קריסת מחלף דרור: בעקבות חשיפת חדשות 2 Online על נזקים כבדים שנגרמו למחלף דרור בסופה, ימים ספורים לפני שהיה אמור להיפתח לתנועה, מונתה ועדת בדיקה בלתי תלויה לבחינת הליקויים הקשים. דוח ראשוני של הוועדה חושף את הכשלים שהובילו לנזקים חמורים לכביש, שהקמתו נמשכה כשלוש שנים ושנבנה בהשקעה של 320 מיליון שקלים.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

הצטרפו לדף הפייסבוק של עזרי עמרם

שר התחבורה ישראל כץ, שרק לפני חודש דאג לחנוך בגאווה את המחלף שקרס כשבוע לאחר גזירת הסרט, הורה כעת למנכ"ל משרדו לפעול מול חברת נתיבי ישראל על מנת לאתר את הגורמים הנושאים באחריות ולמצות איתם את הדין סביב המחדלים שהתגלו. במקביל דיווחה חברת נתיבי ישראל כי על אף שהמחלף אמור היה להיפתח לפני כשבועיים, התיקונים יארכו כשלושה חודשים. עוד נמסר כי כלל העלויות יושתו על הקבלן המבצע.

3 חודשים אחרי ההבטחה: המחלף סגור (צילום: חדשות 2)
הנזקים במחלף | צילום: חדשות 2

מדוח הביניים שהוגש עולה כי אירוע הגשם לא היה הגורם לליקויים שנתגלו, אלא רק האיץ את חשיפתם וכי בדיקה ראשונית של נתוני זרימות השיא בנחלים בשרון לא מצביעה על אירוע חריג. "ניתן לומר כיום ובשלב זה של הבדיקה כי מוכנותם של חלקים ניכרים ממרכיבי הבנייה לחורף לא היו תקינים", נכתב בדוח. "העובדה שמדרונות העפר לא היו מוגנים מפני סחיפה ולא היו מיוצבים, גרמה לכך שהגשם שירד גרם לסחף כמויות קרקע מהמדרונות. סחף קרקע זה זרם למערכות תיעול מי הגשם".

"המחדלים עלולים היו לגרום נזקים חמורים בהרבה בעתיד"

עוד נכתב בדוח: "מילוי מערכות התיעול והאזורים הנמוכים בסחף גרם לעצירת הניקוז ולמילוי חתך הקרקע במים באופן שלא תוכנן. הרוויית חתך הקרקע ויצירת לחצי זרימה אל תוך תווך המילוי של חלק מסוללות הכביש חשפה בדיעבד חשד לכשלים בהידוק של סוללות אלו ואפשרה זרימת מים בתווך שלא אמור ולא מתוכנן להיות רווי. כתוצאה מכך נסחפו דקים מתת הקרקע, נוצרו חללים תת קרקעיים ומבני הכביש שקעו".

השיפוצים במחלף (צילום: עזרי עמרם, חדשות 2)
מחלף דרור לאחר הסופה | צילום: עזרי עמרם, חדשות 2

"נושא מדאיג נוסף הוא גלישת מסות הסוללות במדרון, שסימנים ראשונים וברירם לכך מתבטאים בסדיקה הרחבה והעמוקה, והפרשי הגובה בסדקים אורכיים שנתגלו בכתפיים העליונים של הסוללות הגבוהות וגם באספלט". דוח הביניים קובע כי "ייצוב המדרונות לפני בוא הגשמים יכול היה למנוע או לצמצם את התופעות הנ"ל, ואולם, חשוב להדגיש שזרימת המים הלא מתוכננת חשפה כשלי בנייה".

על פי דוח הביניים, אירוע הקריסה יאפשר לבצע בדיקת איכות יסודית של כל מרכיבי הבנייה, ובהתאם גם לתקן מחדלי בנייה "שאין ספק שהיו נחשפים בעתיד ועלולים היו לגרום נזקים חמורים בהרבה מאילו שנגרמו כיום. מהאמור לעיל עולה שגם אם יתברר בהמשך שאירוע הגשם במרחב המחלף אכן היה אירוע קיצוני, אין בכך לשנות את המציאות שהתגלתה".

מסקנות הביניים של הדוח שהוגש לשר התחבורה:

השר כץ: למצות את הדין עם הנושאים באחריות (צילום: חדשות 2)
השר כץ: למצות את הדין עם הנושאים באחריות | צילום: חדשות 2

א. בשלב זה ניתן להסיק שככל הנראה הכשל נבע משילוב של טעויות בביצוע ובבקרת האיכות בשטח בעיקר בתחומי הניקוז, ההגנה נגד ארוזיה ועבודות העפר. נושא טעויות אפשריות בתכנון ייבחנו בהמשך העבודה.

ב. הגשמים היוו זרז לנזקי המדרונות וייתכן כי תרמו לחשיפת בעיות אשר בנסיבות אחרות היו מתגלמות רק מאוחר יותר.

ג. עולה תמונה של חוסר מוכנות הפרויקט לחורף.

דיון מיוחד בכנסת

ביום שלישי הקרוב תתכנס הוועדה לענייני ביקורת המדינה של הכנסת לדיון מיוחד בנושא. "אנחנו מנסים להבין מה קרה שם", אמר לחדשות 2 Online ח"כ מיקי רוזנטל ממפלגת העבודה שביקש לכנס את הדיון. "לא יכול להיות שגשם יגרום לכזה נזק משהו שם מחייב בדיקה רצינית".

אין תמונה
ח"כ מיקי רוזנטל

"מקימים מחלף במאות מיליוני שקלים, גוזרים את הסרט ופתאום הוא קורס", המשיך רוזנטל. "זה לא אירוע שגרתי. אסור שזה יעבור לסדר היום. בוועדה ננסה לקבל תשובות לשאלות ממה זה נגרם, מי פיקח על זה ואיך ניתן למנוע הישנות מקרים כאלו".

אלא שייתכן והתשובות לא יגיעו בקלות. על אף השאלות הספציפיות שהגישה חדשות 2 Online לחברת "נתיבי ישראל" אודות המשך העבודות במחלף, התשובה שהתקבלה הייתה קצרה ולקונית. "מחלף דרור עדיין לא הועבר לידי המדינה והקבלן אחראי לתיקון כל הנזקים", אמרו שם. "החברה והקבלן פועלים לפתוח את המחלף לתנועה בהקדם האפשרי".

בודק הקרקע התריע על הליקויים - ופוטר

פתיחתו המתוכננת של המחלף נדחתה בעקבות שקעים מסוכנים שנגרמו בחלקים ממנו. בחברת "נתיבי ישראל" הסבירו אז, כי הנזק נגרם בשל תנאי מזג האוויר ואי-סיום העבודות הסביבתיות, אך כעת עולה החשד כי בחברה היו מי שהתעלמו במכוון מההתרעות על אי תקינות הכביש עוד בשלב התכנון.

בדיקות שערך בודק הקרקע של המיזם, הראו כי הקרקע שעליה נסלל הכביש לא הייתה צפופה מספיק כדי להבטיח את עמידותו. זה התריע על הליקויים בפני בקר האיכות בשטח, שעדכן בהם את קבלן הביצוע של הפרויקט.

בשלב זה, לטענתו של הבודק, התפרץ לעברו הקבלן ואף איים עליו שאם יכשיל את בדיקת הקרקע - יפגע בו. "הוא פרץ בבעיטה את המכולה שבה ישבתי, ואיים עליי שהכלים שלו ידרסו אותי ושהוא ידאג שיביימו הכל כתאונה", סיפר בודק הקרקע. "יצאתי משם וניסיתי לדבר עם המעסיק שלי. לא היה לו זמן". הוא פוטר כבר למחרת היום, לאחר שנדרש לשוב לאתר ולהשלים את עבודות הבדיקה.

מחברת רמט נמסר אז בתגובה: "חברת רמט נהנית ממוניטין של עשרות שנים, שבמהלכן השלימה בהצלחה ומסרה פרויקטים רבים בתחומי הבנייה והתשתיות בישראל. במקהר דנן מדובר באירוע מזג אוויר חריג בעוצמתו שגרם לבעיות שנוצרו בכביש". יש להדגיש כי במועד התקלה טרם נמסר הכביש למזמין העבודה (נתיבי ישראל) ולכן טרם נסעו בו כלי רכב. עם היוודע התקלה, נמצאת החברה בקשר שוטף ופועלת בתיאום מלא עם מזמין העבודה לצורך טיפול מהיר ככל הניתן בבעיות שנוצרו בכביש".

"בנוגע לטענות שעולות בכתבה על חריגות שנמצאו במהלך העבודה: העבודות מתבצעות תחת בקרה צמודה הן של הקבלן המבע, והקן של מזמין העבודה. כל חריגה מטופלת באופן מיידי. החברה עומדת בכל החוקים והתקני המחמירים ביותר וגם בעבודה זו מבוצעות הפעולות תחת בקרה שוטפת של צוות בקרת איכות מטעם הקבלן ושל צוות אבטחת איכות מטעם המזמין".

בהתייחסות לטענות שהעלה בודק הקרקע, מסרה נתיבי ישראל: "דוח פנימי מטעם הקבלן המצביע על חריגה, אינו מוכר כלל לחברה. החברה מקיימת תהליכים של אבטחת איכות עליונה בנוסף לבדיקות האיכות שמבצע הקבלן מטעמו.
בעקבות הנזק, נדרש הקבלן לתת הסברים דחופים ולתקן בהקדם האפשרי את כל הליקויים שהתגלו"