המתיחות הביטחונית מורגשת בכל הארץ - ולא פוסחת גם על הערים הערביות בשרון: השמירה על שגרת החיים השברירית שם, במיוחד לאחר שגל הטרור הנוכחי הגיע אתמול גם לרעננה הסמוכה, היא כמו הליכה על קרח דק. "המקום הזה מאוד רגיש וכל אירוע קטן יכול להביא לפיצוץ", אמר רס"ב סימו וענונו, מפקד נקודת טייבה, בסיור אליו התלווינו בעיר.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

"מדי יום אנחנו נפגשים עם מנהיגי הקהילה, אנשי דת וראשי משפחות, רק כדי לנסות ולמנוע את העימות הבא, וזה לא תמיד עובד", הוא אמר בכנות. "קשה להרגיע את הצעירים כי הם לא חושבים, גם אם ראשי הקהילה מגיעים ומנסים להרגיע אותם".

מרחב שרון בפיקודו של תת ניצב קובי שבתאי, אחראי על כל אזור דרום המשולש, בו נמצאות הערים טייבה, טירה, ג'לג'וליה, כפר קאסם וקלאנסווה. כל עיר מכילה עשרות אלפי ערבים-ישראלים שמרביתם רק מעוניינים שהעימות הנוכחי יחלוף.

"מתחזקים את השקט מדי יום". רס"ב וענונו
הפגנה בכביש 444, בשבוע שעבר | צילום:

"99% מהתושבים כאן רק רוצים שיישאר רגוע", אמר וואליד טיבי, תושב העיר. הוא לחץ את ידו של רס"ב וענונו וסיפר לו קצת על האווירה בימים האחרונים: "עכשיו רגוע, אין כלום, יש תמיד חשש שהצעירים ייצאו להבעיר צמיגים, אבל אין כאן חשש לדקירות. שני הצדדים צריכים להרגיע, גם הערבים וגם היהודים".

"ההסתה ברשתות החברתיות מתפשטת כמו אש בשדה קוצים"

בסוף השבוע האחרון טיפל מרחב שרון בהפרות סדר בעיר - תרחיש שחזר על עצמו גם אמש. עשרות צעירים יצאו לאזור הגשר בכניסה לטייבה, הבעירו צמיגים ויידו אבנים ובקבוקי תבערה לעבר המשטרה. אלא שרס"ב וענונו לא חושש, מסתובב בעיר כמו שריף - ומכיר כמעט כל מי שנקלע לדרכו.

גם הוא מבין שהבעיה העיקרית היא הצעירים, בהם קשה יותר לשלוט. "ההסתה עוברת ברשתות החברתיות ובוואטסאפ כמו אש בשדה קוצים", הסביר וענונו. "ילד בן 15 יכול לכתוב איזו הודעה וכולם תוך שעה בגשר, הרבה מאוד מבוסס על שמועות".

"ההתנגדות לגיטימית, הדקירות לא". מנסור (צילום: חדשות 2)
"ההתנגדות לגיטימית, הדקירות לא". מנסור | צילום: חדשות 2

טיבי מספר שביום המהומות הוא ישב בבית קפה ושמע שני ילדים מדברים על להצטרף להפגנה. "באותו רגע ניגשתי ושאלתי 'ילד, מי אבא שלך?', התקשרתי לאבא שלו והוא תוך דקות ספורות היה כאן, נתן לו שתי סטירות והזהיר אותו שלא יעז להתקרב להפגנה".

הפיקוד הבכיר במרחב שרון מכיר את הרגישויות. במהומות האחרונות נתקלו השוטרים בנערים בני 12-13 - מה שיוצר בעייתיות כיוון שהם לא יכולים להפעיל כלפיהם את עוצמת הכוח שבידיהם אבל גם לא יכולים להבליג. לטענת השוטרים במרחב שרון, גם חיפוש אחרי המבוגר האחראי לא פותר את המצב - כיוון שהאחראים על אותם נערים מיתממים לא פעם.

המצב פוגע בפרנסת התושבים - והם רק רוצים שקט

החשש מהתפרצות מהומות קיים כל הזמן. כביש 444, הכביש הראשי של טייבה, הוא גם ציר מרכזי בו נוסעים המונים - יהודים וערבים גם יחד. רס"ב וענונו מראה לנו את הנקודות בציר בהן נאספים המפגינים, את המקומות מהם משליכים את בקבוקי התבערה.

מתיחות בערים המעורבות
מתיחות בערים המעורבות | צילום:

כל העת מרחפות מעל ראשיהם מסקנות ועדת אור שחקרה את אירועי אוקטובר 2000, אז נהרגו 13 ערבים-ישראלים בימי המהומות שפרצו. המסקנה העיקרית היא להכיל את הזעם של התושבים, לתת להם למחות - אך זאת מבלי לחסום את הציר הראשי ובעיקר לדאוג לביטחונם של הנוסעים בו.

כמו בכל סיור בעיר ערבית, גם כאן עוצרים במסעדת חומוס, אלו המקומות הראשונים שנפגעים מהמצב הביטחוני. "הר הבית הוא של המוסלמים ומה שקורה הוא התנגדות לגיטימית", אומר מנסור מנסור, מבעלי חומוס סעיד, "אני מתנגד לסכינים, אבל גם לא צריך ישר לירות בכל מי שרוצה לקלף עגבנייה או תפוז".

רס"ב וענונו לא מופתע מדבריו, הוא מכיר היטב את תחושותיהם של תושבי טייבה. "על זה הם מדברים כל היום. זו שיחה שמתנהלת בכל מסעדה, מספרה ומוסך וזה פוגע קשות בהכנסות ובשגרה של האוכלוסייה המקומית". על דבר אחד שניהם מסכימים: על השקט לחזור לכנו - וכמה שיותר מהר.

לפניות לכתב: AzriA@Ch2news.tv

הצטרפו לעמוד הפייסבוק של עזרי עמרם