אתמול (ראשון) לפני 20 שנה אירע הפיגוע בקו חמש בתל אביב - אחד מפיגועי ההתאבדות הראשונים שידעה ישראל. הרשויות במדינה לא היו ערוכות לאירוע רב נפגעים בסדר גודל כזה, ואירועי אותו יום הותירו את חותמם על המשטרה, השב"כ והתקשורת ועוררו סימני שאלה בציבור בנוגע להסכמי אוסלו וגם הכניסו לחיינו את זק"א.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

ב-19 באוקטובר 1994, סמוך לשעה 9:06, אירע פיצוץ נוראי באוטובוס סמוך לכיכר דיזנגוף: מחבל מתאבד שנשא 20 קילוגרם של חומר נפץ הפעיל את המטען, ורחוב דיזנגוף הפך לזירת אסון ותופת. 22 בני אדם נהרגו ועשרות נפצעו. המונח "אירוע רב נפגעים" לא היה מוכר אז, והגורמים בזירה התקשו להתמודד עם מניין הנפגעים הרב. גופותיהם של הנהג והנוסעים נותרו בזירה שעות רבות.

שדרנית חדשות 2 דאז מיקי חיימוביץ' שידרה באותו יום מבזק מיוחד, בו הוצגו תמונות מזירת הפיגוע. חיימוביץ' הדגישה בפני הצופים: "אלו תמונות ראשונות ולא ערוכות שהגיעו אלינו, ואנו מזהירים שמדובר בתמונות קשות ביותר". חלק מהשוטרים בזירה בכו: "כפי שניתן לראות, גם לכוחות המשטרה זה היה קשה", דיווחה חיימוביץ'. האירוע היווה מבחן אש עבור התקשורת, שהעבירה שידורים חיים ולא ערוכים שזעזעו את הציבור.

תמונות הדומות לאלו ששודרו אז, שטושטשו היום לצורך הכנת הכתבה, לא שודרו בטלוויזיה הישראלית 20 שנה בדיוק, בעקבות הפקת הלקחים מאותו אירוע. צלם העיתונות זיו קורן הנציח את גופתו של הנהג באוטובוס בתמונה שהופיעה בשערי העיתונים. אך מאז, לדבריו, כללי הסיקור השתנו מן הקצה אל הקצה: "התקבלה החלטה לסקר פיגועים באופן שונה לחלוטין".

רוני דניאל ומיקי חיימוביץ' בשידור (צילום: חדשות 2)
רוני דניאל ומיקי חיימוביץ' בשידור | צילום: חדשות 2

רבין הביע זעזוע: "בית המחבלים עלול להיפגע"

דליה רכט, אחותה של עפרה בן נעים ז"ל שנהרגה בפיגוע, סיפרה כי את ההודעה על מות אחותה "לא קיבלנו מהמכון באבו כביר - הודיעו בטלוויזיה בחדשות את השם שלה". מאותו יום אין צילומי גופות ותקריבים בתקשורת, והוחלט שלא לפרסם שמות הרוגים עד הבשורה הרשמית. גם שאר הרשויות  לא היו ערוכות עוד לטפל בכמות כה רבה של נפגעים אזרחיים, והמשפחות נאלצו להתרוצץ מבלי לדעת לאן לפנות.

גם המשטרה וכוחות הביטחון ניצבו באותו יום בפני אתגר לא מוכר: ניצב גבי לסט, מפקד מחוז תל אביב דאז, טען כי "האירוע היה טראומטי - זו הייתה פעם ראשונה שנחשפנו לאירוע כזה גדול, לא ידענו מה עושים באותו רגע". לדבריו, האירוע היווה גם את תחילת פעולת ארגון זק"א: "צעירים מבני ברק באו ואמרו לי שזו מצווה לאסוף את כל חלקי הגופות ולהביא אותן לקבר ישראל".

ראש הממשלה יצחק רבין ז"ל הביע אז זעזוע מהאירוע: "צריך למצוא דרכים שבה מתאבדים מרצחים של חמאס יידעו שלא רק הם יכולים להיהרג בפעילותם, אלא גם ביתם ובית משפחתם עלול להיפגע". ראש השב"כ דאז, יעקב פרי, הסביר כי "ההתמודדות עם פיגועי ההתאבדות הפכה לצערי ללחם חוקו של השב"כ - גם הזיהוי של מי עמד מאחורי הפיגוע, מי ביצע אותו, לצד התמקדות מודיעינית כדי לנסות ולמנוע פיגועים כאלה בעתיד". במקביל, החלו בשירות להציב מאבטחים בעסקים ובתחבורה הציבורית.

ישראל מלכה, שנוהג ב"דן" כבר 26 שנה, סיפר כי באותו יום "יצאתי כמה אוטובוסים לפניו. כשהגעתי לתחנה המרכזית, אמרו שהיה פיגוע בדיזנגוף". מלכה שחזר כי "אחרי שהתחילו הפיגועים היה פחד בגוף, טלפונים כל הזמן מבני המשפחות. כל הזמן חייבים להיות חדים, אתה לא יודע מאיפה זה יבוא לך".

גיא ורון השתתף בהכנת הכתבה.