אילוסטרציה (צילום: חדשות 2)
ארכיון | צילום: חדשות 2

לאחר הפרסום בחדשות 2 Online הערב (שלישי), תגובות זועמות נגד החלטת משרד התחבורה להסיר את הכריזה בשפה הערבית באוטובוסים הפועלים בעיר באר שבע. "מדובר בהחלטה מתסיסה, מיותרת ומזיקה", אמר חבר הכנסת עמיר פרץ (המחנה הציוני).

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לחדשות 2 בפייסבוק

"דווקא אצלנו בדרום הארץ מכבדים את דו הקיום ושומרים עליו", המשיך פרץ. "ההחלטה מזיקה ליחסים ההוגנים בין ערבים ליהודים. השפה הערבית היא שפה רשמית בישראל ויש לכבד זאת ולא לשפוך שמן למדורה מסוכנת זו".

חברת מפלגתו של פרץ, קסניה סבטלובה, טענה כי "משרד התחבורה מעדיף לשתף פעולה עם הלך הרוח הגזעני, ולבטל את הכריזה בערבית. פניתי לשר התחבורה בעניין זה ואני מצפה שיפעל בעניין".

"החלטה מיותרת". פרץ (צילום: רויטרס)
"החלטה מיותרת". פרץ | צילום: רויטרס

"חבל שמשרד התחבורה וחברת 'דן' נכנעים ומתקפלים בפני הגזענות וההדרה", אמר חבר הכנסת איציק שמולי. "מדובר בצעד נוסף שתכליתו לעשות דה לגיטימציה לשפה הערבית ולמיעוט הערבי ואסור להשלים עם זה. בכוונתי ליזום דיון דחוף בכנסת ולדרוש את החזרת המצב לקדמותו".

"ההתקפלות של משרד התחבורה היא מביכה ומביעה זלזול עמוק ב-20% מאוכלוסיית מדינת ישראל ובציבור ענק ש'דן' החליטה להדיר משירותיה", תקפה חברת הכנסת תמר זנדברג (מרצ). "מדהים כיצד הגזענות עולה על פני השטח בכזאת קלות. במקום שיגידו להם פשוט להתמודד, בחברת 'דן' התקפלו לבקשות הגזעניות והוכיחו שבישראל של 2016, מי שצועק בגזענות ובאלימות מנצח".

עורכת הדין שדא עאמר מהאגודה לזכויות האזרח פנתה למשרד התחבורה בדרישה להחזיר את הכריזה בערבית. "מדובר בהחלטה פסולה ולא חוקית, המדירה ציבור שלם ופוגעת בזכותו הבסיסית לשוויון", אמרה. "התחבורה הציבורית בבאר שבע משמשת אלפי ערבים הגרים ומבקרים בעיר, ומשרד התחבורה צריך לתקן מיד את המצב ולהורות על הפעלה מחדש של הכריזה בערבית באוטובוסים".‎

"מהלך דרמטי לחיזוק השמאל", זנדברג (צילום: פלאש 90 - מרים אלסטר, חדשות)
"התקפלות מביכה של משרד התחבורה". זנדברג | צילום: פלאש 90 - מרים אלסטר, חדשות

ביממה האחרונה פנו תושבים רבים בעיר להנהלת חברת "דן" בדרישה להסיר את הכריזה בשפה הערבית באוטובוסים הפועלים ברחבי העיר. ההנהלה פנתה למשרד התחבורה בעקבות התלונות, שהחליט באופן חריג להסיר באופן מיידי את הכריזה ולהיענות לדרישת התושבים. תלונות הנוסעים וההחלטה של משרד התחבורה הגיעו לאחר שבבאר שבע חנכו קווים חדשים של חברת האוטובוסים. בקווים החדשים נשמעת כריזה בערבית כשהאוטובוס מגיע לתחנות השונות בעיר. מלבד השפה הערבית, הכריזה נשמעת גם בעברית. תושבים זועמים שעלו על הקווים החדשים, טענו שהם לא רוצים לשמוע ערבית באוטובוסים ולכן דרשו מההנהלה להסירה.

משרד התחבורה הגיב ושינה גרסה: "ההחלטה - בגלל בקשה של ראש העיר"

במשרד התחבורה הסבירו תחילה כי מערכת הכריזה הופעלה טרם זמנה ולכן הוחלט להסירה באופן מהיר. "המידע הכתוב באוטובוסים העירוניים בבאר שבע מוצג כיום בשתי שפות, עברית וערבית", מסרו במשרד. "באשר לכריזה בשפה הערבית הנושא ייבחן על פי קריטריונים אחידים ויופעל בכל אשכולות התחבורה הציבורית".

"הכריזה בערבית בתחבורה הציבורית בבאר שבע הופעלה טרם זמנה למשך פחות מיממה, ולכן גם הוסרה מיידית", הוסיפו בתגובה הראשונה. "בתום הבחינה יופעלו מערכות כריזה, בהתאם לתכנית שתקבע".

ראש העיר דנילוביץ' (צילום: פלאש 90, חדשות)
פנה למשרד התחבורה? דנילוביץ' | צילום: פלאש 90, חדשות

אך שעות ספורות לאחר הפרסום, שינו במשרד התחבורה את גרסתם, וטענו כי ההחלטה התקבלה לאחר בקשה מראש העיר רוביק דנילוביץ'. "הכריזה בערבית באוטובוסים העירוניים בבאר שבע הוסרה בעקבות פניית ראש העיר באר שבע לאחר שקיבל תלונות רבות של נוסעים שביקשו להסיר את הכריזה", הבהירו במשרד התחבורה. "הוחלט כי הנושא ייבחן בהמשך. יצויין כי הפעלת מערך התחבורה הציבורית החדש בבאר שבע התבצעה ומתבצעת בתאום מלא עם ראש העיר".

מעיריית באר שבע נמסר: "בהתאם לתגובת משרד התחבורה לגבי כריזה דו-לשונית, לכשתיושם בכל רחבי מדינת ישראל, היא תיושם גם בעיר באר-שבע".