העצור שהובא לבית המשפט בחדרה בחודש שעבר לא נראה שונה ממבט ראשון. גם הוא נכבל באזיקים, הסתיר את פניו והוקף בעורכי דינו. החשד - גניבת ציוד מתחנת הכוח בחדרה שהוסתר במשאיות. אבל לחשוד, ברק הדר, מנהל בחברת החשמל, אין באמת סיבה לדאגה.

"בחברת החשמל אי אפשר להסתיר כלום, כולם יודעים הכול על כולם", סיפר ד', עובד לשעבר בחברת החשמל לחדשות 2. "אבל הם דואגים שזה יישאר שם ולטייח את זה, לטאטא את זה מתחת לשטיח".

בשנת 2008 צעדו ארבעה עובדים אחרים לחקירה. הם נחשדו שקיבלו כסף מקבלני כוח אדם. העובדים הושעו, אך המשיכו לקבל שכר חלקי, וגם חשמל חינם. אחד מהם אפילו עבד כנהג של השר הממונה עוזי לנדאו.

התיק הפלילי עומד להיסגר, אבל נותר דוח חמור של מבקר הפנים בחברה. ההנהלה רצתה לפטר, אבל הוועד התנגד והחודש הם חזרו לעבוד. "יכול להיות שהם חרגו מהנהלים", מודה יושב ראש מרחב צפון בוועד העובדים, יעקב דבידה. "חצי מיליון שקלים הוצאתי על ההגנה שלהם. אתה לא חושב שזה מתפקידי להגן על עובדים שאני מאמין בחפותם?".

נשא דברים חריפים. יו"ר המרחב הצפוני דביד (צילום: חדשות 2)
יו"ר המרחב הצפוני. יעקב דבידה | צילום: חדשות 2

מבחוץ מכירים את חברת החשמל כמונופול עם 13 אלף עובדים ועם הוועדים המושמצים, המשכורות הגבוהות והטבת החשמל בחינם. מבט פנימה מגלה מי באמת מושך בחוטים. מאות מהעובדים הם גם חברי וועד, או בעצם 12 וועדים שונים - ועד המהנדסים, ועד האקדמאים, ועד ההנדסאים וועד עובדי המנהל.

ארבעה ועדים כאלו יש בכל שלושת המרחבים - צפון, דרום וירושלים. המרחבים בוחרים למעלה מ-200 נציגים למועצה הארצית, ושם שוב בוחרים 21 עובדים שיהפכו לוועד ארצי בראשו עומד כיום מיקו צרפתי. "זה לא ארגון העובדים, זה ארגון מקורבים", תקף ד'.

המלחמה האמיתית בחברה היא לא נגד ההנהלה אלא בין הוועדים, שנאבקים על השתלמויות, טיסות לחו"ל וקידומים. הקרב העיקרי הוא בין יעקב דבידה, יושב ראש הוועד הצפוני ליו"ר ועד המהנדסים יעקב חי. המשטרה כבר בדקה תלונות על חיתוך צמיגים, וגם ניסיון להצית את ביתו של חי.

"יצאתם למועדוני סקס, ארבע שרמוטות"

"מיקו (צרפתי) משתף פעולה עם ההנהלה, ההנהלה מזמן מחפשת אותי", אומר חי להגנתו. הוא עלה לכותרות לאחרונה כשחברי וועד המהנדסים נפשו באילת בזמן שאלפי ישראלים נותקו מחשמל לאחר הסופה הגדולה.

בהנהלה מכירים את המזג שלו. כשניסו לצמצם את נציגות הוועד שלו בארגון יום האישה, הוא אמר לחברת וועד: "יש לך פרצוף מגעיל, חתיכת בהמה. יצאתם למועדוני סקס, ארבע שרמוטות". גם הודעות הדואר האלקטרוני שהוא שולח לאלפי עובדים לא מצטיינות בעידון יתר. "אם רק היית מה חושבים עליך עובדי בית המלאכה היית מתאבד", כתב חי לאחד המנהלים. "אתה לא מנהל תחנה, אתה מנהל בית זונות", כתב למנהל אחר.

יו"ר המהנדסים הצפוני יעקב חי (צילום: חדשות 2)
יו"ר ועד המהנדסים, יעקב חי | צילום: חדשות 2

בשנת 2003 עבר חי להתגורר ברחוב הצבעוני בקריית טבעון. עד שקיבל טופס 4 היה אמור לשלם חשבון חשמל, אך לא עשה זאת והוא חייב 1,949 שקלים. למרות שבחברה קבעו שעליו לשלם, אחרי תשע שנים הרימו ידיים והחוב בוטל עקב התיישנות. כבר שנים שההנהלה רוצה לפטר אותו אבל היא מתקשה למצוא חברי ועד שיהיו מוכנים לשבת בוועדה ובינתיים הוא חי - ובועט.

מנהל המחסן פתח ייקב פרטי - במחסני חברת החשמל

יש לחברת החשמל מנכ"ל, שמו אלי גליקמן. אלא שלפעמים הניהול נשאר על הנייר. יעקב דבידה לא אהב פעילות מבקר הפנים ואת נוכחות מצלמות האבטחה במתקני החברה. בתגובה הוא הורה לעובדים לא להתייצב לשיחות במחלקת הביקורת ללא ליווי חבר וועד, ולא לנהל עם עובדי הביקורת שיחות מסדרון. רק החלטת בית המשפט החזירה את הביקורת."כשאני מצולם כל היום אני על תקן גנב, זו כניסה לצנעת הפרט, איזה מין חיים אלה", הסביר דבידה.

ויש עובדים שמפרשים את הכוח כאילו הכול מותר להם. את מחסני חברת החשמל בתל אביב ניהל במשך שנים יששכר יפת, חובב יין מושבע. דוח מבקר הפנים חשף כי יפת ניהל בתוך המחסנים יקב פרטי לחלוטין. "הוא היה מגיע עם ענבים ומכניס יין לחביות", סיפר אחד העובדים במחסן. המנהל היצירתי פוטר מאז, אבל שמר על כל ההטבות כולל חשמל חינם. "זו בושה, לא עשיתי כלום", הוא אומר.

רכב ביטחון של חברת החשמל (צילום: חדשות 2)
"זה לא ארגון עובדים, זה ארגון מקורבים" | צילום: חדשות 2

חברת החשמל גדולה, אבל משפחתית מאוד. לרבע מהעובדים יש קרובי משפחה בחברה. הסמנכ"ל איקא יכין פוגש בעבודה את בנותיו ואת החתן. ציון לוגסי, היושב ראש הדרומי, הוא השיאן - שמונה קרובי משפחתו עובדים בחברת החשמל. "אין במדינה דברים רציניים יותר לעסוק בהם?", אמר לוגסי בתגובה.

לחברת החשמל יש חוב על סך 75 מיליארד שקלים אבל הוועד שומר בצד שני מיליארד כדי להבטיח הטבות כמו חשמל חינם ושי לחג גם בעתיד, והם רוצים עוד. לאחרונה הם דרשו לקבל 15% אחוזים ממיזם משותף של חברת החשמל וחברות זרות להנחת סיבים אופטיים. בהנהלה הסכימו מיד. בשבועות הקרובים תחליט וועדת יוגב על עתיד חברת החשמל, אלא שכל החלטה כזו תעבור דרך הוועד, ליתר דיוק 12 הוועדים. גם הפעם המילה האחרונה תהיה שלהם. 

תגובות חברת החשמל, יעקב חי והשר עוזי לנדאו

"גורמים בהנהלת החברה ובוועד מנסים לתפור לי תיקים, בהם גם יעקב דבידה שמשמיץ אותי מכיוון שלא בחרתי בו בבחירות האחרונות", מסר בתגובה יעקב חי. "ב- 2003 נדרשתי לשלם חשבון חשמל עבור חודש שבו לא היה ברשותי טופס 4. אולם מנהל משאבי האנוש קיבל את עמדתי שדרישת התשלום סותרת את ההסכם הקיבוצי. מי שמוביל את הגידופים בישיבות הוא יעקב דבידה".

בחברת החשמל אומרים כי הם התייחסו בחומרה לעבירות שביצעו העובדים שהושעו לארבע שנים. "השכר שניתן להם בתקופת ההשעיה מבוסס על ההסדר הנהוג במגזר הציבורי. הם הוחזרו לעבודה במקצוע אחר ונאסר עליהם לעבוד מול קבלנים".

בעניינו של יעקב חי אומרים בחברת החשמל כי "יעקב חי זכאי להגנה המוענקת בדין לחברי ארגון העובדים . מכיוון שביצע עבירות משמעת המנוגדות להגנה זו תקיים ההנהלה בעניינו דיון משמעתי " לגבי חשבון החשמל שלו נמסר כי חברת החשמל פעלה על פי חוות דעת משפטית שקיבלה בנושא.

חברת חשמל (צילום: חדשות 2)
צילום: חדשות 2



בעניינו של יששכר יפת נמסר כי "לאחר שנמצאו אי סדרים בהתנהלות של יששכר יפת הוא קיבל את העונש החמור ביותר - פיטורין. הוא קיבל פיצויים כמקובל והחברה דיווחה על כך ליועץ המשפטי לממשלה ."

בעניין ריבוי קרובי המשפחה אומרים בחברת החשמל כי "בעבר הייתה מקובלת בחברה העסקת קרובי משפחה. מאז שתוקנו תקנות החברות הממשלתיות בנושא ב- 2005 , החברה פועלת על פיהן. בנותיו של איקה יכין נקלטו לפני השינוי בתקנות. אחת מהן הכירה את בעלה בעבודה ונישאה לו".

לגבי הנהג שהועסק כנהגו של השר למרות ההליך הפלילי ודו"ח הביקורת נגדו נמסר מלשכתו של השר עוזי לנדאו כי "הנהג עבר עינוי דין במשך ארבע שנים תוך פגיעה ביכולתו לפרנס את משפחתו. השר לנדאו מאמין שחפותו של אדם עומדת כל עוד לא הוכח אחרת, והעסיק את העובד מתוך אמון מלא שהפרשה תסתיים בלא כלום, כפי שקרה בפועל".