סופו של המצנם המוכר? (צילום: AP)
סופו של המצנם המוכר? | צילום: AP

האם זהו סופו של המצנם? האקדמיה ללשון עברית מחפשת בימים אלה מילה חדשה למכשיר הקולה לחם (טוסטר), שתחליף את המילה המוכרת לכולנו - "מצנם" - מילה שמעולם לא הוכרה על ידי האקדמיה. הבעיה במילה הוותיקה נעוצה בעובדה שצנים הינו פרוסת לחם הנאפית פעמיים בתנור, והיא פריכה גם מבפנים וגם מבחוץ. לעומת זאת, פרוסת לחם הנקלית בטוסטר, נותרת פריכה רק מבחוץ לאחר החימום.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

שלוש פעמים בשנה מתכנסת האקדמיה לדון ולהכריע בסוגיות שונות. במסגרת המיזם החדש, מבקשת האקדמיה מהציבור להציע מילים חדשות בעברית שיחליפו את המילים הלועזיות, שהפכו שגורות בפינו במרוצת השנים. בקרוב, תדון הוועדה למילים בשימוש כללי גם בהצעות הציבור למילים שיחליפו את הטוסטר המוכר.

רונית גדיש, המזכירה המדעית של האקדמיה ללשון, סיפרה לחדשות 2 Online כי הוועדה צפויה לדון במלים לועזיות שיש להן שימוש נפוץ, ותנסה להציע להן חלופות בעברית. "כשהיינו יותר צעירים, היה מוצר אחד שהיה מקלה את הלחם", הסבירה גדיש. "מפני שלפני שנים חשבו שמצנם זה לא שם מוצלח, הוועדה בגרסה הקדומה הציעה את המילה 'מקלה'. בשנים האחרונות נוכחנו לגלות שמי שלא משתמש במילה טוסטר, אומר מצנם, אולם איש לא עושה שימוש במילה מקלה לחם".

"כשבדקנו בחנויות למוצרי חשמל קרה דבר מאוד נחמד", ציינה גדיש. "בחנויות קוראים לטוסטר הקופץ - מצנם ולזה עם המכסה - טוסטר לחיצה".

מקלה לחיצה? טוסטר (צילום: ויקיפדיה)
מקלה לחיצה? טוסטר | צילום: ויקיפדיה

אתם תכריעו

הוועדה למילים בשימוש כללי שוקלת להמליץ לאקדמיה לאמץ בכל זאת את המונח "מַצְנֵם", שכן המונח התקני "מקלה לחם" אינו נקלט בשפה. ל"טוסטר לחיצה" הוצעו כמה שמות:

א. מַצְנֵם בתוספת שם לוואי: מַצְנֵם לְחִיצָה, מַצְנֵם כְּרִיכִים.
ב. ניצול של המילה מַקְלֶה: מַקְלֶה, מַקְלֶה-לוֹחֵץ.
ג. צורה מורחבת של המילה מַצְנֵם: מַצְנֵמָה.
ד. שם מן השורש ל.ח.ץ: מַלְחֵצָה, מַלְחִיצָה, מַלְחֶצֶת.

הוועדה מתלבטת גם בשאלת שמו של הכריך המעובד בטוסטר הלחיצה. במונחי האקדמיה "טוסט" הוא לֶחֶם קָלוּי, ועל פי זה הוצע הצירוף כָּרִיךְ קָלוּי.

מפעם לפעם, תפנה האקדמיה לציבור בשאלות מסוגים שונים כמו איך הוגים מילה מסוימת בשפת היום יום, או איך אתם משתמשים במילה או בביטוי. רוצים להציע מילים משלכם? היכנסו לאתר האקדמיה והשפיעו.