הפגנת מבקשי המקלט בכיכר רבין
הפגנת מבקשי המקלט בכיכר רבין | צילום:

בעקבות שביתת המסתננים שהוכרזה היום (א') בעלי המסעדות והמלצרים בתל אביב משנסים מותניים ומחפשים פתרונות אחרים. הם שוטפים כלים, מנקים רצפות ומקווים שיימצא פתרון בקרוב. בינתיים, בדרום תל אביב זועמים וטוענים כי השביתה היא בגדר חוצפה. "פליט שמגיע למדינה כלשהי, צריך להתנהג כמו פליט", קרא יו"ר ועד השכונות שלמה מסלאווי, "יש להם חוצפה לשבות".

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפיייסבוק

"הם מהגרי עבודה לכל דבר ועניין, הם לא פליטים כי הם עברו גבול", המשיך מסלאווי, "הם הגיעו לפה כדי לשפר את מעמדם הכלכלי". לדבריו, התוצאה שבה מסתננים מוחים ושובתים היא תוצר של התנהלות כושלת של המדינה.

"המדינה נתנה להם את הביטחון להתנהג כמו שהם מתנהגים היום", טען יו"ר ועד השכונות. מסלוואי ציין כי דבר אחד חיובי יצא מההפגנה שערכו היום המסתננים בכיכר רבין: "כל הזמן המסתננים היו מסתובבים באזור של דרום תל אביב, עכשיו פתאום הם הגיעו לחלק אחר של העיר".

ראש עיריית תל אביב רון חולדאי התייחס הערב בעמוד הפייסבוק שלו להפגנה שאירעה בכיכר רבין. "אני בתחושה שההפגנה היום היא רק תחילתו של תהליך שרק יסלים, ולדאבוני עוד נראה אלימות ברחובות", הזהיר חולדאי. "ההפגנה נובעת ממצוקה אמיתית הנובעת מהתעלמות הממשלה גם ממצוקתם של מהגרי העבודה וגם ממצוקתם של תושבי תל אביב יפו שבשכונותיהם הם גרים וחיים. ממשלת ישראל חייבת לקבוע מדיניות ממשלתית ברורה ותכנית עבודה מקצועית תוך הקצאת תקציבים ומשאבים לטיפול במכלול הבעיות של מדיניות הגירה, חינוך, רווחה, ביטחון אישי ותעסוקה. חוסר העקביות וההחלטות המתקבלות רק מבלבלות את כולנו וחבל".

הפגנת פליטים בכיכר רבין (ארכיון) (צילום: רויטרס)
"הגיעו גם לחלק אחר של העיר" | צילום: רויטרס

"הבעלים שוטפים כלים"

בינתיים, במסעדות השונות בתל אביב מתמודדים עם המציאות שנוצרה. "אנחנו לא מפחדים לעבוד - אנחנו הולכים להרים את הסחבות בידיים ולנקות שירותים ורצפות", סיפר בשיחה עם חדשות 2 Online עומר, מבעלי רשת "דרינק פוינט".

לדבריו, אם בסופו של דבר יתפטרו מבקשי המקלט יסתדרו ויימצאו פתרונות אחרים. "אנו מעסיקים אותם, מתוך רצון לעזור לתת להם פרנסה, ושלא יצטרכו לגנוב כדי להתקיים", הסביר.

גם ברשת "אגאדיר" מתמודדים עם חסרונם של העובדים הזרים. "זה לא פשוט", אמר איתן טרבלוס בעליה של הרשת. "אבל בינתיים אנחנו מסתדרים ונותנים כתף האחד לשני. המטה עוזר, המנהלים שוטפים את הרצפות, והצוות מתנדב להשלים את השורות במשמרות".

במסעדת "קופי בר" הביאו שוטפי כלים חדשים והבעלים יחד עם כל העובדים התגייסו למאמץ. "כל מנהלי המשמרת מנקים ומקרצפים וגם המלצרים מנקים", סיפר עדי, מנהל משמרת במסעדה.

חנן בעליו של הבר "שפירא 1" בדרום תל אביב תומך במאבק, אך בינתיים נדרש אף הוא למצוא פתרונות. "כל אחד עושה קצת, הברמנים עושים את הכוסות בבר ואנחנו הבעלים שוטפים כלים", סיפר.
הוא מקווה כי בקרוב יימצא פתרון שיסדיר את בעיית מבקשי המקלט. "אני יכול להבין אותם לגמרי והלוואי שיסדירו את העניין והמדינה תקלוט את האנשים המסכנים האלה", ציין, "כדאי שהמדינה תמצא פתרון שלנו כמסעדנים אין". 

"כולם בחולות מחייכים" (צילום: רויטרס)
"המדינה צריכה לקלוט אותם", ארכיון | צילום: רויטרס

"מתנהגים אלינו כמו חיות"

הבוקר פתחו אלפי אריתראים וסודנים בשביתה כללית כחלק ממחאתם על יחס המדינה כלפיהם. כ-15 אלף מהם התאספו בכיכר רבין בלב תל אביב, שם הם קיימו עצרת מחאה גדולה כחלק מהמאבק על זכויותיהם. המפגינים נשאו שלטים שעליהם נכתב בין היתר: "אנחנו פליטים, לא אויבים", "רק באנו לבקש הגנה" ו-"תפתחו את הלב, לא באנו לפגוע בכם".

ג'ון, שהגיע לארץ מאריתריאה לפני שלוש שנים ועובד במסעדה, אמר כי הוא רק מבקש שייתנו לו זכויות: "שיתנהגו אלינו כמו בני אדם, הם מתנהגים אלינו כמו חיות. לא נותנים לנו אישור לעבוד אז מה עלינו לעשות?". גם בכרי הצטרף לדעה, ולא הבין איך אחרי שלוש שנים בארץ היחס אליו נותר כזה: "אני כועס כי הם מתנהגים אלינו לא יפה. 4-5 אריתראים מבצעים עבירה, והם מתייחסים אלינו כאילו אנחנו אדם אחד".