במשרד הבריאות מזהירים את הציבור. אילוסטרציה (צילום: AP, חדשות)
חוק מבורך או מסורבל? | צילום: AP, חדשות

חוק הפונדקאות שאושר הבוקר (א') בוועדת השרים לחקיקה, עתיד להביא, לדברי יוזמת החוק שרת הבריאות יעל גרמן, "בשורה של ממש" לזוגות החד-מיניים שמבקשים להביא תינוק לעולם באמצעות אם פונדקאית. אישור החוק גרר תגובות חיוביות רבות מצד חברי קהילת הלהט"ב, אך לצד הברכות יש שהשמיעו גם דברי ביקורות על נוסח החוק שאושר. לטענתם המקטרגים, למרות תיקון העיוות שאוסר על זוגות חד-מיניים להסתייע בהליך, נוסח החוק רק יסרבל את הפונדקאות בארץ.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

"מבחינתנו החוק הוא מבורך מאוד", סיפר לחדשות 2 Online יונתן, שיחד עם בן זוגו ניסה להביא תינוק באמצעות אם פונדקאית. "הוצאנו כבר יותר מחצי מיליון שקל על פונדקאות בחו"ל וההליך כשל. לצערי, בממשלה הזו המילים לא שוות הרבה. לא חסרות הבטחות שנותרו ללא כיסוי. נחכה לראות איזה זוג יצליח לבצע את ההליך בלי שהבירוקרטיה תחסל אותו. זה צעד משמח אבל צריך להמתין ולראות שההליך אכן יצליח".

"התמקד בזה שאני אמא ולא בכישורי" (צילום: חדשות 2)
"מאמין לכוונות הטובות של גרמן". ארכיון | צילום: חדשות 2


גם עו"ד תמר רובינשטיין, מנהלת מרכז חיים חדשים לפונדקאות, משבחת את אישור החוק החדש. "המדינה צריכה לאפשר לכל אדם שרוצה להיות הורה לממש את הזכות הבסיסית הזו", אמרה. לדבריה, הליך הפונדקאות בארץ עובד בצורה טובה. "בשנתיים האחרונות אנחנו מזהים עלייה מטאורית במספר התינוקות שהובאו באמצעות אם פונדקאית. החוק שאושר הבוקר עתיד לתקן את העיוות הגדול לפיו זוגות חד-מיניים אינם יכולים ליהנות מההליך. אם מאפשרים לזוגות חד-מיניים להגיע ארצה עם תינוק שנולד בהליך פונדקאות, למה לא לאפשר להם לעשות את זה בארץ? הדלתות בעולם הולכות ונסגרות בפני זוגות מאותו מין שרוצים להשתמש בפונדקאית והמדינה לצריכה לאפשר לאותם זוגות פתרונות".

חשש שהחוק יסרבל את ההליך

ד"ר אילן טבק-אבירם, שיחד עם בן זוגו עבר הליך פונדקאות בחו"ל, מצנן מעט את ההתלהבות. "המתכונת הנוכחית של החוק היא בעייתית", אמר. "מספר הפונים המבקשים לעבור בארץ את ההליך הוא גדול מאוד ביחס למספר הפונדקאיות שהוא מוגבל. עד היום זוגות שפנו לעבור את ההליך בחו"ל נתקלו בהרבה בירוקרטיה, אבל ההליך היה אפשרי. יוזמי החוק מבקשים לבקר את מרפאות הפוריות בחו"ל ולאשר אותן בוועדות והדבר עלול לסרבל מאוד את ההליך. אני מאמין לשרת הבריאות שהכוונות שלה טובות ואני בהחלט מברך על תיקון העיוות שמאפשר גם לזוגות חד-מיניים לעבור את ההליך, אבל זה נושא מאוד מורכב ולמרות הכוונות הטובות החוק עשוי לסבך מאוד את ההליך".

גם יו"ר עמותת "משפחה חדשה", עו"ד אירית רוזנבלום, שותפה לדעה לפיה החוק לא ייטב את מצבם של הזוגות המבקשים להסתייע בהליך הפונדקאות. "התיקון לחוק החדש פשוט יחסל את ענף הפונדקאות בארץ בדיוק כפי שחוק האימוץ חיסל את האפשרות לאמץ ילדים לפני 20 שנה", פוסקת רוזנבלום. "החוק מכפיף את ההליך לאישור של ועדות והניסיון שלנו מראה כי התפקיד של הוועדות הוא בעיקר לסרבל ולתקוע את ההליך".

הפריה חוץ גופית. ארכיון (צילום: חדשות 2)
הפריה חוץ גופית. ארכיון | צילום: חדשות 2


למה לצביקה פיק מותר?

לטענת רוזנבלום השארת המצב כפי שהוא כיום עדיף משמעותית מהסדרת ההליך באופן בו מציע החוק. "מוכרים לנו חזות של סובלנות ואידיליה כלפי זוגות חד מיניים מבלי שיש מאחורי הדברים תוכן. במשך 18 שנה הוועדות המאשרות הסכימו רק לכמה מאות ספורות של בקשות. החוק שעבר הבוקר רק מרחיב את סמכויות הוועדות הקיימות ולטעמי אין ספק שזה יתקע את התהליך.

בשיחה עמה מבקרת רוזנבלום את העובדה כי החוק מגביל גברים מעל גיל 50 לעשות שימוש בהליך. "למה גבר בן 55 שרוצה להביא ילד לעולם צריך לעבור ועדה?", תהתה. "האם צביקה פיק בן ה-64 היה צריך לעבור ועדה לפני שהוא ובת זוגו נכנסו להיריון?"

גם עדה אטיאס ומינה יולזרי, מנהלות המרכז להורות באמצעות פונדקאות, השמיעו ביקורת על החוק למרות שלטעמן מדובר בצעד חיובי. לדברי השתיים "ההחלטה לא לאפשר לנשים לשמש כפונדקאיות לאחר גיל 38 תצמצם את מספר הפונדקאיות בארץ ותגרום להעלאת מחירים והתארכות זמני ההמתנה להליך".