רק לפני שלושה שבועות נמנעה שביתה במשק לאחר שהממשלה וההסתדרות הגיעו להסכמות להגברת הבטיחות בעבודה. אבל הסכמות לחוד ומציאות בשטח לחוד. תיעוד ההפקרה באתרי העבודה מציג מציאות אחרת לגמרי.

לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו

אחרי איומי השביתה הוחלט על שורת סנקציות לאלה שיפרו את ההוראות. בשבוע שעבר הצטרפה התאחדות בוני הארץ להסכם בין הממשלה וההסתדרות וחתמה על הסכם קיבוצי עם עובדי הבניין. עם זאת נראה שהמציאות בשטח לא השתנתה.

בהסכם נקבע שתקודם ועדת בטיחות משותפת ויוטלו סנקציות במקרים של הפרת בטיחות מצד העובדים, בכל הקשור לשימוש בציוד מגן אישי. הסנקציות נעות מנזיפה והתראה ועד קנס כספי במכפלות של שכר יומי לפועל.

מנוף, בנייה, נדלן, עגורן (צילום: 123RF, חדשות)
צילום: 123RF, חדשות

בפועל, מנהלי אתרי הבנייה לא רוצים להראות כיצד פועלי הבניין שלהם עובדים. בתיעוד נראים הפועלים עובדים בגובה רב ללא קסדות או רתמות ועל פיגומים שלא עומדים בתקן.

"הבעיה היא לא בעובד", אמר עו"ד ישראל אסל, היועץ המשפטי של "הפורום למניעת תאונות העבודה". "הבעיה היא במערכת האכיפה. בזה שהמדינה אינה מפקחת על אתרי הבנייה ואינה מעמידה לדין קבלנים שעברו עבירת בטיחות בעבודה".

למרות ההצהרות, הסנקציות והאכיפה המובטחת, מתחילת השנה מאות פועלי בניין נפצעו ו-38 נהרגו. בשטח נראה שיישום התקנות החדשות עוד רחוק.