יושבת ראש האופוזיציה ציפי לבני פתחה אתמול את היום השני של כנס הרצליה העשירי של המרכז הבינתחומי בהרצליה שעוסק במאזן החוסן והביטחון בישראל.

לבני דנה בנאומה ביחסים של ישראל עם ארצות הברית וביקרה את התנהלות הממשלה. "במערכת היחסים בין ישראל לארה"ב ישנם דברים שלישראל אסור לקחת כמובן מאליו", אמרה יו"ר האופוזיציה בדיון. "מדינת ישראל הינה מדינה מאוימת, ומערכת יחסים יכולה להיות קיומית לישראל. כל פגיעה בה יכולה להיות בעיה אסטרטגית בטווח הארוך לישראל".

"יכולות להיות מחלוקות בין מדינות, גם בין ישראל לארה"ב", אומרת לבני. "הבעיה מתחילה כאשר מתחילים לשמוע קולות בישראל שמתייחסים לארה"ב כאל 'עוד מדינה'. זהו משהו שישראל לא יכולה להרשות לעצמה".

"הנהגת ישראל לא מבינה את האינטרסים שלה. חוסר הבנתה את האינטרסים שלה אינה מאפשרת את רתימתה של ארה"ב להגנה על אותם אינטרסים. אנו חייבים להבין תחילה את האינטרסים שלנו בינינו לבין עצמנו - לתובנה הזו השפעה פנימית אך גם השפעה על יחסינו עם ארה"ב".

לבני לא חסכה ביקורת כלפי הממשלה: "הממשלה עושה טעות כפולה - היא מקשרת בין שני נושאים שהם בבחינת אינטרס ישראלי - האיום האירני וסיום הסכסוך עם הפלסטינים. הקשר שהממשלה עושה בין שני הנושאים הללו מוטעה.

הבקשה מהעולם לעזור לנו בעניין האירני בכדי שנתקדם במסלול הפלסטיני משדרת מסר לפיו אירן היא בעיה ישראלית - היא לא. העולם צריך להבין שאירן היא בעיה של הקהילה הבינ"ל כולה ולפעול נגדה. הטעות השנייה היא שהממשלה מציגה התקדמות בתהליך השלום עם הפלסטינים כטובה שהיא עושה לארה"ב - מדובר על אינטרס ישראלי מובהק ולא בטובה שאנו עושים לפלסטינים, לאירופה או אפילו לנשיא ארה"ב".

"תמיכת ארה"ב לא מונחת בכיס הערבים"

מיד לאחר נאומה של לבני התקיים פאנל שעסק ביחסי ארצות הברית-ישראל בהשתתפות סגן שר החוץ דני איילון, שגריר ארה"ב בישראל ג'יימס קנינגהאם ודוברים נוספים מטעם האו"ם וארגון יהודי-אמריקני. סגן שר החוץ אמר בכנס כי היחסים עם ארה"ב מעולם לא היו טובים ועמוקים יותר. "יש לבחון את היחסים לפי עומק שיתופי הפעולה בנושאי בטחון וכלכלה ולא רק בנושא הקונפליקט עם הפלסטינים", אמר. "כל מרכיבי הקואליציה של הממשלה הנוכחית רוצים שלום , וכולם מחכים לפלסטינים שיגיעו לשולחן הדיונים".

לדברי איילון, מה שמייחד את ארה"ב שהיא שומרת על יחסים טובים עם ישראל לאורך השנים ותמיכתה "לא מונחת בכיסם של הערבים"

בהמשך היום - גם מופז יישא דברים

בשעה 14:30 יתקיים פאנל בנושא התהליך המדיני במזרח התיכון, כשבכיר הדוברים בו יהיה שר הביטחון לשעבר ח"כ שאול מופז (קדימה). בפאנל ישתתפו גם ראש האגף המדיני-בטחוני במשרד הביטחון עמוס גלעד וראש המכון למדיניות והאסטרטגיה במרכז הבינתחומי האלוף (במיל') דני רוטשילד.

אתמול נאם בפתיחת הכנס נגיד בנק ישראל הפרופ' סטנלי פישר. הנגיד בחר לפתוח את נאומו בהתייחסות לצעדים שעזרו לישראל לצאת במהירות יחסית מהמיתון העולמי. לדבריו של פישר, השמירה על מדיניות מוניטרית מצד בנק ישראל היא שמנעה מהמדינה להיכנס לחובות מיותרים.

הנגיד הפתיע את כולם כאשר בחר להתייחס בדבריו לנושא שאינו כלכלי מובהק - תהליך השלום. "היה יותר טוב אם היינו מדברים יותר על תהליך השלום עם השכנים", אמר פישר. "יש לכך יתרונות כלכליים עצומים. לא בגלל המסחר עם השכנים, זה כסף קטן יחסית, אלא בגלל ששלום יביא לגידול עצום של ישראלים ושל זרים במשק".