אנחנו עוברים בהם כל הזמן, ובדרך כלל לא מקדישים כמעט מחשבה לשמות שלהם, אבל מאחורי שמות רבים של רחובות בישראל התנהלו, ועדיין מתנהלים, מלחמות של ממש. מעורב בהן הרבה אגו, פוליטיקה ואמוציות. יצאנו לשוטט ברחובות ושמענו, בין השאר, על התרגיל שהביא לכך שביישוב אחד בישראל אם תפנו שמאלה ואז ימינה תגיעו לרחוב סומסום.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

לפני 80 שנים קראו לרחוב דיזנגוף רחוב 187. את השם הנוכחי הוחלט להעניק לו כמתנת יום הולדת של סגן ראש העיר רוקח לראש העיר הראשון. דיזנגוף ראה כי טוב והחליט לבקש לקרוא כיכר ברחוב על שם צינה, אשתו המנוחה.

לפני 80 שנה עוד קראו לו 187, רחוב דיזנגו (צילום: חדשות 2)
לפני 80 שנה עוד קראו לו 187, רחוב דיזנגו | צילום: חדשות 2

מישהו שעבד על ראש המועצה באבן יהודה, הצליח לגרום לו לקרוא רחוב על שם תכנית הילדים המפורסמת "רחוב סומסום". למרבה הפלא, או שלא, מדי שבוע גונבים אלמונים את השלט המפורסם. את אנשי העירייה זה לא מרתיע. "ננציח את הרחוב עם אבן חרוטה אם צריך", הם אומרים.

שמות הרחובות נושאים מטען פוליטי ורגשי רב. אם תסתובבו ביפו תוכלו למצוא שלל רחובות בעלי שמו עבריים דווקא - "שדרות חב"ד", "עבודת ישראל" וגם תוכלו לבקר את משפחת סאבא שגרה ברחוב "הסבא משפולה".

עליהם עדיין אין רחוב, ארגוב וחזה ז"ל
עליהם עדיין אין רחוב, ארגוב וחזה ז"ל | צילום:

העובדה שזוהר ארגוב הוא עבריין מורשע לא מנעה הצעה לקרוא רחוב על שמו של מלך הזמר המזרחי. קרובי משפחתה של זמרת מנוחה אחרת, עפרה חזה ז"ל, משוכנעים כי העובדה שמתה מאיידס מונעת מעיריית תל אביב לקרוא רחוב על שמה בשכונת התקווה בעיר בה נולדה וגדלה. "מגיע לה רחוב מכובד", אמר אחיה.

מעיריית תל אביב יפו נמסר בתגובה כי "בעניין הרחובות ביפו, נוקטת העירייה בשנים האחרונות העדפה מתקנת שלפיה הוחלט לתת עדיפות להנצחת אישים ערביים. רק ב-5 השנים האחרונות הונצחו 12 אישים ערביים, לעומת 6 לכל אורך השנים".

מעיריית הרצליה נמסר בתגובה כי "ההמלצה על קריאת רחוב על שם זוהר ארגוב לא הובאה לפני מועצת העיר ומעולם לא התקבלה החלטת עירייה כזו. אם תובא הצעה כזו, אין לנו ספק כי היא תדחה על הסף".