אלפי ישראלים המשתמשים בתחבורה הציבורית מדי יום עומדים בפני סיכון גדול למצוא את עצמם במלכודת מוות - כך עולה מדבריו של נציב כבאות והצלה, רב-טפסר שחר איילון, לחדשות 2 באינטרנט.

"בהסעות בישראל אין תקן מחייב להתקנת מערכות כיבוי אוטומטיות, ולכן יש סיכון גדול מאוד להילכדות אנשים בתוך אוטובוס בוער", אומר איילון, זאת על רקע דוח מיוחד ששלחה נציבות הכבאות למשרד התחבורה, ובו מפורטים אירועי הדליקות באוטובוסים מתחילת השנה. על פי המסמך שהגיע לידי חדשות 2 באינטרנט,  עד סוף חודש מאי התרחשו בישראל 48 אירועי דליקה באוטובוסים.

הדוח מפרט 18 אירועים שונים במהלכם נשרפו אוטובוסים ומיניבוסים כליל. "בין אירועי הדליקה אציין אירוע בו אוטובוס הסעות ילדים נשרף כליל רגע לפני שהילדים עלו עליו", כתב החתום על הדוח החמור, טפסר בכיר חיים תמם, סגן מפקח הכבאות הראשי, והוסיף: "אוטובוסים נשרפו תוך כדי נסיעה בין היתר בכביש 25, דרך עוזי נרקיס בירושלים, כביש החוף וכביש 1".

הדוח המלא: "פוטנציאל פגיעה בחיי אדם" (צילום: חדשות 2)
הדוח המלא: "פוטנציאל פגיעה בחיי אדם" | צילום: חדשות 2

נציב הכבאות הזהיר כי האוטובוסים בנויים מחומרים בעלי בערה גבוהה ולכן שריפה מתפשטת בהם במהירות רבה. "יש סכנה שאנשים לא יספיקו להתפנות מהאוטובוס. אם לא יותקנו מערכות כיבוי אוטומטיות, הסכנה שנפגוש אירוע שבו יישרפו חיים אנשים בתוך אוטובוס קרובה מתמיד", הדגיש איילון. "חובה על משרד התחבורה להסדיר את הנושא בתקנות ויפה שעה אחת קודם".

"ההבדל בין אירוע דליקה מקומית שנהג האוטובוס מכבה בעצמו לבין אירוע של דליקה מלאה באוטובוס, הוא אקראי. כיוון רוח, פעולה מהירה של נהג, זמן גילוי האירוע, כל אלה יכולים להשפיע על כיבוי הדליקה במהירות. על כן, יש להתייחס לנתונים כאילו כל אחד מהם עם פוטנציאל של פגיעה בחיי אדם", נכתב בדוח.

שחר איילון, ארכיון (צילום: חדשות 2)
רב-טפסר שחר איילון. תחזית עגומה | צילום: חדשות 2

רן שלף, ראש תחום חקירות במערך הכבאות, הסביר בשיחה עם חדשות 2 באינטרנט כי "שמנו לב לאחרונה לדליקות באוטובוסים והתחלנו לחקור את הנושא. מערכת שליטה ארצית מאפשרת לנו לראות כמה אירועים כאלה קורים. להפתעתי, לא עלה בדעתו של אף אחד בנציבות שיש כל כך הרבה אירועי דליקה שקשורים לאוטובוסים".

"הפחד הגדול הוא שאוטובוס כזה יישרף ולא כולם יצליחו לצאת ממנו", הוסיף שלף. "אנחנו לא רוצים שהתקן ייקבע רק אחרי שיהיו הרוגים. יש פתרונות טובים מאוד לכיבוי דליקה באוטובוס, ויש מערכות כיבוי שהן מאוד סבירות בעלות יחסית למחיר האוטובוס. לטעמנו חשוב למגן את האנשים כך שיוכלו לנסוע בביטחה. מערכות כאלה הן בסדרי גודל של 7,000-10,000 שקלים. שלחנו את הדוח למשרד התחבורה כדי לעורר את הגורמים הרלוונטיים לטפל בסכנות".

ממשרד התחבורה נמסר בתגובה לידיעה: "דרישות בטיחות אש באוטובוסים הנוסעים בכבישי הארץ זהות לחלוטין לדרישות התקינה האירופאית והאמריקאית שאומצה על ידי מדינת ישראל. מנכ"ל משרד התחבורה, עוזי יצחקי, פנה לנציבות כבאות והצלה לקבלת מידע מפורט על מקרי השריפה שארעו באוטובוסים, ובכלל זה דגמי כלי הרכב, גילם, תנאי התחזוקה שלהם ושכיחות התופעה, זאת כדי שניתן יהיה לקבל החלטה בנושא".

"יצויין כי במכרזי ההפעלה של התחבורה הציבורית החדשים לקחו על עצמן חברות האוטובוסים להתקין מערכות מסוג זה ואנו צופים כי מגמת השימוש במערכת בישראל תלך ותתרחב", נמסר עוד ממשרד התחבורה.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק