בזמן שרובנו "חופרים" בשיחות בוואטסאפ ומנסים לנחש איך ייראה האייפון הבא, יש מי שחופרים בעדינות רבה באדמה כדי לנחש איך חיו כאן אלפי שנים לפנינו. בכל רגע נתון עורכת רשות העתיקות, מחוזקת בבני נוער רבים, חפירות ארכיאולוגיות אל מעמקי ההיסטוריה. כעת אנחנו מספקים הצצה אל כמה מהאתרים המרתקים שרק בעתיד ייפתחו לביקור לציבור הרחב.

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לחדשות 2 בפייסבוק 

האחוזה בחורבת אשון, מודיעין

בפאתי מודיעין, מזרחית לאחת הערים הגדולות והצעירות בישראל, נחשפת בימים אלה אחוזה חקלאית של משפחה יהודית עשירה שחיה שם בתקופת החשמונאים (סביב 60 לפני הספירה). לצד האחוזה נחשף אזור תעשייה עתיק. בני המשפחה שהתגורר במקום נטעו על הגבעות הסמוכות עצי זית וגפנים מהם ייצרו שמן זית ויין.

בית האחוזה נבנה מקירות עבים כדי להגן על יושביו מפני כובשים ושודדים. במהלך החפירות התגלה במקום מטמון: מצבור גדול של מטבעות כסף נדיר השווה לסכום של כמה משכורות של עובד באותה התקופה.

המטמון בחורבת אשון (צילום: אסף פרץ רשות העתיקות)
המטמון בחורבת אשון | צילום: אסף פרץ רשות העתיקות
קירות עבים להגנה. חורבת אשון (צילום: אסף פרץ רשות העתיקות)
קירות עבים להגנה. חורבת אשון | צילום: אסף פרץ רשות העתיקות

עוד התגלו במקום מערכות מסתור שנחצבו בסלע מתחת לרצפות בית האחוזה. מערכות אלו חיברו בעזרת מחילות בין בורות מים, בורות אחסון וחדרי מסתור. האתר צפוי להפוך בשנים הקרובות לפארק ארכיאולוגי שסביבו תקום שכונת מגורים חדשה של העיר מודיעין.

תל ירמות, רמת בית שמש

לא רחוק מרמת בית שמש ניצב תל ירמות. בני נוער רבים ויתרו על בילויי החופש הגדול הסטנדרטים ולקחו חלק בחפירות במקום שחושפות בימים אלה את שרידיו של הארמון הגדול ביותר מתקופת הברונזה הקדומה בארץ-ישראל. בן 4,500 שנה הארמון הזה.

גודלו של הארמון כגודל מגרש כדורגל (84.5 × 72.1 מ'). שטחו כולל חצרות רחבות ידיים, אולמות וחדרים מפוארים שמעידים על העושר הגדול והכוח העצום שהיה בידי שליט העיר. לצד הארמון נחפרת שכונת מגורים שבה נחשפים אורחות חייהם של תושבי האתר הקדומים – כלי החרס בהם אגרו את מזונם וכלי הצור בהם קצרו חיטה ועיבדו עורות ועצמות בעלי החיים אותם גידלו ואכלו.

חושפים את האמון בתל ירמות (צילום: גיא פיטוסי רשות העתיקות)
חושפים את האמון בתל ירמות | צילום: גיא פיטוסי רשות העתיקות

בסביבות 2,500 לפני הספירה, מסיבה שאינה ברורה, נטשו התושבים את הארמון ואת הבתים. הם עשו את זה באופן מסודר – על כך מעידים הפתחים שנחסמו באבנים. כשיסתיימו החפירות עתיד המקום להפוך לגן לאומי.

קיסריה

את קיסריה העתיקה כנראה שאין צורך להציג. עיר הנמל הקדומה היא גן לאומי ותיק ומהאתרים המבוקשים בישראל, בעיקר בחגים. אבל אם נדמה לכם שכבר ראיתם הכל בקיסריה, מתברר שלמרות שהיא לא צעירה, יש לה כל הזמן מה לחדש.

גם בימים אלה נחשפים במקום עוד ועוד תגליות היסטוריות. הנה כמה דוגמאות: קמרונות המקדש שבנה הורדוס לקיסר אוגוסטוס לפני 2,000 שנה, טיילת החומות והשוק הצלבני מהמאה ה-13, מזרקה עתיקה, קטעים מהרחוב הראשי של העיר מהתקופה הביזנטית ועוד.

הגן הלאומי בקיסריה (צילום: פטר גנדלמן רשות העתיקות)
ממשיכים לגלות. קיסריה | צילום: פטר גנדלמן רשות העתיקות
עבודות שחזור בקיסריה (צילום: חברה לפיתוח קיסריה)
עבודות שחזור בקיסריה | צילום: חברה לפיתוח קיסריה

בני נוער ותלמידי מכינות קדם צבאיות לוקחים חלק בעבודות במקום. העבודות כוללות לא רק חפירה, אלא גם שימור ושיחזור של האתרים ההיסטוריים.