שכירים מרוויחים פחות (צילום: פלאש 90 נתי שוחט)
עבודת הפועלים תימשך? | צילום: פלאש 90 נתי שוחט

החלטתו של ראש עיריית אשקלון, איתמר שמעוני, להפסיק את עבודתם של פועלים ערבים בגני ילדים בעירו עוררה סערה ציבורית עזה. בשיחה עם חדשות 2 Online מבקשים ראשי ערים מרחבי הארץ לגנות את ההחלטה השנויה במחלוקת, ומבטיחים לפעול להבטחת תחושת הביטחון של תושביהם, מבלי להפלות אזרחים ערבים.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

שמעוני. על חודם של 350 קולות (צילום: פלאש 90, חדשות)
איתמר שמעוני, החלטה שעוררה סערה | צילום: פלאש 90, חדשות

"אני מתבייש בקריאות הנשמעות בימים האחרונים לפיטורי ערבים אך ורק בשל מוצאם", אמר היום ראש עיריית תל-אביב, רון חולדאי. "דווקא אנחנו, היהודים, צרכים להיזהר מהתנהגות שכזו. אני גאה בעובדה שעיריית תל אביב-יפו מעסיקה מאות עובדים ערביים מסורים וכך יהיה גם בעתיד".

"שוקדים על יצירת חוויה בלתי רגילה" (צילום: פלאש 90, מרים אלסטר, חדשות)
מתנגד בנחרצות, חולדאי | צילום: פלאש 90, מרים אלסטר, חדשות

גם ראש עיריית רמת גן השכנה, ישראל זינגר, גינה את המהלך. "לטעמי מדובר בהחלטה שגויה. אכן יש מקום להגברת הפיקוח אך אין מקום לפגוע בציבור שלם שחי ומתפרנס כאן. מדובר בסכנה מהותית לדו הקיום השברירי ממילא".

זינגר מספר כי בעירו הוחלט על תגבור האבטחה בגנים הילדים ובמוסדות חינוך אחרים. "בוצעו תדרוכים ורענון נהלים לכלל הכוחות הפועלים בעיר וצוותי האכיפה הונחו להגביר את הפעילות לאיתור שבח"ים באתרי בנייה בעיר", מפרט זינגר ומוסיף: "יש לאפשר לתושבי העיר להמשיך ללא חשש בשגרת יומם".

אין תמונה
"זו לא הדרך לעצור את הטרור", יונה יהב

מרים פיירברג-איכר, ראש העיר נתניה, אמרה כי היא "מתנגדת לענישה קולקטיבית שיש בה, לדעתה, יותר נזק מתועלת. במצב הבלתי נסבל שנוצר והטרגדיות שפוקדות את החברה הישראלית, יש לגלות אחריות ואחדות ולשמור על השגרה ככל שניתן, מבלי לפגוע בציבור כזה או אחר, מתוך תקווה שהביטחון ישוב". פיירברג-איכר הדגישה כי תוגברה האבטחה והשמירה בעיר, בעיקר סביב מוקדי בילוי ומוסדות חינוך.

"אצלנו לא הייתה ולא תהיה אפלייה בין גזע דת ומין", מדגיש יונה יהב, ראש עיריית חיפה. "אנחנו נמשיך קיום אחד כמו במאה ועשר שנים האחרונות, לא רק בין מוסלמים ויהודים. השותפות נוגעת לנוצרים, בהאיים, צ׳רקסים ודרוזים מהסביבה. כך היה וכך יהיה", תיאר בנחרצות ראש העיר המעורבת.

לדברי יהב, "אכן חייבים להפסיק את הטרור הרצחני אך זאת ממש לא הדרך. אנחנו מציעים לכולם להוריד את סף הלהבות ולא ללכת לכיוונים משונים שסופם יהיה רע מנקודת ההתחלה".

"מבין את ההחלטה אך לא מסכים איתה"

"אני מאוד מבין את החלטת ראש עיריית אשקלון, אך אני לא מסכים איתה", אומר ראש עיריית אריאל, אלי שבירו. "אנחנו ראשי הרשויות נתונים ללחץ לא פשוט מצד התושבים, אך עלינו לקבל את ההחלטות הנכונות. באריאל עברנו תקופות לא פשוטות אך גם בהן לא נכנסו לפאניקה ולא עצרנו את שיגרת חיינו. ארגוני הטרור מבקשים לשבש את שגרת החיים שלנו ולגרום לנו להתגונן ולהסתתר".

"החלטה כמו של ראש עיריית אשקלון משחקת לידי אותם ארגונים. עלינו לשמור על שגרת חיים תקינה ולסמוך על כוחות הביטחון", מוסיף שביר. "יש אוכלוסיות שלמות שאסור לנו להפריד אותם מאיתנו וליצור קרע ביננו ובינם. שמעוני הוציא מקרבו ציבור שלם. גם ככה יש פער לא קטן בין הערבים והיהודים. אסור לנו להרחיב אותו".

"ההחלטה מי רשאי לעבוד - אינה סמכותי"

גם ראש עיריית גבעתיים, רן קוניק, סבור כי החלטתו של שמעוני מוטעית. "אין זה מתפקידי להתערב בשיקולים של ראשי עיר אחרים, אך החלטות מכלילות וקטגוריות מסוג זה הן בעייתיות מאוד בעייני. משטרת ישראל היא זו שקובעת מי ראשי לעבוד במדינה והיכן וזו אינה סמכותי לתעדף או לפסול מי מאזרחי ישראל".

קוניק מספר כי עיריית גבעתיים מתירה רק לאזרחים נושאי תעודת זהות כחולה לעבוד בשטחה וכי בימים אלו מבצעת העירייה מבצעי אכיפה נגד שוהים בלתי חוקיים. "אנו עסוקים בהחלטות ביטחוניות אשר יספקו תחושת ביטחון להורים ולילדים בעיר. הורתי על הוספת מאבטחים במוסדות חינוך ועל הגברת הסיורים בעיר ולאור דרישתי אף תוגברנו ביחידות אבטחה נוספות של מג"ב. חשוב שהתושבים ישמרו על קור רוח ועל שגרת החיים בעיר ולא יתפסו להיסטריה".

חיים ביבס, יו"ר מרכז השלטון המקומי וראש עיריית מודיעין מכבים-רעות, פנה במכתב לראשי רשויות מקומיות שבו הפציר בהם שלא לקבל בשעה זו החלטות פופוליסטיות מסוג זה. "זו לא השעה להחלטות המתסיסות ומחריפות את המתחים בישראל", כתב ביבס, "ערביי ישראל הינם אזרחים שווי זכויות והפסקת עבודתם הינה פעולה פוגענית ומפלה שאין לה אחיזה בחוק הישראלי".