מתקן הכלא סהרונים (צילום: חדשות 2)
מתקן סהרונים, ארכיון | צילום: חדשות 2

נציגים של לשכת עורכי הדין שביקרו במתקן סהרונים שבנגב, שנועד למסתננים מאפריקה, טוענים כי מצאו כשלים חמורים במתקן. לטענתם, יש ליקויים בשירותי הרפואה, בתשתיות ונעילה במשך שעות ארוכות. בשירות בתי הסוהר מסרבים להתייחס לתוכן הדוח.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

למרות שהדוח מפורסם רק עכשיו, הביקור של נציגי הלשכה נערך כבר במאי 2013, לפני תשעה חודשים. על פי הלשכה, במהלך הביקור נחשפו עורכי הדין למרד של המוחזקים בו - שזרקו מכשירי טלוויזיה וניסו להצית את תאי המקלחות. בקשת המבקר הרשמי של הלשכה לקבל העתק מדוח תחקיר האירוע נענתה בשלילה וזאת בניגוד להוראות החוק ולכללי הביקורת.

"כשל מרכזי העומד במרכז הדוח הינו אי התאמת מתקן סהרונים להוראות תכנית המתאר המאושרת. שטח המגורים לאדם קטן משהותר. המתקן אינו כולל כמעט אף אחת מן הפונקציות הציבוריות שעליהן הוחלט בתמ"א", נכתב בדוח.

"האגפים לא מותאמים למזג האוויר או להחזקה ממושכת"

עורכי הדין טוענים כי המתקן מורכב משלושה אגפים. באגף הראשון המגורים הם באוהלים, 16 מיטות בכל אוהל. באגף השני התאים אינם כוללים שירותים. בתאים 5 מיטות קומתיים לאורך הקירות. באגף השלישי התאים כוללים תא שירותים פנימי. בתאים 5 מיטות קומתיים לאורך הקירות. כלומר, בשני המקרים, כל תא מיועד לעד עשרה מוחזקים.

"חרף השינוי הדרמטי שחל בחודש יוני 2012 באופי ההחזקה במתקן, בו החל יישומו של תיקון לחוק מניעת הסתננות, והמעבר להחזקה ממושכת, לא אומצה תורת הפעלה המותאמת לכך, והסגל לא הוכשר לכך. בתוך כך לא אומצו כללים ייעודיים למתקן משמורת להתמודדות עם אירועים הנובעים מן ההחזקה הממושכת".

פרט לאגף מסוים, בו הוחזקו נשים וילדים, האגפים האחרים אינם מחוממים. באף אחד מן האגפים התנאים אינם מותאמים לאתגרי מזג האוויר או להחזקה הממושכת. באגפי האוהלים בסהרונים א' חם מאוד או קר מאוד. המקלחות ותאי השירותים מצויים בקרוואנים, והם מלוכלכים. באגפי הקרוואנים צפוף, אגפי האבן בסהרונים ג' סגורים".

"המקום לא מתאים לילדים"

עורכי הדין שביקרו במקום טוענים כי המסתננים הביעו תחושות ייאוש קשה והעדר תקווה. "תחושות אלה תאמו את שתיארו בפניו חברות וחברי הסגל מתחום הטיפול, הרפואה והחינוך, ששוחחו עם אחד המבקרים, עו"ד עודד פלר, במהלך ביקוריו. חברות וחברי הסגל תיארו תחושת עקה בקרב המוחזקים שהולכת ומתגברת. הם תלו זאת, בעיקר, במשך ההחזקה ובאי הוודאות", נכתב בדוח.

"המסתננים כלואים רוב היום". מתקן סהרונים (צילום: חדשות 2)
"המסתננים כלואים רוב היום". מתקן סהרונים | צילום: חדשות 2

"במועד הביקורת הוחזקו במתקן ילדים. ילדים עד גיל 12, ובהם פעוטות, הוחזקו באגף 9 עם אימותיהם. אגף 9, הוא מבנה אבן סגור. דלתות התאים הן דלתות מתכת מסורגות והחלונות בתאים מסורגים. תלונה חוזרת שנשמעה מפי המוחזקות היא שאין די תחליפי חלב להאכלת הפעוטות. רופא ילדים, המנהל מרפאה בניצנה, הגיע לבקר במתקן פעמיים בשבוע. עם זאת, פעוטות במתקן לא קיבלו חיסונים, לא קיבלו ויטמינים, לא התקיים מעקב התפתחות (הכולל, בין היתר, שקילה ומדידה) ולא ניתנו הדרכות לגידול ילדים. נמסר על ידי מפקד המתקן, כי נושא "טיפת חלב" אמור להיות מוסדר בעתיד עם טיפת חלב של קיבוץ טללים, שאליה יילקחו הפעוטות. נכון למועד הביקורת, המתקן לא היה ערוך לטיפול בילדים", טוענים בלשכת עורכי הדין ואומרים כי לא ראוי להחזיק ילדים במקום.

"הסגל הטיפולי מעיד על מוחזקים רבים המתמודדים עם מצוקה נפשית קשה בשל החזקתם הממושכת, המלווה בחוסר מעש ובאי ודאות, ועם היבטים של פוסט טראומה. על פי שיקול דעת מפנים לטיפול פסיכיאטרי. שיחות עם המוחזקות והמוחזקים העלו תמונה דומה של מצוקה קשה. הם העידו על סבל, על לחץ נפשי, על קושי לישון, על קושי להעביר את הזמן, על בכי ועל דאגה לקרוביהם. כמה דיברו על כוונות אובדניות של מוחזקים".

שב"ס: "מערך החזקת המסתננים שונה מאז הביקור ללא היכר"

במתקן נערכות שלוש ספירות ביום, והמוחזקים אינם יוצאים מהאגפים למתחמים אחרים במתקן אלא בליווי ולצורך קונקרטי בלבד, דוגמת תעסוקה תמורת שכר אסירים, בדיקה רפואית, מפגש או ביקור. אגף אחר במתקן משמש בפועל לענישה. באגף זה המוחזקים כלואים בתאיהם משך כל שעות היממה, זולת שעה וחצי בבוקר ושעה וחצי אחר הצהריים".

משירות בתי הסוהר נמסר בתגובה לדוח: "ביקורות לשכת עורכי הדין נשואות הדוח הסתיימו כבר בחודש מאי 2013. מאז ועד היום, בין היתר, בעקבות שינוי החקיקה בנושא, שינה מערך החזקת המסתננים בשב"ס את פניו ללא היכר. יחד עם זאת רק כעבור שבעה חודשים ולאחר הפצרות שב"ס הועבר הדו"ח שנערך בעקבות הביקורים להתייחסותנו. פנייתנו להארכת זמן קצרה לגיבוש המענה, משום מה לא נענתה".

כל שנותר לנו הוא לתמוה על הבהילות בפרסום הדוח ולהניח כי מדובר במהלך מגמתי-שיווקי, על כן אין בכוונתנו להתייחס אליו ולליקויים לכאורה שעלו בו ומטבע הדברים כבר אינם רלוונטיים".