"השביתה האיטלקית" שבה פתחו שלשום 42 נהגי קטר נמשכת: רק שישה נהגים מתוך 42 השובתים מתייצבים היום (ה') לעבודה, ובהנהלת הרכבת מאיימים כי בלית ברירה ישביתו 80 רכבות במהלך היום.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

הלילה החליטה שופטת בית הדין לעבודה שלא להוציא צו מניעה לשביתה, אלא לבקש מהנהגים לשוב לעבודתם. אם לא תושג הסכמה, בית הדין יתערב שוב במחלוקת הבוקר. בפני השופטת עומדת האפשרות להוציא צו מניעה לשביתה האיטלקית, או לשלוח את הצדדים להמשך משא ומתן ובכך לאפשר את המשך השיבושים.

רוב הנהגים הצליחו להציג אישור מחלה, המעיד כי לא חשו בטוב ולא רצו לסכן את חיי הנוסעים. "חלקם טוענים שהם מחזיקים אישורי מחלה, אחרים חזרו לעבודה, עדיין לא מספיק, ואנחנו מקווים שנצליח להחזיר אותם לעבודה", אמר יו"ר איגוד עובדי התחבורה בהסתדרות אבי אדרי.

לדבריו, המטרה היא להגיע להסכמה. "אם לא יש לנו כלים אחרים", הדגיש אדרי, "השביתה הזו היא אינה דרך נכונה כי היא פוגעת בנוסעים".

"יינקטו צעדים משמעתיים נגד העובדים"

אתמול בוטלו יותר מ-20 נסיעות, ובהנהלה ציינו כי השביתה מתקיימת "מבלי שהוכרז כל סכסוך עבודה, בתקופת שקט תעשייתי ובמהלך תקופה בה הצהירו נציגי העובדים בפני בית הדין כי 'אין שום שיבושים מאורגנים מצד העובדים'".

שר התחבורה ישראל כץ תקף בחריפות את יו"ר ההסתדרות עופר עיני בעקבות השביתה. "לאחר שאיימתי לסגור את החברה ולפתוח אותה מחדש, חתמנו על הסכם לארגון מחדש של הרכבת ובמסגרתו התחייבת, שבמשך שלוש שנים לא יהיו עיצומים ושביתות", כתב כץ בעמוד הפייסבוק שלו. "עכשיו, כשנהגי הקטרים נוקטים בעיצומי במסווה של 'מחלה מסתורית', לא שומעים אותך. לקחת את הכסף ונאלמת. זה מה שהמילה שלך שווה?".

ההשבתה המפתיעה חוללה סערה (צילום: חדשות 2)
שתי רכבות בוטלו בשעות השיא | צילום: חדשות 2

כבר אתמול הביעו ברכבת ישראל חשש שייאלצו לשנות את לוח זמני פעילות הרכבות בשעות הצהריים בעקבות השביתה. במכתב גינוי חריף ששלחה ההנהלה לעובדים נכתב: "ננקוט צעדים משמעתיים נגד השובתים".

במכתב, אותו פרסמה הנהלת הרכבת, צוין עוד: "בימים האחרונים אנו עדים למספר רב מהרגיל של עובדים הנעדרים ממקום העבודה, בעוד שבפועל נצפו נופשים או מטיילים. צעדים משמעתיים יינקטו נגד עובדים אלו בהתאם. התנהגות זו עלולה לגרום לשיבושים בתנועת הרכבות ולפגיעה במאמצי החברה לשפר את השירות לנוסעים".

גורמים ברכבת ישראל הסבירו כי הסיבה לצעדים בהם נקטו נהגי הקטר היא ככל הנראה שינוי בתנאי העסקתם, זאת מאחר ושונה לוח הזמנים של הרכבת באזור הדרום. הנהגים מחו בשבוע האחרון על השינויים שבעקבותיהם נוספו להם שעות עבודה, אולם בהנהלת הרכבת דבקו בביצוע השינויים בלוחות הזמנים.

רופאים נשלחו לבתיהם של נהגי הקטר

בהנהלת הרכבת דחו את טענות העובדים והבהירו, כי אם ימשיכו בשביתה האיטלקית, ייאלצו לבטל יציאתן של מספר רכבות כבר בשעות הצהריים. במקביל, שלחה בימים האחרונים הנהלת החברה רופאים לבתיהם של הנהגים, שהצהירו כי הם חולים, כדי לבדוק את נכונות טענתם. 

גורמים בוועד העובדים מסרו: "לא מדובר בצעדים ארגוניים. אנחנו עדים כאן לקריסה של ממש של מערך הנהגים ברכבת. נהגים קורסים מעומס עבודה. במקום לשלוח חקירות ומעקבים נגד הנהגים, כדאי שהנהלת הרכבת תעשה חשבון נפש עם עצמה איך היא נותנת לנהג שמסיע אלפי נוסעים, לנהוג שעות ארוכות כל כך (לפעמים 9 ו 12 שעות) ללא מנוחה. זו רשלנות של ממש וזלזול בחיי הנוסעים. הנהגים מפחדים לנהוג!"

לפני כשלושה חודשים דווח על התרחשות דומה ברכבת ישראל, כש-33 נהגי קטר הודיעו במפתיע כי הם חולים ולא באו לעבודה - גם אז במחאה על שינוי תנאי העסקתם. הנהגים הודיעו אז כי הם לא מגיעים לעבודה בעקבות שינוי שיטת המשמרות, שמאריכה את שעות העבודה שלהם.