צועדים בגאווה בירושלים: בירת ישראל נצבעה הערב (ה') בשלל צבעי הקשת, כש-4,000 צועדים השתתפו במצעד שהתקיים בבירה זו הפעם ה-12. חברי קהילת הלהט"ב (לסביות, הומואים, טרנסג'נדרים וביסקסואלים), צעדו מגן העצמאות לכיוון גן הוורדים, שם התקיים אירוע בהשתתפות שרת הבריאות יעל גרמן, יו"ר האופוזיציה שלי יחימוביץ' וח"כ זהבה גלאון (מרצ). במקביל, בכיכר השבת בעיר כ-150 חרדים הפגינו נגד קיום המצעד, ופצצות סירחון אף הושלכו לעבר הצועדים.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

 

"מצעד הגאווה השנה מתקיים בסימן 'רוצים שינוי'", אמרה אלינור סידי, מנכ"לית הבית הפתוח. "מבחנה של הכנסת הוא בחקיקה ולא בדיבורים, ואנו בקהילה הגאה קצנו בדיבורים ובהבטחות". היא הוסיפה כי מבין שלל הזכויות והחרויות העומדות לרשות חברי הקהילה ההומו-לסבית בישראל - רק מיעוטן עברו דרך הכנסת ורובן המוחלט התקבל באמצעות בג"ץ ובתי המשפט.

 "אנחנו זוכות לחירויות רבות וזכויות רבות עומדות לרשותנו", הצהירה סידי. "רוב ימות השנה הקרקע אינה בוערת מתחת לרגלינו, אך עם זאת חירויות רבות עדיין נשללות מאיתנו ורבות מאיתנו עדיין לא זוכות בזכויות בסיסיות כמו הזכות לחיים ללא אלימות, הזכות לבריאות והזכות לחיים לכבוד", הסבירה.

"חקיקה פרו-להט"בית היא עדיין נדירה", ציינה סידי, "ונבחרי הציבור מסרבים להידרש לסוגיית השוויון ומניחים לבית המשפט העליון לעשות את העבודה בשבילם. השנה אנו דורשים ודורשות מנבחרי הציבור ליזום יותר חקיקה פרו-להט"בית ולתמוך בהצעות חוק שכבר קיימות בשטח".

יו"ר האופוזיציה שלי יחימוביץ' שנשאה דברים במהלך המצעד התייחסה אף היא למקומו של המחוקק במאבק והסבירה כי מאבק הקהילה הגאה אינו ייחודי לה, אלא על אופייה הדמוקרטי של החברה. "זה לא מאבק צר על זכות של קבוצה לזכויות שלה, אלא לשיוויון כבוד האדם, על היכולת להיות חלק מחברה נאורה, בשנה האחרונה מבחן השיוויון לקהילה הפך להיות מבחן נאורות למדינות נורמליות, הגיע הזמן שגם אנחנו נהיה במקום הזה, הגיע הזמן שהכנסת תירתם להחלטות האלה בחקיקה האלה יומיומית וזו המחויבות שלנו כלפיכם", קראה יחימוביץ'.

במקביל, יו"ר מרצ ח"כ זהבה גלאון, התייחסה במהלך האירוע לחקירת הרצח בברנוער והבהירה כי המניע למעשה, היה שנאה והומופוביה. "אנחנו צועדים כדי להיאבק יחד בהומופוביה, אני רואה את זה היום, באור הגדול של המצעד הזה ואנחנו ננצח", קראה בהתלהבות. 

בעת שהגיעה הצעדה לרחוב רמב"ן, השליך חרדי שקיות ובהן נוזל בעל ריח רע לעבר הצועדים. הוא נלכד על ידי בלשי המשטרה והודה במעשיו. זמן קצר לאחר מכן, נראו שתי נשים חרדיות כשהן מחופשות לחמור וקוף ונשאו שלט שעליו נכתב "אני חמור גאה". השתיים התעמתו עם הצועדים, נעצרו ונלקחו לחקירה.

ברוך מרזל: "המצעד - בריונות ונזק רוחני"; בן-גביר: "כואב לי עליהם"

כצפוי וכבכל שנה שבה מתקיים המצעד הססגוני בבירת ישראל - גורם האירוע לתגובות קשות בקרב פעילי ימין קיצוני, שמבקשים למחות על ה"פגיעה הרוחנית", כלשונם, בצביונה של ירושלים. "אנחנו מתנגדים לבריונות הזו", אמר ברוך מרזל בשיחה עם חדשות 2 באינטרנט. "זה גורם נזק רוחני ופוגע במיליוני אנשים ברחבי העולם".

גאווה בירושלים (צילום: עדו פילדמן, חדשות 2)
גאווה בירושלים | צילום: עדו פילדמן, חדשות 2

לדבריו של מרזל הצטרף גם פעיל הימין איתמר בן-גביר, שהתייחס למצעד כאל "פרובוקציה זולה". לשיטתו, "מי שעושה את זה בביתו שלו - כואב לי עליו, אבל לשם אני לא בא להפגין". לטענתו, מחאתה של הקהילה ההומו-לסבית לשוויון זכויות מלא אינה מוצדקת. "שוויון זכויות מזמן יש, וגם אפליה מתקנת, שבהרבה מקרים אני לא בטוח שהיא חוקית וחוקתית" אמר בן-גביר.

הוא התייחס גם לסוגיית הנישואים הגאים, ואמר: "הם יכולים להינשא באופן אזרחי; אולי הם רוצים שנשנה את תורת ישראל? יש תורה וזה מה שהיא אומרת".

בשנת 2005, בעיצומו של המצעד הירושלמי, ישי שליסל דקר שלושה מהצועדים. הוא נידון ל-12 שנות מאסר ונדרש לשלם פיצוי כולל בסכום של 280 אלף שקלים.