ד' גילתה לצערה בפרק המאוחר של חייה, את הקושי להתקיים בכבוד. כמו רבים מאיתנוף היא הדחיקה את העובדה הפשוטה שפרישה לפנסיה גוררת ירידה משמעותית בהכנסה, וששגרת החיים משתנה מקצה אל קצה - עם אלפי שקלים פחות בכל חודש.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

"אין לי עם מי לדבר. אין למי לספר. אני מתביישת. מה אגיד, שאין לי מה לאכול? שאין לי כסף להסתפר, לקנות צבע, לקנות חומרי ניקוי. כשהתקלקל לי דוד השמש, דחיתי את התיקון בשנתיים, עד שהוא התחיל לנזול והשכנים החלו להתלונן", סיפרה ד' בבכי.

בשיחה עם קשיש נוסף שמתקשה לסגור את החודש בכבוד, הוא תיאר אורח חיים לא פשוט גם כן. "אני בן 80 וכמה חודשים, ואני חי היום מהתגמולים שאני מקבל מביטוח לאומי", סיפר הקשיש. "אני מקבל 2,860 שקלים לחודש, אך כמעט כל הסכום הזה הולך לשכר דירה. אני לא יכול לקנות מתנה לנכדים, ואני חושב פעמיים אם אני יכול להרשות לעצמי לשתות כוס סודה בקיוסק".

מחקר שמפורסם כאן לראשונה, משרטט את התמונה העגומה בקרב בני ה-65 ומעלה: עם הכנסה חודשית ממוצעת (ברוטו) של 10,150 שקלים לחודש למשק בית - 4,500 שקלים פחות מהממוצע בכלל האוכלוסייה, אחד מכל שלושה מהם מתקשה לגמור את החודש.

עוד מגלה המחקר של מכון ברוקדייל עבור ארגון אשל- ג'וינט ישראל, כי 17% מציבור הגמלאים בישראל חיים מתחת לקו העוני, ובקרב קשישים הגרים לבד - נתוני העוני עולים ל-22%.

מתקשים לסיים את החודש בכבוד (צילום: חדשות 2)
מתקשים לסיים את החודש בכבוד | צילום: חדשות 2

"הסיבה: גידול בתוחלת החייל בישראל"

פרופ' יוסי תמיר, מנכ"ל אשל-ג'וינט ישראל, הסביר את המקור לבעיה, ואמר כי "זה בעיקר בגלל הגידול בתוחלת החיים והגידול במספר הקשישים בישראל, והבעיה המרכזית היא שאותם קשישים שחיים בעוני - כמות הכסף שעומדת לרשותם לא תספיק להם על מנת לקנות את השירותים שהם נזקקים להם".

והנה עוד נתון שמשלים את הפאזל: אחוז הקשישים בישראל אמנם נמוך בהשוואה למדינות המערב, אך אחוז הגידול במספרם של בני ה-65+ בישראל גבוה וקצב הגידול שלו אפילו כפול בהשוואה לשאר האוכלוסייה.

הביטוח הלאומי מתקשה לענות על הצרכים האלה, וממילא מתוקצב כבר עכשיו מהכסף שהצעירים של היום - חוסכים לטובת המחר. ואם המגמה הזו תמשך, המחסור שמרגישים הגמלאים והקשישים בישראל צפוי להפך לבעיה מרכזית במציאות של כולנו, מהר יותר ממה שאנחנו חושבים.