אילוסטרציה (צילום: חדשות 2)
למצולמים אין קשר לנאמר בידיעה | צילום: חדשות 2

בבוקר תלמידים, בערב עוסקים בזנות: בכנס לשלום הילד שנערך היום (ב') באוניברסיטת בן-גוריון בבאר שבע חשף שר הרווחה, מאיר כהן, נתונים מדאיגים אודות מאות ילדים, מאזור תל אביב, בלבד שעוסקים בזנות.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

לדברי השר כהן, באזור תל אביב בלבד ישנם כ-700 ילדים העוסקים בזנות, מתוכם כ-300 שנמצאים בבקרים במסגרות בית הספר. 

כהן סיפר כי קיים קשר של שתיקה בין המורים והמנהלים במוסדות החינוך סביב התופעה. "איני בטוח כי מנהלי בית הספר היו רוצים להתעסק עם פגיעות מיניות, או לשים ברייטינג שלהם ילדים בסיכון", אמר השר.

לאור המצב, קרא שר הרווחה למנהלים ולהורים לתת שם לתופעהל ולא להדחיק אותה, וביקש מאנשי החינוך, הרווחה, אנשי הטיפול וההורים להעניק לכל אותם ילדים טיפול קרוב וקשוב יותר.

מנתונים נוספים שהוצגו בכנס עולה, כי רוב הילדים, הנפגעים מהתעללויות בישראל, מעדיפים לשתוק ולא לדווח על המקרים להורים או לסמכות אחרת. רק 18% מהילדים היהודים שנפגעו מהתעללות, ופחות מחמישה אחוזים מהילדים הערבים שנפגעו, סיפרו על המעשים לאדם אחר. 

מבין הילדים, שחשפו את דבר הפגיעה, כ-40% טענו ששום דבר לא השתנה בעקבות הגילוי. לפי נתונים שהציגה פרופ' רחל לב ויזל מאוניברסיטת חיפה, כעשרה אחוז מהילדים במגזר היהודי, וכ-30% במגזר הערבי, אף ציינו כי חשיפת ההתעללות גרמה להם נזק.

מאיר כהן. ארכיון (צילום: משרד הרווחה, חדשות)
"חייבים להפר את קשר השתיקה". השר כהן | צילום: משרד הרווחה, חדשות

רוב הילדים שסבלו מהתעללות - מעדיפים לשתוק

מרבית הילדים, שהחליטו לדווח על הפגיעה, העדיפו לספר לבן משפחה, או לחבר או חברה, ורק מיעוטם סיפרו על כך לאיש מקצוע - כך עולה מהנתונים שהוצגו.

עוד צויין בכנס כי כ-20% מהילדים, שנחקרו על ידי חוקרי ילדים וחקירתם התבררה כמהימנה, מחליטים בסופו של דבר לחזור בהם מהאשמה שמסרו. התופעה בולטת בעיקר בקרב ילדים ללא תמיכה הורית, ואצל ילדים שנפגעו על ידי ההורה בעצמו.

"אנו מבינים היום כמה מעט אנחנו יודעים באמת על היקף תופעת ההתעללות בילדים בישראל", אמר מנכ"ל המועצה הלאומית לשלום הילד, ד"ר יצחק קדמן. "זהו אתגר לכל השירותים לילדים בתחומי הרפואה, החינוך, הרווחה והמשפט שחייבים לשפר את הנגישות שלהם לילדים על מנת לאפשר לילדים לספר את סיפורם".

"בני משפחה יודעים ומחרישים"

"כל עוד הילדים שותקים, אין כל אפשרות לסייע להם ולהפסיק את הפגיעה בהם. חייבים להקשיב לילדים ברצינות ובעיקר להאמין בהם, להאמין להם ולתת להם את התחושה האמיתית כי נתגייס לעזרתם", הוסיף ד"ר קדמן.

גם שופטת בית המשפט העליון עדנה ארבל, שנכחה בכנס, התייחסה לתופעה החמורה. "לא פעם עולה מן התיקים המובאים בפנינו, כי היו בני משפחה שידעו והחרישו", סיפרה השופטת ארבל. "לעיתים עולה כי הקטין או הקטינה ניסו לשתף בדברים גורם חיצוני, אך נתקלו לא באוזן קשבת, לא בלב פתוח ולא ביד מושטת. אסור לאפשר מציאות בה משלמים הקטינים את מחיר השתיקה".