כשהם עדיין המומים מהמכה שניחתה עליהם, הגיעו הבוקר (ב') עשרות מדיירי הבניין ברחוב נחל פרת בחדרה למקום כדי לצפות מקרוב בנזק הרב שנגרם בעקבות קריסת כמה מרפסות. חלק מבעלי הדירות, שעדיין לא נכנסו לגור בהן, התבשרו על הנזק מדיירים אחרים ומחברים המתגוררים בבניין הסמוך, שגם הוא נבנה על ידי חברות "גינדי השקעות" - היזמית ו"אורתם מאליבו" - הקבלן המבצע את הבנייה.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

לפני כשבועיים מסרו מהנדסי הבנייה והבטיחות של הפרויקט את הטפסים הנדרשים לאכלוס המקום, אך הדיירים מספרים היום כי לכל אורך הדרך חשו שמשהו אינו כשורה. כך היה במקרה של לירון ואיתמר שושן, זוג צעיר בשנות ה-20 לחייהם, שהיו אמורים להיכנס אל דירת הגן בקומה הראשונה, הממוקמת בחזית הבניין, שעליה קרסו המרפסות.

"אחרי העיכובים במסירת הדירה ואחרי שגילינו שהתקרה עקומה, בחברה ניסו להרגיע אותנו שרק הטיח עקום", סיפרו השניים. "הכשלים התכנוניים היו שם לאורך כל הדרך. לא נחזור לגור כאן, גם עכשיו אנחנו מתקשים לקבל תשובות ענייניות מהחברה".

המרפסת שקרסה (צילום: אלון שני, חדשות 2)
"לא נשוב לגור שם" | צילום: אלון שני, חדשות 2

"המשטרה דפקה לנו בדלת ואמרה לצאת כי הבניין קורס"

הדיירים שהגיעו הבוקר למקום נדהמו לגלות את מימדי ההרס - מרפסות עשויות בטון שקרסו על פתח הבניין וגושי בטון ומתכת שהתפזרו מטרים ספורים מפתח גן ילדים סמוך. אביעד לוינגר, שרכש עם אשתו לפני כשנה דירת מיני-פנטהאוז בקומה ה-8, שמע על שאירע לאחר שקרא על כך באינטרנט. "מיד ידעתי שמדובר בבניין שלי", סיפר בשיחה עם חדשות 2 Online. "לא האמנתי שזו המרפסת שלי שקרסה. היה לנו מזל גדול שעדיין לא עברנו עם זוג התאומות בנות החצי שנה לגור שם".

לדברי לוינגר, מאז שהגיע למקום וצפה בנזק הרב הוא נתון בסערת רגשות גדולה. "עדיין לא ברור לי אם נחזור לגור כאן אחרי שהשקענו את מיטב כספנו ברכישת הדירה", הוא אומר.

מורן שימייב, אם לשני ילדים שכבר עברה להתגורר בבניין, סיפרה על רגעי האימה ועל החשש לחזור למקום. "בסביבות השעה אחת בלילה שמעתי בום מטורף, ממש נהלתי. אחרי זמן קצר המשטרה הגיעה, דפקה על הדלת ואמרו לנו לצאת - שהבניין קורס", מספרת הדיירת. "יצאתי איך שאני, לא היה לנו לאן ללכת, ישנו כולנו באוטו. אני לא נכנסת לבניין הזה יותר".

"חשבנו שמדובר ברעידת אדמה, עשרות מאיתנו יצאו מבוהלים לראות את מימדי ההרס", סיפר דייר בבניין הסמוך. "כוחות כיבוי אש ומשטרה הגיעו במהירות למקום אבל לאורך כל הלילה לא טרחו להגיע לכאן נציגי גינדי או מאליבו, רק בבוקר ראינו עד כמה גדול הנזק".

העירייה הכריזה על הבניין כמסוכן למגורים

הבוקר הנחה מנכ"ל עיריית חדרה יעקב זיגדון את מהנדס העיר לבטל את הטופס המאשר את אכלוס הבניין ולהכריז עליו כמסוכן למגורים. בעירייה מדגישים היום כי הם עובדים בשיתוף פעולה מלא עם המשטרה ודורשים מהיזם לערוך בדיקה יסודית של המבנה ושל בניין נוסף שכבר אוכלס.

"מדובר בפרויקט שקיבל היתר בנייה לאחר הצגת כל האישורים הנדרשים על-פי חוק", נמסר מעיריית חדרה. "המבנה קיבל את כל האישורים לרבות אישורי קונסטרוקטור, יציבות המבנה, חוזק החומרים ואיכותם על ידי הגורמים המוסמכים כפי שנדרש, ורק לאחר השלמת כל האישורים כחוק התקבל טופס האכלוס. מי שאמור לתת את הדין הם מי שחתמו על האישורים עד כה".

דיירי הבניין הסמוך התבקשו בשלב הראשון שלא לעשות שימוש במרפסותיהם עד לקבלת תוצאות של בדיקת העמסה שתיערך במקום. לשתי משפחות המתגוררות בבניין הוצע דיור חלופי, אך הן בחרו בשלב זה לעבור ללון במקום אחר באופן פרטי.

מחברת "גינדי השקעות" נמסר בתגובה: "החברה הקבלנית שבנתה את הבניין בחדרה ואחראית כקבלן מבצע על איכות הבנייה הינה חברת 'אורתם מליבו' - אחת מחברת הבנייה הוותיקות והמקצועיות בישראל. החברה נדרשה לבדוק באופן מיידי את הסיבות שגרמו למקרה ולבצע את כל הדרוש בנושא. חברת 'גינדי' היזמית תלווה את התהליך מול חברת הקבלן ומול הדיירים, תעמוד לצידם ותסייע להם ככל שניתן".