ההחלטה של נשים רבות להוליד ילדים, לעתים רבות פוגעת ביכולתן למצוא עבודה קבועה ומספקת. אמהות רבות נאלצות להתפשר רק משום שהם רוצות להיות שם בשביל הילדים.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

ליזי היא אמא כזאת, היא נאלצה לעצור את הקריירה שלה פעמיים כדי לגדל את שני ילדיה. עם כל אחד מהם היא נשארה בבית במשך שנה וחצי. "לידי יש גן ואני רואה הורים שלוקחים את הפעוטות שלהם בני חצי שנה לגן וזה גומר אותי", היא אומרת. "הידיעה שהם נמצאים במשפחתון קשה לי - לי זה לא היה נכון".

מהפעם השנייה בה עזבה ליזי את עבודתה עבור הילדים, היא לא הצליחה לחזור. מאז הלידה כבר תשעה חודשים היא מחפשת עבודה חדשה, אך עד כה החיפושים לא הניבו פירות.

באתר "ג'ובס פור מאמס", מכירים את הסיפור הזה מקרוב. אפי, דנה ונעה מפעילות את האתר כדי לעזור לנשים כמותן למצוא עבודה. הן מפרסמות רק משרות שמתאימות לנשים שמגדלות ילדים, אבל לצערן ההיצע הקיים הוא הנמוך.

האמהות הפכו למגזר מופלה (צילום: חדשות 2)
האמהות הפכו למגזר מופלה | צילום: חדשות 2

אמהות הפכו להיות מגזר מופלה במציאת עבודה

כדי להגדיל את מלאי המשרות באתר, המקימות פונות בעצמן למעסיקים בניסיון לשכנע אותם לפרסם משרות, אך זה לא קל. "הם לא אומרים אנחנו לא מעסיקים אמהות", אומרת אחת ממקימות האתר. "הם אומרים אצלנו בעבודה, אין גמישות בשעות. 'אני צריך מישהי שתהיה פה עד שעות מאוחרות'".

רבות מהאמהות מנסות את מזלן גם בחברות ההשמה שמקבלות כסף על כל שידוך בין עובד ומעביד. אך לחברות האלה, אין ממש מה להציע להן. מסקר שערכה הנציבות לשיוויון הזדמנויות בעבודה, עולה כי אמהות לילדים צעירים הפכו לאחד מהגזרים המופלים ביותר בהליך חיפוש העבודה. כמעט רבע מהמאות מדווחות כי חשו אפלייה כשחיפשו עבודה, כמעט כמו בעלי מוגבלויות, ערבים וחרדים ואף יותר מאנשים מבוגרים וחיילי מילואים.

"יש הרבה מעסיקים וגם עובדים שרואים באישה רחם מהלך", אומרת עו"ד ציונה קניג-יאיר, נציבת שיוויון הזדמנויות בעבודה."הפוטנציאל להיות בהריון והפוטנציאל להיות אמא - משליך על מקום העבודה". האפליה כלפי אמהות כל כך מובהקת שהיום כבר ממליצים להן להשמיט את המצב המשפחתי מקורות החיים. כמו גם להסתיר את העובדה שלקחו פסק זמן לטובת גידול הילדים.

"זה גיל נורא קריטי"

מורן היא אמא שרוצה להוציא את הילדות כל יום בשעה ארבע. בעלה הוא סגן אלוף שמשרת רחוק מהבית, ואין סבא וסבתא בתמונה. "זה גיל נורא קריטי", אומרת מורן. "אתה לא יכול להפקיר את הילדים שלך לטיפול של מישהו אחר".

אבל מורן רוצה להיות גם מנהלת, לשלב את האמהות עם קריירה מספקת. היא בוגרת תואר שני ובעבר ניהלה רשת סניפים בחברת כוח אדם גדולה. אולם מאז שהפכה לאם, היא לא מצליחה למצוא מעסיק שייתן לה גם תפקיד ניהולי וגם יסכים שתצא מהמשרד בארבע אחר הצהריים.

כשמורידים את הילדים מקורות החיים פתאום מקבלים פניות

גם עדי קופל היא רואת חשבון שהגיעה למשרות בכירות לפני שילדה תאומות, לה לא היה מזל. אחרי הלידה אף אחד לא הסכים להעסיק אותה במקצוע שלה וכמו נשים רבות היא נאלצה לעשות הסבת מקצוע.

אחרי ניסיונות חוזרים ונשנים למציאת עבודה, עדי וחברותיה הקימו את הארגון "אמהות דורשות שינוי". לאט לאט כל אחת מהן הבינה כי הבעיה היא אינה בקורות החיים או בניסיון שלה. "עשיתי ניסוי והראיתי אותו גם לבעלי",היא  מספרת. "הורדתי את סטטוס הנשואה ואת הילדים. באותו יום קיבלתי 20 שיחות טלפון. כאשר אני שולחת בסטטוס נשואה עם שני ילדים, אני מקבלת אולי טלפון בשבוע".

בימים אלה הן מנסות לקדם חקיקה שתוביל את המדינה לתת תמריצים שיפתחו משרות לאמהות. אבל גם הן מבינות שהבעיה הרבה יותר מורכבת ונובעת גם מהפערים הגדולים בשכר בין גברים ונשים ומחלוקת התפקידים בבית.

היום מורן היא עצמאית היא הקימה את אתר "וורקס פור יו" שמחבר בין עובדים כמוה המוגבלים בשעות לבין מעסיקים. ליזי עדיין מאמינה שבסופו של דבר היא תמצא עבודה. אך בין אם הצליחו למצוא עבודה או לאו, אין ספק שהחיפוש אחר עבודה מתאימה הוא מורכב וקשה הרבה יותר עבור אמהות לילדים.