מצעד הגאווה ה-15 שנערך היום בתל אביב הוכרז כמצעד הגאווה הגדול בכל הזמנים לאחר שיותר מ-100 אלף איש מהארץ ומחו"ל השתתפו בו. לצד השמחה הגדולה התנהל המצעד בצל חרושת השמועות שאופפות את פענוח הרצח בברנוער ומעצר של בכיר בקהילה הגאה.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

על פי ההערכות, כ-20 אלף תיירים הגיעו במיוחד לעיר כדי להשתתף בחגיגות. עיריית תל אביב השקיעה השנה קרוב ל-600 אלף שקלים בהפקת המצעד, ובנוסף הקצתה העירייה יותר מ-200 אלף שקלים לקידום התיירות הגאה בעיר סביב המצעד.

את התהלוכה הזניק ראש עיריית תל אביב יפו, רון חולדאי בהפנינג חגיגי בגן מאיר בהנחיית אורנה בנאי וגל אוחובסקי. המצעד עבר ברחובות בוגרשוב, בן יהודה וארלוזרוב והסתיים במסיבה בחוף גורדון. לאורך המסלול לוו את הצועדים ארבע משאיות ואוטובוס אחד עם ליינים של אוויטה, שירזי, ADD ודרעק. את ההופעות בבמה המרכזית בחוף גורדון הנחתה בר רפאלי.

לפיד התקבל ב"בוז" ונאומו נקטע

שר האוצר היה ראשון הנואמים והתקבל בקריאות "בוז". "לפני שמדברים על זכויות, צריך לדבר על אהבה", אמר לפיד - וזכה לקריאות כגון "איפה הכסף?" ו"רד מהבמה". "זו הזכות הבסיסית", המשיך לפיד. "אני רוצה למשוך את המדינה והממשלה לעגן את הנישואים החד-מיניים בחוק. מותר להתחבק ולהחזיק ידיים ברחוב. לכל זוג מותר לו להתחתן ולהיות הורים. אני מחויב להתגייס ולתרום בנושא ושום צעקה לא תפר את מחויבותי לקהילה".

מסיבות והופעות, גאווה 2015 (צילום: מורן כץ חדשות 2)
"צריך לדבר על אהבה". המצעד | צילום: מורן כץ חדשות 2

שגריר ארצות הברית בישראל, דן שפירו, שעלה לבמה עם חולצה ועליה דגל הגאווה - שלח "ברכות חמות מהנשיא אובמה, מקרי ומהעם האמריקני". שפירו הוסיף ואמר: "אנחנו מאוד גאים להצטרף לחגיגה הזו. זו משמעות אמיתית של סובלנות ושוויון ואין מקום טוב יותר לחגוג את זה מאשר תל אביב. למדנו מישראל לתת לחיילים שלנו להתגייס לצבא בלי להסתיר את זהותם המינית".

מי תומך בזכויות הלהט"ב? ארכיון (צילום: אלירן חייט חדשות 2)
המוני חוגגים בצל פענוח הרצח | צילום: אלירן חייט חדשות 2

יחימוביץ': "מאבק הקהילה - מדד הנאורות העולמי"

שרת התרבות לימור לבנת, התייחסה לרצח בברנוער וכינתה אותו "פשע שנאה". "אני גאה שהיום להיות הומופוב זה הרבה פחות משתלם", אמרה, אני גאה להיות כאן היום עם חברה כל כך צבעונית", ציינה השרה, והדגישה: "אני פחות גאה שיש כאלה שפוחדים לצאת מהארון".

"לא מספיק להגיד שאוהבים אתכם", אמרה יו"ר האופוזיציה שלי יחימוביץ' במצעד, "צריך שתדרשו מהמדינה דברים של ממש. המאבק של הקהילה הפך להיות מדד הנאורות העולמי. בואו נהיה מדינה נאורה, דמוקרטית ושיוויונית".

"גאים להצטרף לחגיגה" (צילום: חדשות 2)
"גאים להצטרף לחגיגה" | צילום: חדשות 2

"מקווה שפרטי הרצח לא יביכו את כולנו"

המצעד נערך בצל המעצרים האחרונים בחקירת הרצח במועדון הנוער בשנת 2009, ולאור המחלוקת בנוגע לשאלה האם מדובר בנקמה אישית או בפשע שנאה - בעקבות פרטי החקירה המשטרתית המעידים על מניע אישי לביצוע הרצח. 

"אין דבר כזה 'לא פשע שנאה'", אמר לחדשות 2 באינטרנט גורם בכיר בקהילה, "בסוף מישהו נכנס לשם, וירה בהם ללא היכר. זה לא פשע שנאה? איזו מין אמירה חצופה ומקוממות".

א', פעיל אחר בקהילה הגאה שביקש להישאר בעילום שם, כמו רבים אחרים נחשף א' לחרושת השמועות בנוגע לזהותו של הגורם ולמעשיו. "אני מאוד מקווה שכשהפרטים ייחשפו זה לא יביך את כולנו", אמר, "הרצח הזה הוא מתועב ואין שום הצדקה לעשות משהו כזה נורא".