאי, "עשרות אלפי משתתפים ותיירים מרחבי הארץ והעולם לוקחים בו חלק מדי שנה. אני מאמין שתל אביב-יפו, עיר של סובלנות, שאף הקימה את המרכז הגאה, תהיה למגדלור ומצפן לערים אחרות בארץ בנושא זה".

"קהילה עם מאפיינים ייחודיים", ארכיון (צילום: יוסי זילברמן)
המצעד ה-15: רבבות חוגגים בת"א | צילום: יוסי זילברמן

יניב ויצמן, חבר מועצה ויועץ ראש העיר לענייני הקהילה הגאה, אמר כי "למצעד הגאווה התל אביבי תפקיד חשוב בעיצוב פניה של החברה הישראלית. אני קורא לכל חברי וחברותי בקהילה ומחוצה לה להצטרף ויחד להעביר מסר ברור ועוצמתי למען השגת שוויון זכויות מלא לקהילה הגאה ולמאבק בלי פשרות כנגד כל גילוי הומופביה ואלימות כלפי האחר והשונה. השנה גם נצעד למען אנשים ונשים יקרים שתרמו רבות להיסטוריה הקהילתית ובזכותם אנחנו כאן ולמען אלה שבידם להשפיע בעיצוב העתיד של כולנו".

המצעד ייערך בצל המעצרים האחרונים בחקירת הרצח במועדון הנוער בשנת 2009, ולאור המחלוקת בנוגע לשאלה האם מדובר בנקמה אישית או בפשע שנאה - בעקבות פרטי החקירה המשטרתית המעידים על מניע אישי לביצוע הרצח. החגיגה צפויה להיות גדולה במיוחד, ובעקבות כך התנועה תשותק ברוב חלקי מרכז העיר.

"אחד מסמליה של העיר" (צילום: מאור רוזנשטיין)
"אחד מסמליה של העיר" | צילום: מאור רוזנשטיין

על פי ההערכות, כ-20 אלף תיירים הגיעו במיוחד לעיר כדי להשתתף בחגיגות. עיריית תל אביב השקיעה השנה קרוב ל-600 אלף שקלים בהפקת המצעד, ובנוסף הקצתה העירייה יותר מ-200 אלף שקלים לקידום התיירות הגאה בעיר סביב המצעד.

צפו: הקהילה הגאה יוצאת לקרב על הנרטיב (צילום: אלירן חייט חדשות 2)
חוגגים בגן מאיר, היום | צילום: אלירן חייט חדשות 2

אורחים מיוחדים במצעד היו הזוג הגאה הראשון שהתחתן בצרפת, וינסנט אוטין וברונו בוילו. השניים, שהתחתנו בחודש שעבר לאחר שעבר חוק המאפשר לבני זוג מאותו מין להינשא בצרפת, עורכים את ירח הדבש שלהם בישראל.

חוגגים בת"א, היום (צילום: יוסי זילברמן חדשות 2)
חוגגים בת"א, היום | צילום: יוסי זילברמן חדשות 2

אילו רחובות חסומים?

החל מהשעה שבע בבוקר ועד לשעה 16:00 נחסמו לתנועה הרחובות הבאים: טשרניחובסקי (בקטע שבין רחוב בוגרשוב לרחוב זלמן שניאור), בוגרשוב (בקטע שבין המלך ג'ורג' לבן יהודה), בן יהודה (בקטע שבין בוגרשוב לארלוזורוב), ארלוזורוב (בקטע שבין בן יהודה לירקון). כמו כן נחסמו לתנועה הרחובות המובילים לרחובות אלה. בשל המצעד יחולו שינויים בקווי התחבורה הציבורית והציבור מתבקש להתעדכן במרכזי המידע של החברות השונות.