מאמצי החילוץ (צילום: הדס פארוש / פלאש 90, חדשות)
כוחות החילוץ בזירת האסון בנחל צפית | צילום: הדס פארוש / פלאש 90, חדשות

"זאת סגירה שרק תפגע בהתגוננות ובהכנות": יחידות חילוץ הזהירו היום (שלישי) מפני פגיעה בהכנות לקראת מזג אוויר קיצוני לאחר הפרסום אמש במהדורה המרכזית ולפיו היחידה המספקת חיזוי והתראות מפני שיטפונות עומדת בפני סגירה בעוד חודש.

לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו

"זאת סגירה שרק תפגע בהתגוננות ובהכנות של היחידה באזור לפני ימים עם חשש לשיטפונות או מזג אוויר קיצוני", נמסר מיחל"צ עין גדי. "יחידות החילוץ למעשה כל הזמן בכוננות, לכן כל עדכון הוא משמעותי וכל אלמנט נוסף שנותן תמונה יותר מדויקת עוזרת בעת הצורך".  

גם ביחידת החילוץ נגב הביעו אכזבה מהסגירה הצפויה. "הדבר הגדול במרכז הזה היה שהם עשו בפעם הראשונה את הקישור בין גשמים שיורדים לבין אילו נחלים יזרמו בגלל הגשמים.זה לעולם לא היה למרות שזה היה הכי דרוש. החיזוי אמנם לא הכי אבל נתן הערכה טובה של אילו איזורים יהיו מועדים לפורענות בגלל גשם".

ביחל"צ הסבירו: "אם יושב ענן לדוגמה מעל מצפה רמון, סיכוי מאוד גבוה שנחל צין יזרום. אם הענן יסטה 100 מטר ימינה, נחל אחר יזרום. העובדה שהם ידעו להגיד לנו איזה נחל יזרום זה כלי עבודה מדהים ביכולת שלנו להכין צוותים שיהיו בכוננות".  

בתגובתם הוסיפו ביחידה כי מתן התגובה שלהם טוב יותר כשהם מוכנים. "כשאנחנו בשטח ואנחנו שולחים צוותים לפעמים יש לנו דלימה אם להיכנס רכובים או מוסקים לשטח מה שקורה אז הוא שהיחידה פותחת את המודלים שלה בזמן אמת ועוזרת לנו להבין אם יש סיכוי טוב שהנחלים יזרמו או לא".

שיטפון בצומת הערבה. ארכיון (צילום: גל שמעוני, חדשות)
שיטפון בנחל הערבה | צילום: גל שמעוני, חדשות

"זה מאוד קריטי שלא תהיה לנו את האופצייה הזאת. בהקבלה צבאית זה כמו לצאת למבצע עם מודיעין או בלי מודיעין. בלי מקור הידע הזה אנחנו נצליח אבל זה יהיה יותר קשה. אנחנו התרגלנו לקבל את המידע הזה ובסוף הוא מציל חיים, חבל שזה הולך".

לפי הפרסום אמש, שמגיע קצת יותר מחצי שנה מאז אסון השיטפון בנחל צפית שגבה את חייהם של 10 בני נוער, הסיבה לסגירה הצפויה של היחידה היא חילוקי דעות שמנעו פתיחת חמ"ל חיזוי ייעודי שיעבוד 24 שעות ביממה.

ההחלטה להקים את המרכז התקבלה ברשות המים בשנת 2013 כלקח מכמה אירועי שיטפון שהתרחשו באותה השנה. אנשי המקצוע במרכז עיבדו נתונים, ערכו מודלים, וסיפקו תחזיות עד רמת ערוץ הנחל, היכן ומתי צפוי שיטפון.

מדובר בתחום ידע ייחודי וחסר תחליף: ההתראות של המרכז שימשו את המשטרה, את יחידות החילוץ ואף סיפקו חיזוי מדויק לחדר המצב של משרד החינוך, שמנע או אפשר טיולים.

בפורום יחידות החילוץ אמרו שמדובר במהלך שיסכן חיי אדם, פשוטו כמשמעו. ברשות המים מסרו בתגובה: "הוכנה תוכנית חפיפה מסודרת והתהליך נמצא בעיצומו".