אילוסטרציה (צילום: AP)
בוני בזול כבר שנים. | צילום: AP

המגזר החרדי הצליח להוכיח בשנים האחרונות מודעות צרכנית גבוהה ביחס ליתר החברה הישראלית. לא אחת הוא התאגד וניהל קרב של ממש נגד המחירים המאמירים של מוצרים - מהחיתולים לתינוקות וגם עד לסוגיית הדיור.

המחאה שהחלה בשדרות רוטשילד לפני כשבועיים מטלטלת כעת את המדינה, אבל בקרב החרדים - פועלים כבר עשרות שנים עמותות וגופים שונים בתוך הוואקום שהותירה המדינה. הם הצליחו להשיג לציבור החרדי דיור טוב במחירים מוזלים, באמצעות איגוד של קונים שביקשו לעשות זאת.

שיטות הפעולה שהם נקטו מגוונות מאוד, וחלקן מוכרות היטב גם בקרב החילוניים. דוגמה לכך היא בית שמש, שם פותחו בשנים האחרונות שכונות חדשות במכרזים ובשיטות נוספות שבמרכזן נעשה מאמץ לקרב את המחיר לעלות.

בפרויקט עמותת "מבוא חמה" ברמת בית שמש, למשל, עולה דירת שלושה חדרים בשטח של 84 מ"ר מחיר שנע בין 590-670 אלף שקלים. פרויקטים סמוכים נוספים משווקים בשיטת "גינדי": אלפי רוכשים פוטנציאלים נרשמים להגרלה, ואלו מבינם שזוכים זכאים לרכוש את אחת מבין 600 יחידות הדיור שנבנו במחיר 650 אלף שקלים.

הרב משה פרנק הוא אחד ממנהלי עמותת "בניין שלם" ששותפה לארגון הרכישות הקבוצתיות. "הרמנו את הכפפה ודאגנו שייבנו יחידות דיור בערי הארץ מסביב. כך חוללנו מהפכה בנושא המחירים", הוא הסביר בגאווה. "הכנסנו את הציבור הרחב החרדי למודיעין עילית, בנינו בבית שמש ובערים נוספות. התפקיד שלנו הוא למצוא הזדמנויות זולות".

הרב פרנק ציין כי אינו רואה כל סיבה שגם במגזרים אחרים לא יפעלו באותה הדרך: "אפשר לעשות את אותו הדבר גם בציבור הרחב. אנחנו יושבים עם הקבלן ועוברים איתו סעיף-סעיף, כי קבלן שלא מרוויח - לא יבנה. אנחנו אומרים לו 'תבנה את הבנייה הראשונית במחיר שכזה, ואז תעשה את השטח לשטח מבוקש. קיימת בציבור מצוקה כל כך גדולה ואת כל הצעקה הגדולה הזאת היום אנחנו חזינו כבר לפני שש שנים".

צריך לבוא בלי אג'נדה?

פרסום הגרלת הדירות (צילום: עיתון "העדה")
פרסום הגרלת הדירות | צילום: עיתון "העדה"

הפתרון, לדעת הרב פרנק, הוא "אנשים שיבואו ללא אג'נדות, שכן זה מה שיאפשר גם להרוויח. יש לנו משרד שחי ופועל, אין לנו רווחים גדולים אבל זה מחזיק את עצמו חי ונושם בצורה נכונה. בשורה התחתונה, כולם נהנים - ואנחנו מיישבים את ארץ ישראל".

בעיריית בית שמש סיפרו כי כיום נמנים בתחומיה כמה פרויקטים שמקורם בהתארגנויות מסוג זה - שהבטיחו דיור זול ובר השגה. בין היתר, אמרו שם כי "ישנן קבוצות רכישה שחלקן מוקדמות על קרקעות פרטיות והיתר על אדמות המינהל".  

הרב מנחם בלומנטל, יום נוסף בפרוייקט שמקדמת "בניין שלם", התייחס לתכנית שהציג אתמול ראש הממשלה. "היא מצוינת, אבל עכשיו צריך רק לראות אם היא אכן תתבצע. אחד הדברים המוזרים שמעכבים את היציאה לשטח ואת תחילת העבודה אלה דברים שנתניהו בכלל לא מודע אליהם - כמו פקיד היערות", ציין הרב.

ואיך מזיק אותו פקיד יער למנופים לבנות? "כשאדם כזה יוצא לחופש ואין לו מחליף, גם אם מדובר בגורם שמעטים מאוד ידעו על קיומו, הוא עלול לקבוע עכשיו מתי תהיה העלייה שטח ומתי תתחיל בפועל העבודה. אם חלילה תעז להתלונן, תאלץ להמתין לו פרק זמן ארוך יותר. לזה איש לא יעזור, לא נתניהו ולא אף אחד אחר".

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק