הירי שגבה את חייהם של אב ובתו בידי מאבטח במרכז כלל בירושלים העלה בחזרה לסדר היום את הדיון בסוגיית הפקדת כלי הנשק של מאבטחים לאחר שעות העבודה ואופיו של הליך מתן רישיונות נשק למתקבלים לעבודה לתפקידי אבטחה שונים. פיני שיף, מנכ"ל הארגון הארצי של מפעלי השמירה בישראל, מסביר את הבעייתיות בנושא.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

האם יצומצם מספר כלי הנשק למאבטחים?

ארגון חברות האבטחה נמצא מזה כשלושה חודשים בדיאלוג מקצועי מרתוני עם המשרד לביטחון פנים ועם חטיבת האבטחה במשטרת ישראל ככשאחת המטרות שהוגדרו על ידי השר אהרונוביץ' היא צמצום כלי הנשק ברשות חברות האבטחה - פעולה שצריך לבצע בכל מקומות השירות שבהם ניתנים שירותים שכאלה. מדובר בכ-40 אלף כלי נשק.

האם יש טעם לבחון את זהות המאבטחים ואת ההליך שבו מתקבל לתפקידי אבטחה?

משטרת ישראל והאגף לרישוי כלי ירייה קבעו תבחינים לגבי מי רשאי לשמש כאיש אבטחה ולשאת נשק. הדברים היום מוסדרים באופן קיצוני לעומת שנים קודמות וכוללים הצהרות בריאות ובדיקות רפואיות.

האם ניתן לעשות יותר?

כן, באופן חד-משמעי. חטיבת המשטרה שוקדת בימים אלו על תבחינים נוספים שבהם בעלי תפקידי אבטחה יעברו, לדוגמה, אבחונים שיבדקו את ההיבט הפסיכולוגי והנפשי של המועמדים, יחד עם קריטריונים נוספים.

איזה סוג הכשרה עובר מועמד לתפקיד אבטחה?

ההכשרה היא לא מקשה אחת והיא נגזרת מהמקום שבו מתבצעים שירותי האבטחה. כלומר, אבטחה של בנק אינה דומה באופייה לאבטחת מוסק חינוכי. כמו כן, אבטחת מעבר בין-יבשתי אינה דומה לאבטחת קניון או משרד ממשלתי. הקריטריונים נגזרים לפי הגדרות משטרת ישראל ורמת האיום לגבי אותו מקום.

האם יכולה להתקבל החלטה שמועמדים יעברו אבחון פסיכולוגי?

בישראל ישנם כ-110 אלף איש שמועסקים בחברות האבטחה בישראל. מדובר בכמות עצומה של בני אדם. לראייתי, אני לא חושב שתתקבל החלטה שתכלול אבחון פסיכולוגי למועמדים - בשל הזמן הרב הכרוך בכך והעלויות הגבוהות. יכול להיות שיכבידו יותר בסוג הריאיונות למועמדים. יש לזכור, כי במצב הקיים ישנה מצוקה של גיוס מאבטחים וחברות האבטחה ניצבות בפני שוקת שבורה.

על מאבטח בחברת אבטחה יש פיקוח והוא עובר שלושה ריענונים בשנה - בניגוד לאזרחים שנושאים נשק ברישיון ומגיעים פעם בשלוש שנים לבצע מטווח. על מאבטח בחברת אבטחה קיים פיקוח מחמיר בכל נושא הנשק ווא חתום על עשרות טפסים.