זמן קצר לפני שהגיע לגיל 35, א' חלה במחלת הסרטן. משלא הספיק עד אז להקים משפחה וכשהוא מתמודד בקושי רב עם המחלה הנוראה מכול, הוא השאיר מאחוריו מכתב מרגש בו הוא פונה לאביו ומבקש ממנו שידאג לו להמשכיות - יורש או יורשת מזרעו. "אם חלילה איאלץ להיפרד מכם ומהעולם, אני סומך עליך שאתה תדאג שיהיו לי ילדים", כתב א' במכתב מדם ליבו.

לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו

"אבא, מצבי הרפואי לא טוב. לכן היום כשנסענו, זה היה חשוב לי, והפעם הקפדתי לומר לך ברחל בתך הקטנה, שמה שאני מבקש לצוות עליך כאדם שיקר לי מאוד, זה דבר אחד – תדע שאני רוצה המשכיות. צוואתי היא המשכיות", כתב. א' לא הסתפק בלהשאיר את הצוואה הזו מאחוריו אלא פנה בהליך מיוחד להקפיא את זרעו וביקש מהוריו לפעול לצורך הולדת ילד מזרעו.

צוואתו של חולה סרטן (צילום: 123RF)
צילום: 123RF

"אני יודע שזו מחלה קשה, אני קורא על זה המון באינטרנט. יכול להיות שאני לא אצא ממנה ואני אמות", הוסיף א'. "אבא, אתה יודע שאני איש ריאלי ומציאותי".

צוואתו של חולה סרטן (צילום: 123RF)
צילום: 123RF

"זה ייתן לי מנוח בשמיים"

החוק היום בישראל אינו מתעסק בצוואה ביולוגית - שימוש בביצית או זרע לאחר המוות - אך משנת 2003 ישנן הנחיות של היועץ המשפטי לממשלה, העוסקות בשאלת שימוש בזרע מאדם שנפטר. לכן במקרים כאלו בקשה כזאת לשימוש בזרע מאדם שנפטר והקפיא את זרעו מחייבת פנייה לבית משפט. וכך עשו הוריו של א': לאחר שמצאו אישה שתהיה מוכנה להרות וללדת ילד מזרעו של בנם, הם פנו לבית משפט לאישור התהליך.

בהליך המשפטי שמתקיים לרוב בדלתיים סגורות, בוחנים את בקשתם של המשפחה, את אמיתות צוואתו של המנוח ובודקים האם האישה שמוכנה להרות מזרעו אכן עושה זאת מרצון חופשי והבנה. כשהבין השופט כי נוצר קשר חם בין הוריו של א' לאישה וכי שניהם נכנסים להליך הזה בתקוות רבות להקמת משפחה חדשה ומיוחדת אשר תאפשר לאישה להפוך לאם ותממש את רצונו האחרון של א' להמשכיות וילד אשר יגדל בסביבה אוהבת, הוא אישר את הבקשה.

השופט אישר בצעד חריג גם לחשוף את פסק הדין ואת מכתבו של הבן, שאותו אנחנו מפרסמים היום. "אני בטוח שאתה ואמא תמצאו את האם שתוכל לגדל את ילדי, נכדכם. זה ייתן לי מנוח בשמיים", ביקש א' ממשפחתו.

עו"ד אירית רוזנבלום (צילום: אביגיל עוזי)
עו"ד אירית רוזנבלום | צילום: אביגיל עוזי

עו"ד אירית רוזנבלום, מייסדת ומנכ"לית 'משפחה חדשה', אמרה: "פסק הדין משקף מאמץ של 20 שנות עבודה, בהן חזיתי את גיוס הטכנולוגיה ליצירת חיים. זהו מפעל החיים המשוכלל ביותר שנוצר עד כה באמצעות פלאי הטכנולוגיה. הכרה בצוואתו הביולוגית של המנוח היא אבן דרך נוספת ביישום הרעיון הכולל. אני רואה בהחלטת השופט את המימוש המרגש ביותר לבקשתו של המנוח המאפשר לו לשלוט בהמשכיותו ובדובד מאפשר להוריו וקרובי משפחתו לגשר על אובדנו".

"למעגל החיים החדש הזה תצטרף אישה שתהפוך לאם הילד שיוולד מזרעו של המנוח", הוסיפה רוזנבלום. "היא תזכה למשפחה אוהבת, ילד נאהב שייהנה ממורשת ידועה, אב ידוע, סבים וסבתות, דודים ודודות וידע מאין הוא בא ולאיזו משפחה הוא שייך".

לפניות לכתבת: avivitm@ch2news.co.il