נשיא המדינה ראובן (רובי) ריבלין הגיע היום (ד') לקיבוץ כפר עזה ונפגש עם התושבים שעדיין מנסים לאסוף את השברים וחוששים מהיום שאחרי. "הטראומה כבדה, זו מלחמת הישרדות", אמרה ורד אחת התושבות וביקשה מהנשיא: תעזרו לנו להפוך את זה למקום שאפשר לגדל פה ילדים". תושבת אחרת הוסיפה: "כשהתותחים שותקים מתחילה המלחמה האמיתית".

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

"לא צריך 2 דקות כדי לדבר על הפחד והקושי הנורא לחיות עם פצמ"רים תוך חצי שניה בנאדם מבין שבלתי אפשרי לחיות כך", סיפרה ורד לריבלין בכאב. "אם פעם אמרתי זה יטפטף זה יפסיק יטפלו בזה, היום אני במקום אחר לגמרי. החוויות שחווינו כאן והחוויות שחווינו בעמוד ענן הן חוויות שלא מאפשרות לנו לחיות חיים נורמליים. זו מלחמת הישרדות אני לא רוצה להגיד שזו מלחמת השחרור אבל אני מרגישה שלא השתחררתי שאני נתונה פה לאיום של מדינה עוינת ואין לי שחרור".

ורד תיארה את המציאות הקשה בחיים התושבים בעוטף עזה כשכל פעולה יומיומית תחת אש - דורשת תכנון. "זה לחשב פעולות ברמה היומיומית: מתי להתקלח, איך לזרוק את האשפה, איך להגיע לחדר אוכל, איך לעבור ממיגונית למיגונית בזמן סביר, שאני אוכל לרוץ לאן שצריך וצריך לרוץ, למדנו את זה על בשרנו. זה שורק לנו מעל הראש זה באמת מתפוצץ לידנו".

ריבלין: "כל וויתור יגיע לת"א"
ריבלין: "כל וויתור יגיע לת"א" | צילום:

"אנחנו אוספים את השברים"

היא סיפרה בצער כי בתה, שעובדת במערכת החינוך של הקיבוץ חוששת לגדל את ילדיה במקום בו נולדה. "עצוב לי שהבת שלי, שעובדת בחינוך וקשורה למקום ,אומרת לי: 'כשאני שאקים משפחה לא אחיה פה, כי זה לא מקום שאפשר לגדל בו ילדים".

אחרי אינספור דילמות כיצד להתנהל עם הילדים בזמן מתקפות הפצמ"רים והרקטות מזי, מנהלת מערכת החינוך, שהתה עם ילדי הקיבוץ בויצ"ו ניר העמק. עכשיו היא פוחדת שהחוויה הקשה תחזור על עצמה.

"הפחד הוא לא שמא ישכחו אותנו, אלא זה שאנחנו נשכח, כי בקלות רבה אנחנו מתרגלים ומניחים מאחורינו את המבצע, נכנסים לתוך שגרת החיים הנפלאה שיש לנו בקיבוץ ושוכחים", הזכירה מזי. "הפעם אנחנו לא רוצים לשכוח זה היה קשה מאוד וחשוב לנו שתעזרו לנו כי כשהתותחים שותקים מתחיל המבצע האמיתי בו אנחנו אוספים את השברים".

תושב נוסף חולם על ימים של שלום אבל יודע שהחלום שלו רחוק מהמציאות." אני רוצה לאחל את הדבר החשוב ביותר, שכפר עזה ועזה יגיעו לימים של שקט משני צדי הגבול - חזון אחרית הימים שכרגע נראה רחוק מאוד", אמר.

"כמו מלחמת השחרור" (צילום: חדשות 2)
"כמו מלחמת השחרור" | צילום: חדשות 2

ריבלין: "רק ימים יגידו אם צוק איתן השפיע"

הוא סיפר על הימים קשים שעברו על המשק בימי "צוק איתן". "נמצאים פה חיילים באזרחות - חיל המשפחות שעברו שבועות קשים מאוד מחוץ ליישוב, חיל הקשישים שנשארו חלקם שרצו בין הפגזים וכיבו שריפות, חיל הילדים שעוברים ימים משונים עבור ילדים וחיל האזרחים, אוחזי הנשק, וכולם ביחד שותפים למאמץ האדיר של צה"ל וכוחות הביטחון שחרפו נפשם עבורנו ממש פה".

הנשיא ריבלין ניסה לעודד את התושבים. "כשהייתי בכיתה ז' או ח', התבשרנו בירושלים שכפר עזה עזבה את המקום ב-52'. אני זוכר את הגאווה שאחזה בכולנו כשאחד מגרעיני הנח"ל חזר למקום, ומאז כפר עזה קם והיה לחלק בלתי נפרד ממדינת ישראל ובעל משמעות בעמידתה מול האתגרים והסכנות שאנו עומדים בפניהם. כפר עזה לא יירד ממקומו לעולם!", הצהיר ריבלין.

יחד עם זאת סייג: "אני יושב בתוך עמי, כולנו יודעים שלפעמים להכריז הכרזות אינו דבר בעל צורך בחוסן, ואני אומר שרק ימים יגידו אם "צוק איתן" הביא לכדי מצב בו השפענו השפעה מכרעת על ביטחון מדינת ישראל. אני מקווה שיצרנו את ההכרה אצל אלה הקמים עלינו, מתוך סיבות לאומיות או דתיות, אבל לא בעלות היגיון, אלא בעלות עמדה שנובעת משטנה ואי הכרה במדינת ישראל בכלל. אזור העוטף הוא אחד מהסממנים והיכולות שלנו לבוא ולומר יש גבול ועל הגבולות האלה לא נוותר לעולם כי כל וויתור כזה יגיע לתל אביב".