מכה כלכלית לעיריית אשקלון (צילום: פלאש 90 ראהים קהאטיב)
מכה כלכלית לעיריית אשקלון | צילום: פלאש 90 ראהים קהאטיב

האם ראש עיריית אשקלון ייסוג מעמדתו בגלל סנקציות כלכליות? החלטת ראש העיר איתמר שמעוני אמש (רביעי) לאסור על העסקת פועלים ערבים סמוך למוסדות חינוך זכתה לביקורת ציבורית ופוליטית רבה, והיועץ המשפטי לממשלה אף דרש הבהרות והזהיר מהשלכות חריפות. המהלך, מסתבר, פוגע בתדמית העיר ובהכנסותיה - לאחר שמפעל מהגליל החליט לבטל נופש מתוכנן בעיר.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

עמוס הולצמן, בעל מפעל פלזית מקיבוץ גזית, הודיע לעובדיו כי הנופש שתוכנן למאות עובדים, ונועד לחזק את כלכלת אשקלון לאחר מבצע "צוק איתן" בוטל - וייערך במקום אחר. העובדים - יהודים, ערבים, דרוזים וצ'רקסים - דווקא לא מחו על הצעד אלא חיזקו את הבעלים על עמדתו בנושא. "אנחנו מפעל תעשייתי בצפון שמעסיק מאות עובדים מכל המגזרים בארץ", הדגיש הולצמן במכתב.

"אנחנו שומרים על מערכת יחסים משפחתית חברית נאמנה עם כל עובדינו ומשפחותיהם - לאחר מבצע 'צוק איתן', העובדים ביחד עם ההנהלה בחרו לקיים את הנופש השנתי באשקלון לאות הזדהות ותמיכה בתושבי הדרום. הנופש תוכנן להתקיים בדצמבר באחד מבתי המלון הגדולים באשקלון. לאחר ההתבטאות האומללה של ראש העיר ביטלנו לאלתר את הנופש ואנחנו מחפשים מקום חלופי בו כל עובדינו יקבלו יחס וארוח חם כפי שנהוג במפעלנו", הוסיף.

מינוי למנכ"ל בית הדין הרבני יבוטל, וינשטיין (צילום: חדשות 2)
דרש הבהרות. היועמ"ש וינשטיין | צילום: חדשות 2

משרד הפנים והיועץ המשפטי מתנגדים להחלטה

לאחר שהחלטת ראש העיר אשקלון עוררה ביקורת פוליטית, משרד הפנים הודיע הערב לאיתמר שמעוני כי החלטתו אינה חוקית וכי עליו לבטל את הנחייתו. במכתב שנשלח לשמעוני על ידי מנהל מחוז דרום במשרד הפנים, נכתב כי החלטתו להפסיק את פעילותם של העובדים בעיר מוגדרת כאפליה.

"הוראתך בעניין הפסקת העסקתם של עובדים ערבים בבניית מוסדות חינוך בתחום עיריית אשקלון עומדת בסתירה לעקרונות השוויון", כתב מנהל המחוז במשרד לראש העיר. "הפועלה גם סותרת את מניעת האפליה - שהינה עקרון יסוד ואין צורך להרחיב על משמעותה וחשיבותה במדינת ישראל".

עוד הוסיפו במשרד הפנים כי הנחייתו של שמעוני עומדת בניגוד לחוקי המדינה. "הוראה זו כאמור עומדת בסתירה להוראות החוק המונעות אפליה ופגיעה בשוויון בהעסקתם של העובדים. דברים אלו הינם נכונים ומתחייבים כאשר הננו מדברים בפעולתה של רשות מקומית בהיותה גוף ציבורי".

בנוסף, הורו במשרד לשמעוני להורות על ביטול ההנחייה. "בנסיבות אלו נבקשך לפעול באופן מיידי לביטול הנחייה זו ולהעביר עדכון על כך", הבהירו במשרד הפנים.

גם במשרדו של היועץ המשפטי לממשלה יהודה וינשטיין מתחו ביקורת על החלטתו של שמעוני, ודרשו מראש העיר לקבל הבהרות. "על מנת לאפשר את בדיקת הדברים, נבקש לקבל בהקדם את הבהרתך - האם ניתנו על ידך הוראות בעניין האמור ואם כן - למי ניתנו הוראות כאמור ומה היה תוכנן", נכתב בתגובת משרדו של היועץ המשפטי.

"נבקש להזכיר כי חוק שוויון הזדמנויות בעבודה אוסר על מעסיק להפלות בין עובדיו, בית היתר מחמת לאום ומוצא", הוסיפו במשרד היועץ. "חוק זה הוא ביטוי מובהק לערכי היסוד של מדינת ישראל והוא נועד להבטיח את זכותו של כל עובד להיבחן על ידי מעסיקו על פי קריטריונים עניינים בלבד ולא על פי השתייכות קבוצתית. תכליתן החוקתית כבדת המשקל של ההוראות עלולה להיות בעלת השלכות חמורות מבחינה ציבורית ומשפטית".