בית המשפט העליון בירושלים, מקום מושבם של השופטים הבכירים ביותר, מאובטח בכבדות על ידי שומרים ואמצעי בטיחות. אך בשבוע שעבר התרחש מחדל אבטחה חמור, כשאזרח הצליח לעבור בשערי בית המשפט כשבידו תעודת שוטר. הבעיה: תג השוטר היה אמנם אמיתי, אך האיש שהחזיק בו אינו שוטר, אלא עיתונאי חוקר בשם דוד סולימאן שאת התג השיג - בקלות רבה מדי.

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לדף הפייסבוק שלנו

כך למשל חנות אחת שממוקמת בצריפין, מספקת ציוד משטרתי כמו סיכות שם, ארנקים ייעודיים ותגים. הציוד שמוכרים שם הוא ציוד תקני והשוטרים רשאים לרכוש שם את מה שהם צריכים. משום מה, המשטרה לא מחייבת לבקש תעודת שוטר ממי שרוצה לרכוש ציוד משטרתי. כשבדקנו, גילינו שבתי עסק אחרים כן ביקשו איזושהי אסמכתא שהפונה אכן עובד במשטרה, אבל בחנות בצריפין לא ביקשו דבר.

ציידנו את דוד במצלמה נסתרת, בעוד הוא ניסה לרכוש תג בלש מבלי להוכיח שהוא בלש. זה לקח בערך חצי שעה עד שהתג המשטרתי היה מוכן ובידיו של דוד. "קלי קלות, נכנסתי, לקח דקות ממש", מתאר דוד. "לא ביקשו תעודת שוטר, לא התייחסו לזה. שילמתי 150 שקל וזהו".

הגענו עד לשכת המפכ"ל (צילום: החדשות)
הגענו עד לשכת המפכ"ל | צילום: החדשות



כעת נמצא בידי דוד תג שוטר ממתכת. אצל שוטרים אמיתיים אמורה להיות מצורפת גם תעודת שוטר מפלסטיק. לדוד אין את זה אבל תעוזה יש, ולכן החלטנו לנסות ולהיכנס למקומות רגישים, רק עם תג השוטר, ולראות כמה רחוק הוא יוכל להגיע. כך למלש הצליח דוד להיכנס למשרד הכלכלה. הוא אומר שאין לו נשק ונכנס פנימה דרך המגנומטר. המגנומטר מצפצף, אבל בגלל התג - אף אחד לא עוצר אותו.

הוא מטייל במשרד וניגש אף ללשכה של שר הכלכלה בקלות, רק באמצעות תג שוטר שרכש זמן קצר לפני כן. "אסור לי להיות כאן, נכנסתי עם תג משטרה מזויף של שוטר", הוא מתאר בצילום המצלמה הנסתרת. "זה פתח הלשכה של שר הכלכלה והתעשייה, אני נמצא במשרד הכלכלה והתחבורה לאחר שעברתי בידוק". גם למשרד התחבורה הסמוך מצליח דוד להיכנס בקלות ומתקדם ללשכת השר.

"קיבלתי ביטחון, ראיתי שאני מסתובב חופשי חופשי", הוא מוסיף. "הגעתי עד ללשכת שר התחבורה ושר הכלכלה. אנשי הביטחון למטה הסתכלו על התעודה, העבירו אותי מהצד בלי בדיקה, אותי העבירו מהצד, מאיפה שהעובדים עוברים".

באמצעות התג - הגיע עד לחטיבת המודיעין במשטרה

משם דוד צועד למשרד החוץ, בראשו עומד ראש הממשלה בנימין נתניהו. את המשוכה הראשונה הוא עובר בהצלחה, אבל התעודה שלו מעוררת סקרנות בקרב המאבטחים והם מבקשים ממנו בנימוס לצאת, למשרד החוץ הוא לא מצליח להיכנס. הניסיון הבא: בית המשפט העליון. התג ללא התעודה מעורר חשד אבל כנראה משכנע, ודוד נכנס בקלי קלות לבית המשפט.

"יש בידוק שזה גלאי מתכות ויש מעבר שזה רק לאנשים שעובדים במקום, משטרה", הוא מתאר. "החלטתי לעבור במקום שנכנסים דרכו רק עם תגים. הצגתי את התג שוטרים, שני מאבטחים הסתכלו על התג. אחד הסתכל על השני, התייעצו, ואז ביניהם הם החליטו שבסדר. אישרו לי את הכניסה".

בית המשפט העליון בירושלים, ארכיון (צילום: פלאש 90, יוסי זמיר, חדשות)
גם לבית המשפט העליון הצלחנו להיכנס | צילום: פלאש 90, יוסי זמיר, חדשות



ומה לגבי הכותל המערבי? כמה קדוש ככה מאוים, אבל בעזרת התג דוד נכנס ללא בדיקה. גם לכנסת ניסינו להיכנס. בחרנו את כניסת הרכבים, אבל לבית הנבחרים לא הורשנו להיכנס. המטה הארצי בירושלים הוא הלב הפועם של הגוף הקרוי משטרה, הבניין המרכזי שבו מתקבלות כל ההחלטות החשובות. היה אפשר לצפות שהמקום הזה, שעובדים בו אנשים שמטרתם היחידה היא לשמור על הביטחון, ידאג לביטחון עובדיו. אבל דוד, באמצעות התג, נכנס בקלילות פנימה והחל לשוטט.

דוד מגיע לחטיבת המודיעין הסודית - ונכנס בלי בעיה. הוא מסתובב בין החדרים, חולף על פני המחשבים שמכילים חומר סודי. לאחר זמן מגיע לפתח לשכת המפכ"ל. לאחר עוד כמה דקות של שיטוטים בלב הפועם של משטרת ישראל, דוד יוצא החוצה, בלי שאף אחד גילה אותו. צריך להדגיש - כל המקומות שנכנסנו אליהם פתוחים לכניסת אזרחים, אלא שהכניסה מותנית בבידוק ביטחוני ובאישור כניסה או הזמנה מראש. תג הבלש איפשר לדוד לוותר על כל אלה.

ממשטרת ישראל נמסר בתגובה: לאור ממצאי התחקיר, בכוונתנו לפעול לחידוד הנהלים ולהפיק את הלקחים הנדרשים בהתאם. יצויין כי שוטר רשאי להיכנס למבנה המטה הארצי רק לאחר אימות זהותו ע"י הצגת תעודת שוטר ולא על סמך תג או כל פריט אחר שניתן לרכוש בשוק החופשי. בהתאם להוראות אלו, מבוצע תדרוך למאבטחים בנושא אישורי כניסה למתקן וריענון הנחיות בנושא. לצד האמור, נבהיר כי כל מעשה שעניינו התחזות לשוטר הינו מעשה פסול המהווה עבירה על החוק.

מדוברות מערכת בתי המשפט נמסר בתגובה: הנושא ייבדק וככל שיימצא כי היתה תקלה בבידוק הביטחוני בבית המשפט העליון, יוסקו המסקנות המתאימות.