לא מעונין בתפקיד. סאו (צילום: מרים אלסטר, פלאש 90, חדשות)
נפרד אחרי 38 שנים. סאו | צילום: מרים אלסטר, פלאש 90, חדשות

זאת כנראה הייתה השנה המאתגרת ביותר בשירותו במשטרה של מ"מ מפכ"ל המשטרה ניצב בנצי סאו. בחודשים האחרונים הוא מחכה למפכ"ל החדש שייכנס לתפקידו, ובינתיים הוא מתמודד עם גל טרור, ניצבים החשודים בעבירות מין והמשך המאבק על תדמית המשטרה. בריאיון סיכום לחדשות 2 Online, חודש לפני שיפרוש מדים, הוא אומר כי המשטרה עושה כל מה שניתן נגד המחבלים וכי היא משקיעה מאמץ רב בשינוי נורמות פסולות בתוך המשטרה.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

יש דרך לסיים את המצב הביטחוני הנוכחי?

"אין ספק שהמציאות הביטחונית מורכבת. היא איננה דומה לתקופות הטרור שהכרנו בעבר משום שאין כאן הכוונה ארגונית, אין כאן תשתיות. יש מציאות שבה בודדים נוטלים יוזמה ומחליטים לבצע פיגוע נגד אזרחים וכוחות הביטחון. לכן המענה הוא משולב ומתבסס על מכלול רחב של החלטות הקבינט. צעדים מרתיעים כנגד המפגעים ובני משפחותיהם, שימוש בכלים משפטיים שלא השתמשנו בעבר וחופש פעולה גדול מאוד לכוחות הביטחון".

ובכל זאת, זה לא נגמר. בן 13 יוצא לדקור, ודבר לא מונע את זה ממנו.

"כל מה שאפשר לעשות אנחנו עושים. אין היום מגבלות מבצעיות. החוק ומשרד המשפטים מעניקים לנו הרבה מאוד סמכויות שלא הוענקו בעבר. יש להמשיך במכלול הדברים שאנחנו עושים. צריך לזכור שהאירועים החלו על רקע המהומות בהר הבית וכעת הצלחנו למתן ולהרגיע את הזירה הזו".

בן 13 עם סכין. ארכיון (צילום: טוויטר)
בן 13 עם סכין. ארכיון | צילום: טוויטר

בשנתיים האחרונות פרשו 7 ניצבים מהמשטרה בשל נסיבות בעייתיות. עם איזו משטרה אנחנו נשארים?

"לא ניתן להתעלם מהעובדה שקבוצה לא מבוטלת של ניצבים סיימה את שירותה במשטרה, חלקם עם חשדות להתנהגות לא ערכית ולא מוסרית. המשטרה משקיעה מאמץ גדול לשפר את התרבות הארגונית ולהתאים אותה לרף נורמות אחר, כמו שכל החברה הישראלית נדרשת לשינויים האלו עכשיו".

כמו התלונות האחרונות נגד ח"כ ינון מגל למשל?

"כן, זה שינוי שמתבקש בכל החברה הישראלית, בכל המקומות שבהם מתקיימים יחסי עבודה בין נשים וגברים. המשטרה חייבת להיות הסמן הימני בנורמה הציבורית הזו. האירועים שהתפרסמו (אודות שוטרים – ע.ע) הם משנים קודמות, לא מהחודשים האחרונים. אני מקווה שמאמצי השנה האחרונה יבשילו וימגרו את התופעות האלה בעתיד".

"לא זנחנו"

ניצב סאו סיכם היום סופית עם השר לביטחון הפנים גלעד ארדן על פרישתו מהמשטרה אחרי 38 שנות שירות בסוף השנה האזרחית. זאת אחרי שהסכים להישאר בתפקיד עד אחרי שיימצא מפכ"ל חדש – סאגה שהלכה והתארכה, כשבסיומה שבר המפכ"ל המיועד רוני אלשייך את רגלו, ותקופת ההמתנה התארכה. ביום חמישי הקרוב אלשייך ייכנס לתפקידו.

היו שיחות אישיות. עם ארדן (צילום: יונתן סינדל, פלאש 90)
היו שיחות אישיות. עם ארדן | צילום: יונתן סינדל, פלאש 90

השנה האחרונה הייתה אחת המורכבות במשטרה בכלל ולסאו בפרט. "באופן טבעי, כל אדם שואף בארגון היררכי להגיע למקומות הגבוהים ביותר", הוא אומר. "נפלה בחלקי הזכות לפקד על המשטרה למשך מספר חודשים בתקופה המורכבת הזו. בהתמודדות עם מצב ביטחוני מורכב לא זנחנו את הפעולות נגד הפשיעה החמורה. היו לנו הצלחות יפות מאוד - ארגוני פשיעה שהצלחנו לעצור אותם, אנחנו נמצאים בלב חקירות של שחיתות שלטונית - זו משטרה שמתפקדת ופועלת בכל החזיתות".

אבל גם סאו יודע שלשוטרים קשה לפעול כשהם חשים לא מתוגמלים מספיק. הוא מציין את המאמץ של שרי האוצר וביטחון הפנים לשפר את שכרם, אבל בינתיים זה כנראה לא מספיק. "רוב השוטרים פועלים מתוך תחושה של שליחות", הוא אומר. "אין ספק שהתגמול הכספי לא עומד בהלימה למאמץ והסיכונים שהשוטרים עומדים בפניהם מדי יום".


הציעו לך הצעות כדי שתישאר במשטרה לשנה נוספת. שקלת את זה?

"היו שיחות אישיות ביני לבין השר (ארדן – ע.ע) ולבין המפכ"ל הנכנס, והן יישארו שם. אני מסיים את קריירה של 38 שנות שירות בסיפוק גדול מאוד. אין לי שום תכניות אישיות להמשך. אני ממוקד בלהעביר את הארגון לרוני אלשייך ולמפקד מחוז תל אביב".