"אנחנו לא רוצים לגור במתקן באמצע המדבר. אנחנו רוצים להצליח בחיים". מוטסים עלי, אחד ממנהיגי מאבק מבקשי המקלט בישראל, אמר בריאיון ל"אולפן שישי" כי בישראל לא נותנים להם אפשרות לקבל מעמד של פליט, בניגוד למדינות אחרות בעולם.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

מוטסים, שהגיע לארץ מדרפור ומתגורר בתל אביב כבר 4 שנים, סיפר כי ב-2012 הגיע למשרד הפנים להגיש את הבקשה להכרה כפליט ונאמר לו שהוא לא יוכל לעשות כן, ומאז לא קראו לו לריאיון.

הוא הסביר שבחלק מהמדינות באפריקה יש רצח עם ומאות אלפים חיים במחנות פליטים, והתייחס גם למתקן הפתוח בנגב: "המתקן בחולות לא פתוח. אין שם שירותי בריאות וחינוך, יש רופא אחד לכל האנשים שנמצאים שם והמתקן הזה באמצע מדבר. כשברחתי מסודן ברחתי מהכלא וכשהגעתי לכאן הייתי בכלא סהרונים. אז מה כל החיים שלי אהיה בכלא? אני בנאדם ואני רוצה להצליח בחיים".

מוטסים עלי, אחד ממנהיגי המאבק (צילום: חדשות 2)
מוטסים עלי, אחד ממנהיגי המאבק | צילום: חדשות 2

"כולנו מבקשי מקלט. ניסינו לדבר עם ממשלת ישראל מזמן. שולחים מכתבים והולכים לכנסת. תפסיקו להגיד שאנחנו סרטן ומביאים מחלות", הוא ביקש.

האו"ם נגד ישראל: "מפרים את החוק"

במקביל, נציבות האו"ם לפליטים גינתה היום את החוק הישראלי למניעת הסתננות, וציינה כי מדובר בהפרה של החוק הבינלאומי. על פי דובר הנציבות, החוק יגרום לכליאה של מבקשי מקלט ללא כל הגבלה בזמן. הוא גם גינה את פתיחתו של המתקן "חולות" בנגב.

בג"ץ הורה לשחרר את המסתננים. ארכיון (צילום: רויטרס)
האו"ם: ישראל מפרה את החוק | צילום: רויטרס

מובילי המחאה של מבקשי המקלט לא מתכוונים לתת לה לדעוך בינתיים, למרות החשש מפיטורים מצד המעסיקים. מחר הם יארגנו הפגנה נשית, בתגובה על טענות הימין שהאפריקנים הם מהגרי עבודה ולכן רובם הגדול הוא גברים בשנות ה-20 לחייהם. במהלך ההפגנה ייצאו לרחובות רק נשים וילדים, בניסיון נוסף לגרום לממשלה לשנות את דעתה.