בעשרת הימים שחלפו מאז שפרץ גל השריפות נשמעו אינספור פוליטיקאים ובכירים במערכת הביטחון שהביעו דעה וקבעו בדיוק מה קרה, מי הצית ולמה. כולם יודעים - חוץ מחוקר השריפות. "כשאני לא יודע אני אומר שאני לא יודע. אני לא מתבייש - גם 'לא יודע' זו תשובה", אומר רשף הרצל אהרון, ראש מדור חקירת שריפות, "כל אחד שיגיד מה שהוא רוצה, הפה הוא חופשי לכל אחד".

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לחדשות 2 בפייסבוק

"אנחנו לא יודעים שום דבר עדיין. הלוואי והיה לי כיוון", מודה אהרון, "אני נכנס למקומות ומגיע לתובנות - ואז אני מגיע למקום אחר והכל מתהפך לי. זה מה שנקרא תעתועים של הטופוגרפיה, בית המשוגעים של האזור ההררי, ומאוד קשה לחקור את זה". הדבר לא עצר את גורמי הביטחון: הלחץ מלמעלה עשה את שלו, ותוך ימים נעצרו 39 חשודים בהצתות.

שלשום הפך עלי מחאג'נה, חשמלאי בן 24 מאום אל פאחם, לראשון שהוגש נגדו כתב אישום חמור - אולם עורך דינו, אחמד יונס, מתעקש: "זו לא הייתה עבירה". בין הווילות של שכונת א-דהא בעיר הצטברו בחודשים האחרונים ערימות זבל. בעיריה לא פינו, ולעלי נמאס לחכות. בשישי שעבר, לאור יום ולעיני מצלמות האבטחה, הוא שרף את הזבל ליד ביתו. אחד המוקדים הקטנים הצית עץ סמוך. "אני לא חושב שתמצא מי מהשכנים שיתלונן, כי אין זבל יותר", אומר יונס.

רשף הרצל אהרון (צילום: חדשות 2)
רשף הרצל אהרון | צילום: חדשות 2

"כשראיתי אותו, הייתה לי תחושה של דיכוי", אומרת ארוסתו של מחאג'נה, דועא האדי. "הרגשתי שאני צריכה שהוא יחזור, כי זה לא מגיע לו. כעסתי. הוא איש שוחר שלום, הוא לא עשה כלום". יונס כועס גם הוא: "שר החינוך אמר בבירור שכל מי שביצע הצתות רצה לשרוף יהודים. ריבונו של עולם, איפה היהודים פה?"

"בגלל שהוא מהשטחים אומרים שהוא שרף?"

הקלף המנצח של המשטרה היה סרטון, שנשלח לכל כלי התקשורת, בו מתועד פלסטיני מצית אש בשטח פתוח. תוך זמן קצר נעצר הפלסטיני שתועד בסרטון - ג'ואש קטוש, אב לארבעה בן 43. אולם בחקירה התגלה מה שלא קלטו המצלמות: השריפה כילתה בעיקר קוצים, הכל בין טרסות בשטח חקלאי פרטי. קטוש עצמו עמד ליד האש, ולא ברח. "הוא שרף משהו קטן כדי להכין את האדמה לעבודה חקלאית", מסביר בן דודו, ריאד קטוש. לא רק המשפחה טוענת כך - שלשום שוחרר קטוש לביתו, לאחר שהצבא קיבל את גרסתו.

גם בעלה של אניסה ג'ורבאן מג'סר א-זרקא ואבי ארבעת ילדיה, זוהיר ע'אנם, גורש לשטחים לאחר שמידע מודיעיני הצביע על כך שהיה אחראי לשריפת עצים ליד מעגן מיכאל - אך מהר מאוד החשד להצתה נעלם ובית המשפט הורה על גירוש. "בגלל שהוא מהשטחים אומרים שהוא שורף? הוא לא עושה שום דבר, רק עובד כדי להביא אוכל לילדים", כועסת ג'ורבאן. "נכון, לא היה לו אישור כניסה לישראל - אבל שריפה? איך יאכלו עכשיו הילדים?"

"השכנים שמחים שאין זבל" (צילום: חדשות 2)
"השכנים שמחים שאין זבל" | צילום: חדשות 2

מתוך 39 עצורים בחשד להצתה, רק 10 נותרו במעצר - כל השאר שוחררו ללא תנאי. רק שני כתבי אישום הוגשו, אחד בפרשת הצתת הזבל. בשריפות הגדולות והמסוכנות, בחיפה ובזכרון יעקב, אין חשודים, ועדיין לא נקבע אם מדובר בהצתה.

"מוטב להפטר כמה שיותר מהר מהמנהג שרווח בישראל לקבוע לגבי פעולות שהן אירוע טרור הרבה לפני שנפסק שהן אירוע טרור", מציע יורם שוייצר, חוקר במכון למחקרי בטחון לאומי. "כדאי לחכות בסבלנות, למרות דרישת הקהל לדם וההתלהמות של פוליטיקאים שפוסקים ומאשימים קבוצות שלמות, כשברור שמדובר במעשה של יחידים, רק תורמות למי שרוצה ליצור את הפרובוקציה".

משר הפנים אריה דרעי נמסר בתגובה: "אם הייתה טעות לגבי אחד היישובים שהתרחשה בו שריפה, זה נעשה בשגגה".

מהפרקליטות נמסר בתגובה: "מחומר הראיות בתיק נגד עלי מחאג'נה באום אל-פחם עולה שאין כל אינדיקציה למניע לאומני".

ממשטרת ישראל נמסר בתגובה: "כל המעצרים התבצעו על פי חוק ובאישור בית המשפט. יש אפשרות להמשיך בחקירה גם אחרי שחשוד שוחרר ממעצר, ולכן לא ניתן להסיק מעצם השחרור שאין ממצאים נגדו".