אוהדי בית"ר, ארכיון (צילום: פלאש 90)
אוהדי בית"ר ירושלים, ארכיון | צילום: פלאש 90

המאבק בגזענות בכדורגל: עיריית ירושלים צפויה לקבל הערב (חמישי) בישיבת המועצה שלה החלטה תקדימית, שמתנה העברת חלק מהתקציב לקבוצות הספורט בלחימה אקטיבית בגזענות במגרשים. על פי ההחלטה, שעברה את אישורה של ועדת התמיכות בעירייה, 30% מהתקציב השוטף יועבר לקבוצה, רק אם שחקניה יסכימו להעברת הרצאות בבתי ספר ובמרכזים קהילתיים נגד גזענות ואלימות.

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לחדשות 2 בפייסבוק

לפי התכנית, את 70% האחרים הקבוצות יקבלו - וגם זאת בהנחה שלא יקרו אירועי גזענות במגרשים במהלך העונה. לשם קבלת ההחלטה, שמתקבלת בעיקר בשל התנהגות אוהדיה של בית"ר ירושלים, הסתייעו בעירייה בין היתר בחוקרת ספורט המתמחה בסוגיות של מניעת אלימות, ד"ר שלומית גיא.

ד"ר גיא עבדה עם יו"ר ועדת התמיכות, חנן רובין מסיעת התעוררות - ואיציק קורנפיין, שוערה ומנהלה לשעבר של בית"ר ירושלים. גם מנכ"ל העירייה אמנון מרחב נטל חלק בגיבוש הקריטריון.

ההחלטה מחליפה את הקריטריון שאושר בשנה שעברה, אשר קיצץ תקציבים לקבוצות עם בעיות אלימות וגזענות, ובגינו סבלה קבוצת הכדורגל של בית"ר ירושלים מקיצוץ של 600,000 שקלים.

צפו בסיפורים המעניינים של 9.5 לאורך השנים (צילום: רויטרס, חדשות)
בשיתוף פעולה עם האוהדים | צילום: רויטרס, חדשות

איך תוכל הקבוצה לקבל תוספת לתקציב?

במסגרת הדיונים עלתה המחשבה כי שיטת מתן "מקלות" בלבד כנגד הקבוצה נכשלה, ויש לעבור לשיטת ה"גזרים", קרי להתנות תקציב בפעילות למיגור אלימות, שבהן ייקחו חלק לא אחרים מאשר השחקנים עצמם. הנחת הבסיס של הקריטריון החדש היא שענישה לבדה איננה אפקטיבית בתהליך של שינוי חברתי, וכי על מנת למנוע אלימות וגזענות יש להגביר חינוך, תרבות והידברות. וכך, על פי הקריטריון שגובש, מועדוני הכדורגל והכדורסל המקצועניים בירושלים יקבלו בתחילת השנה 70% מהתקציב שאושר להם.

ה"גזר" הוא שבאפשרות הקבוצות יהיה להגדיל את התקציב עד ל-110% וזאת על ידי קיום פעילויות חברתיות וחינוכיות. על מנת לקבל 30% מיתר התקציב ואף תוספת של 10% הקבוצות יחוייבו לפעול באופן הבא: השחקנים הבכירים יגיעו לבתי ספר ולמינהלים קהילתיים על מנת להעביר סדנאות והרצאות בנושא גזענות ואלימות. מדובר בסדנאות שיוכנו על ידי גורמים מקצועיים בתחום.

כמו כן, הקבוצות יצטרכו לעודד מחירים מוזלים למשפחות ולילדים על מנת לעודד אותם להגיע למשחקים - וזאת בהתבסס על מחקרים שהוכיחו כי נוכחות של ילדים לצד הוריהם מפחיתה מקרים של אלימות בספורט. במקביל, ההנהלות וצוותי האימון והשחקנים ייפגשו עם האוהדים לצורך דיון בנושאים אלו, בהנחיית אנשי מקצוע ניטרליים כמו מגשרים ופסיכולוגים.

חנן רובין, ארכיון
חנן רובין, ארכיון | צילום:

"מהפכה של ממש"

השיטה החדשה הוצגה לקבוצות הספורט בשבועות האחרונים שנרתמו לנושא ברצון רב: קבוצות שונות החליטו להעסיק איש צוות אשר ירכז את הנושא - כמו קבוצת הכדורגל של בית"ר ירושלים, אלופת המדינה בכדורסל לשעבר הפועל ירושלים וקבוצת האוהדים הפועל קטמון (כדורגל). הצפי הוא כי בעוד כחודש הקבוצות יתחילו להסתובב בשכונות ובבתי הספר.

יוזם התכנית, חבר מועצת העיר חנן רובין, מסר בתגובה לחדשות 2 Online כי "מדובר בהגשמת חלום ובהבשלה של מהלך ארוך. זו מהפכה של ממש שראוי שכל העיריות בישראל, ואף מקומות נוספים בעולם, יאמצו כמודל החדש לתקצוב של קבוצות הספורט. אני בטוח כי המפגש של השחקנים עם הנוער והאוהדים והעיסוק בסוגיות הללו יאפשרו מעבר לתקופה חדשה, תקופה עם הרבה פחות אלימות ועם שיתופי פעולה יחודיים, כמו שהעיר ירושלים יודעת לייצר בכל מקום".

ראש העיר ירושלים ניר ברקת מסר בתגובה לפרסום: "אנו פועלים כל העת לעקירת תופעות של אלימות וגזענות בספורט בירושלים וכעת נחזק ונתמוך באגודות שפועלות באופן אקטיבי כנגד תופעות אלו הפוגעות בכולנו".