אפיפיור מבקר בירדן
אחרי הביקור - הסכסוך ממשיך | צילום:

שוב גובר המתח ביחסים בין ישראל לוותיקן: בימים האחרונים מקיימות המדינות סבב שיחות במטרה לשים סוף לסכסוך עתיק יומין בנוגע לבעלות הוותיקן על נכסים בארץ הקודש - כולל ויכוח נוקב על המקום המדויק בו סעד ישו הנוצרי את "הסעודה האחרונה".

למי שלא יודע, כנסיות שונות בנויות על חלקות אדמה עצומות ברחבי ירושלים ובכל הארץ. לטענת הנוצרים, הכנסיות נבנו כאן זמן רב לפני שישראל בכלל קמה בשנת 1948. "המדינה החדשה ירשה את המחויבות, את היחס ואת הזכויות שהוסכם עליהן עם הממשלים הקודמים בארץ, לפני הכרזת המדינה", אמר לסוכנות הידיעות רויטרס בכיר בכנסיה הקתולית שהעדיף להישאר בעילום שם.

הוותיקן מנסה עכשיו לזכות בבעלות על הנכסים ולהתנתק ממערכת המיסים הישראלית בעזרת גופים משפטיים בינלאומיים. כלומר, בוותיקן לא מעוניינים להמשיך לשלם מיסים לישראל על אותם מקומות קדושים שנמצאים בשטחה.

בנוסף, שתי המדינות לא מסכימות על מעמדם של אתרים דתיים שונים. בניין אחד, סמוך לחומות ירושלים העתיקה, עומד בלב הקונפליקט. על פי האמונה הנוצרית, באותו מקום נערכה "הסעודה האחורנה". אבל היהודים מערערים על המקום החשוב כל כך לנוצרים וטוענים כי הבניין העתיק הוא חלק מהאזור שנקרא "קבר דויד".

ישראל מנסה גישה פייסנית

גרסה לא אחידה. דני אילון (צילום: איי פי)
דני איילון, משדר פייסנות | צילום: איי פי

סגן שר החוץ דני איילון אומר בראיון לסוכנות הידיעות רויטרס ש"ישראל מבקשת לשמר את הסטאטוס קוו בנושא, ולא לחזור אחורה לימי הצלבנים". במשרדי הממשלה הישראלים מתרעמים על כך שהוותיקן לא משלם מיסים על נכסיו בארץ הקודש. עם זאת, במשרד החוץ מדגישים "אנו יותר ממוכנים להבטיח לכנסייה שנשמור על כל האתרים נגישים ומוגנים", אמר סגן השר איילון, "זו סוגיה של אמון ויחסים, אני מאמין שאלו הסוגיות החשובות".

אבל בוותיקן מתעקשים על מה שהם מכנים "זכויות היסטוריות" על האתרים שלפי דעת הכס הקדוש משחרר את הכניסה מתשלום מיסים ומכל אפשרות של דיון על בעלות.

אמש בביקורו של האפיפיור בנדיקטוס ה-16 בבית הכנסת של רומא עלה ויכוח נוסף בין העולם היהודי לבין העולם הקתולי. שם, נשיא הקהילה היהודית ברומא אמר שהתעלמות הכנסייה מזוועות המשטר הנאצי - עדיין מכאיבה לקהילות ברחבי העולם.