האם העיר שחוברה לה יחדיו מתנתקת מהירושלמים שגדלו בה? בעוד הפוליטיקאים מתחרים מי יצהיר נאמנות גדולה יותר לבירה, התושבים עצמם לא יכולים להרשות לעצמם לגור בעיר - כשמספר העוזבים אותה הגיע השנה לשיא של שני עשורים - כך עולה מנתונים של מכון ירושלים לחקר ישראל.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

"אני ירושלמי שבע דורות, אני הראשון שיצא מירושלים אבל לצערי היום אני לא היחיד", תימור דיל. בני הזוג ליבנה-דיל חיים את החלום הבורגני, אבל לא בירושלים, אלא ביישוב אלון הסמוך למעלה אדומים. שם הבית עם הגינה עלה להם 1.2 מיליון שקלים. "דירה בצומת פת, שני חדרים קטנים ,ישנה, עלתה יותר מהבית הזה", הם מסבירים את הסיבה בגללה עזבו את העיר.

"ההיצע מראש הוא מוגבל כי לא כל השכונות מאפשרות לנו לגור בהן. יש שכונות חרדיות, מתחרדות וכמובן שכונות פלסטיניות כך שההיצע יותר מצומצם. בשכונות שהחילונים מחפשים לגור המחירים גבוהים", בני הזוג מתארים את הקושי המיוחד של הירושלמים.

מאזן ההגירה השלילי ביותר מזה 20 שנה

על פי נתוני מכון ירושלים לחקר ישראל, בשנה החולפת עזבו את ירושלים 19 אלף תושבים, רובם צעירים. כשלעיר במקביל נכנסו לגור עשרת אלפים תושבים, המסקנה היא שהעיר איבדה 8,750 תושבים. "מהמחזור שלי לא נשאר אף אחד בירושלים. יש דור שלם שלא יכול לגור בירושלים", הוא מדגיש את הבעיה.

מזג האוויר צפוי להיות נוח (צילום: עמית ולדמן, חדשות 2)
הצעירים נוטשים את הבירה. אילוסטרציה | צילום: עמית ולדמן, חדשות 2

מאזן ההגירה של ירושלים הוא השלילי ביותר מזה 20 שנה, כשבתוך 4 שנים מספר העוזבים כמעט הוכפל. אבל, ההגירה החוצה מהעיר הגדולה בישראל לא מוגבלת רק לחילונים. גם את יעקב מאיר, חרדי ואב לארבעה ילדים, ירושלמי מלידה, הכריעו מחרי הדיור והוא עוזב את העיר. "היינו רוצים להישאר בירושלים, אנחנו עובדים ולומדים פה, אבל לצערנו לא נוכל. אנחנו עוברים לבית שמש שם קנינו דירה חדשה במחיר זול יותר בהשוואה לדירה ישנה בירושלים".

מחיר ממוצע לדירה קטנה של 3-4 חדרים בירושלים עומד על 1.7 מיליון שקלים, המחיר גבוה יותר בשכונות המבוקשות כמובן. בעוד בשאר הארץ המחיר הממוצע נמוך בלא פחות מחצי מיליון שקל. "חצי מהדיירים בבניין בבית שמש הם כאלה שעזבו את ירושלים", מאיר אומר.

החרדים עוזבים את העיר בשיעור דומה לחילוניים

מעלה אדומים (צילום: רויטרס)
עוברים לפרברים: מבט מירושלים למעלה אדומי | צילום: רויטרס

"החרדים עוזבים את העיר בשיעור דומה למקומות כמו בית שמש, בית"ר עילית, מודיעין עילית ובני ברק",  אומרת ד"ר מאיה חושן, עורכת השנתון הסטטיסטי לירושלים. "כשהצעירים החרדים עוזבים, הילדים נולדים מחוץ לעיר ולא בהכרח מספר הילדים ימשיך לעלות באותו הקצב כמו שהוא עולה היום. מה המשמעות? היום שיעור החרדים בירושלים הוא שליש מקרב המבוגרים, אצל הצעירים השיעור הוא לא פחות מ-61%, רק 19% חילונים".

הדירות שנבנות מיועדות לתושבי חוץ

השאלה הגדולה היא האם המספרים מנבאים איך תיראה העיר בעתיד. למרות כמות החרדים הגדולה, מי שרוצה להקים בית בירושלים אלו לא אותם אנשים. "יש שינוי במאזן הדמוגרפי, יש רוב מוצק לצעירים בירושלים מעל גיל 18 וזה ניתן לראות גם במערכת הבחירות", אומר עופר ברקוביץ', סגן ראש העיר ירושלים.

מחירי הדיור הגבוהים דווקא מאטים את קצב ההתחרדות בבירה. רק מי שידו משגת מסוגל לקנות דירה בירושלים. "לא פשוט לקטוע את הצף המשפחתי אבל אני יודע שהסיכוי הולך ויורד", אומר דיל.

בירושלים מתגאים ש-6% מכלל הדירות נבנות בישראל נבנות בירושלים, אבל לרוב אלו דירות גדולות ויקרות מאוד שנועדו לאוכלוסיות מחו"ל שכלל לא גרות בעיר רוב ימות השנה. אלו שנולדו בירושלים נאלצים לבנות את ביתם במקום אחר.