"אירוח עד יעבור זעם". אילוסטרציה (צילום: AP)
"אירוח עד יעבור זעם". אילוסטרציה | צילום: AP

מאז שהחל סבב ההסלמה הנוכחי בין ישראל וחמאס נורו על יישובי הדרום יותר מ-100 רקטות, ועם אישור גיוסם של יותר מ-40 אלף חיילי מילואים, קיצו של העימות הנוכחי לא נראה באופק. העשרות הרבות של הרקטות שנוחתות על היישובים משבשות את אורח חייהם של מאות אלפי אזרחי ישראל. יתר אזרחי המדינה, שאינם מצויים תחת איום הטילים, נרתמים בהמוניהם לסייע ככל יכולתם לתושבי הדרום המופגזים - מאירוח תושבים בביתם ללא תמורה ועד יוזמות של מוקדי בילוי שפותחים את שעריהם לילדי היישובים.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

עיקר יוזמות האירוח של תושבי הדרום מרוכז בפייסבוק. בקבוצות "אירוח תושבי הדרום" ו-"ישראלים פותחים את הבית ואת הלב" חברים כבר יותר מ-15 אלף אנשים שמציעים לארח בביתם תושבים המבקשים הפוגה מהאזעקות והריצות למקלטים. "תושבי הדרום, עם ישראל מתייצב מאחוריכם", נכתב בקבוצה. "ישראלים פותחים את הבית ואת הלב", "מי מכם שרוצה להתארח במקום שקט עד יעבור זעם מוזמן להשאיר את פרטיו ולגלות עד כמה עם ישראל מאוחד".

"היוזמה הזו נולדה במהלך מבצע עמוד ענן, לפני כשנה וחצי", סיפרה נעם אפרת (26), סטודנטית מקרית שמונה, אחת משבעת מנהלי קבוצת הפייסבוק "אירוח תושבי הדרום". "בשנה וחצי האחרונות, לשמחתנו, שרר שקט בקבוצה, אבל בשבוע האחרון החל טפטוף של אנשים שביקשו להצטרף ליוזמה. למרבה הצער, אתמול הפך הטפטוף לשיטפון", שיתפה נעם שהעידה כי מנהלי הקבוצה אינם מכירים אחד את השני. "הקבוצה הזו היא תוצר של אנשים מכל רחבי הארץ. התחברנו אחרי שהרגשנו שאנחנו לא יכולים לשבת יותר בחיבוק ידיים. לצערי לא זומנתי למילואים והיוזמה הזו היא סוג של מילואים חברתיים".

לדברי נעם, מספר האנשים שמוכנים לארח גדול יותר מאשר מספר האנשים שמבקשים להתארח. "בעמוד ענן התקשרו אלינו עשרות אנשים שהתלוננו שאנחנו לא משדכים להם תושבים מהדרום", היא נזכרה. "אנשים ממש נעלבו מזה. הרצון העז של ישראלים להתגייס לטובת תושבי הדרום כל כך מנוגד לכל הדברים הרעים שאומרים על ישראלים. זה מחמם את הלב. הנכונות של האנשים לעזור היא פשוט מרגשת".

"זה עצוב כמה אנחנו מתורגלים בתפעול היוזמה הזו", תיאר מעיין סמון (32), אחד ממנהלי הקבוצה בפייסבוק. "ברגע שהתגברו השיגורים והתעורר הצורך באירוח תושבי הדרום, ישר כל מנהלי הקבוצות יצרו קשר זה עם זה וידענו בדיוק מה לעשות. זו המציאות שבה אנחנו חיים".

יוזמה נוספת ומבורכת באה מטעמה של חברת התיירות Check In TLV, המפעילה עשרות דירות נופש בתל אביב ומציעה לתושבי הדרום לינה במחירי עלות לתקופת מבצע "צוק איתן". מנהל החברה, מתתיהו רופא, אמר לחדשות 2 Online כי "רק עזרה וערבות הדדית יאפשרו לכל עם ישראל לעבור את התקופה הלא פשוטה הזו".

אירוח בחופי הכנרת ללא תשלום. ארכיון (צילום: חדשות 2)
אירוח בחופי הכנרת ללא תשלום. ארכיון | צילום: חדשות 2

"אם אנחנו לא חווים את הסבל הזה על בשרנו, לפחות נקל על מצבם"

לילך דנטוס (23) מכרמיאל ובעלה הם חלק מהרבים שהביעו נכונות לעזור לתושבי הדרום באמצעות הקבוצה בפייסבוק. "רצינו לעשות כל מה שביכולתנו כדי לעזור ולו במעט לתושבים שסובלים", היא אמרה. "אם אנחנו לא חווים את הסבל הזה על בשרנו, לפחות נקל על מצבם. הבית שלנו אמנם קטן אבל בעלי ואני אמרנו שאם הלב פתוח אז יהיה מקום. כתושבי הצפון חווינו גם הפגזות במלחמת לבנון השנייה. המון אנשים הביעו נכונות לארח אותנו והעניקו לנו חום ואהבה. אני חושבת שזה צריך להיות הדדי".

כאמור, לא רק יוזמות פרטיות להקלת סבלם של תושבי הדרום התעוררו בעקבות העימות שפרץ. מלונות ובתי הארחה רבים מציעים את חדריהם במחירים מוזלים למתגוררים ביישובים המצויים בקו האש. איגוד ערים כנרת הזמין את התושבים להתארח בחופי הכנרת ללא תשלום. גם לא מעט מוזיאונים פותחים את שעריהם ללא תמורה או במחירים מיוחדים בעקבות ההתלקחות התגלעה בתחילתו של החופש הגדול. המוזיאונים הפתוחים בתפן ובתל חי פתחו את שעריהם בפני תושבי הדרום ללא תמורה.