ביום שבו הכריז הקבינט כי הוא מקבל את הצעת הפסקת האש של מצרים, התושבים שנפגעו מירי הרקטות במהלך מבצע "צוק איתן" היו ספקניים למדי לגבי התוצאות. הספקות הפכו עד מהרה למציאות של ירי נמשך, קריסת הפסקת האש והכרזה ישראלית על חידוש התקיפות ברצועה.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

"אנחנו לא קונים את הפסקת האש", אמר הבוקר לחדשות 2 Online אהרון אילוז, תושב באר שבע שביתו ספג נזקים קשים מפגיעת רקטה. "הם רק מנסים לאגור עוד נשק. אני מאמין שהממשלה תטפל בזה ותיתן להם מכה. צריך לטפל בבעיה הזאת מהשורש".

מיכאל, שעובד בשיפוץ ביתו ההרוס של אהרון, חושב גם הוא שהפסקת אש אינה רלוונטית בשלב זה. "הלחץ הבינלאומי השפיע על ראש הממשלה", אמר. "בפעם הבאה נצטרך לשבת כל הזמן במקלטים, לא כמו הפעם שעוד היו לנו הפוגות בין לבין".

ויולטה, תושבת באר שבע שנפגעה קל מרסיס וביתה נפגע מרקטה, חשבה כי הפסקת אש דווקא היתה עשויה להיות פתרון טוב למצב הנוכחי. "אני לא יודעת אם זה גם טוב למדינה, אבל מבחינתי שקט זה טוב", אמרה. "אני לא יודעת אם היה יותר טוב להמשיך במבצע או לעצור".

פגיעה ישירה בבית
פגיעה ישירה בבית | צילום:

"לבוא עם תנאים שלנו להפסקת אש"

"הפסקת אש זה דבר מצוין, אבל אם לא סיימנו אז מה המטרה?", תהה נבון גל, תושב ברוש שבמועצה האזורית בני שמעון ואחד מהעובדים בשיפוץ ביתה של ויולטה. "בפעם הבאה הצלקות רק יעמיקו. צריך להמשיך עד שנסיים. צריך לבוא עם תנאים שלנו להפסקת אש, שלא יירו - לא כדור, לא מרגמה ולא קסאם".

לא הרחק משם, בקיבוץ כיסופים, אפשר עדיין למצוא תושבים שמאמינים בפתרון דיפלומטי למצב. "אני לא צופה שיהיה שינוי גדול בסבב הזה, אבל אני חושבת שהמקום היחיד שבו יפתרו את הבעיות יהיה שולחן הדיונים", אמרה נאווה, חברת הקיבוץ מאז 1964. "לא פחות חבל לי על נפשות מעבר לגבול, וחס וחלילה, על מישהו מכאן, אבל אני מעדיפה לשבת לשולחן המו"מ, כמה שאפשר בלי יריות".

חילופי אש כבדים. ארכיון (צילום: AP)
תקיפה בעזה | צילום: AP

לפני כשבוע ספג אחד מהלולים בכיסופים פגיעה ישירה שהובילה למותם של כ-15 אלף תרנגולות. "מראות כאלה לא ייחסכו מאיתנו בעקבות הפסקת אש", הדגיש בני, אחראי הלול. "המצב מתסכל. כסף זה משהו שמסתדרים איתו. זה מציק אבל מציק כמו הקוץ הקטן ברגל".

למרות הפגיעות הקשות, בני מציין באופטימיות כי תושבי הקיבוץ ממשיכים להיות מרוצים מהמקום שבו הם גרים ולא מתכוונים לעזוב. "כולנו נמצאים כאן מתוך בחירה, עם הקרבה לגבול וכל המשמעויות הנלוות", ציין. "בדרך כלל החיים כאן מצוינים והשקט פסטורלי. לכן אנחנו פה. אנחנו מקווים לטוב".