אין כמעט בית שלא מתקיימת בו השיחה הזאת - הילדים לוחצים לקבל כסף וההורים בסוף נשברים ונתונים. אולם במקרים רבים לא מדובר בילדים בגיל תיכון שמבקשים דמי כיס אלא בצעירים בשנות ה-20 ואפילו ה-30 לחייהם שנתמכים על ידי הוריהם כמעט בכל שלב בחיים. מרכישת דירה ועד עזרה "בשותף".

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

"המציאות הישראלית מורכבת", אומר מנכ"ל ארגון פעמונים אוריאל לדרברג. "קשה לסטודנטים. יוקר המחיה, העלות קשה ולכן הם צריכים את הכסף מההורים. המציאות המשפחתית נפגעת כאשר סטודנטים מצפים מההורים לקבל מימון, ההורים נאלצים לתת גם כשאין להם".

יש שאומרים כי המצב נובע מכך שהדור הפך מפונק או בזבזן יותר ויש שמאשימים את יוקר המחייה שהלך והאמיר עם השנים. אך בשורה התחתונה ברורה: הילדים לא מצליח לסגור את החודש ללא עזרה מההורים.

סקר חדש ממחיש את התופעה. ההורים מכניסים את היד לכיס, אך הילדים עדיין חיים במשיכת יתר. "מהסקר ניתן לראות שהסטודנטים לא מצליחים לגמור את החודש לאורך כל השנה", אומר מנכ"ל מועדון הצרכנות באוניברסיטת תל אביב "TAU", גיל גולדנברג. "מצבם לא טוב. וגם אלה שנעזרים בהורים עדיין נכנסים למינוס באופן קבוע".

69% מהסטודנטים העובדים מרוויחים פחות משכר מינמום

לפי תוצאות הסקר 70% מהסטודנטים נכנסים בכל חדש למינוס בחשבון הבנק. 20% דיווחו שהם נכנסים למינוס מדי פעם וכל זאת בזמן שכ-68% מן הסטודנטים נעזרים בסיוע כלכלי מצד ההורים. כלומר, גם עזרה מצד ההורים לא בהכרח מספיקה. לצד כל זה הקושי הכספי מוביל גם כל סטודנט שלישי להישאר לגור עם ההורים.

נוסף על התמיכה הכלכלית של ההורים כ-55% מהסטודנטים עובדים במשרה חלקים ו-26% במשרה מלאה. אך ההכנסה החודשית שלהם נמוכה מההוצאות. כ-69% מהסטודנטים לא מרוויחים יותר מ-4,000 שקלים בחודש, סכום שהוא נמוך משכר המינימום. שליש מתוך הסטודנטים המרווחים פחות משכר המינימום מרוויחים עד 2,000 שקלים בחודש בלבד.

המחאה החברתית לא עזרה. ארכיון (צילום: עזרי עמרם, חדשות 2)
המחאה החברתית לא עזרה. ארכיון | צילום: עזרי עמרם, חדשות 2

"רוב הסטודנטים בישראל עובדים במשרה חלקית ואינם מצליחים לגמור את החודש", מוסיף גולדנברג . "אם ניקח בממוצע שלוש שנים של משרה חלקית, אנחנו יכולים לראות שסטודנט ממוצע ללא עזרה מההורים יגיע למינוס של 60 אלף שקלים בתום תקופת הלימודים".

באוניברסיטת תל אביב החליטו לנסות להתמודד עם הבעיה. לאחרונה הוקם שם מועדון צרכנות שיציע הטבות לסטודנטים הלומדים במוסד כדי להקל על יוקר מחייתם. אך בפועל קיים ספק גדול אם מה שהמחאות על יוקר המחייה לא הצליחו להשיג ישתנה בקרוב, והסטודנטים בישראל לא יסיימו את החודש במינוס.