פועל בניין (צילום: פלאש 90 גילי יערי)
משרד הפנים נגד איתמר שמעוני. ארכיון | צילום: פלאש 90 גילי יערי

לאחר שאמש (רביעי) הורה ראש עיריית אשקלון להפסיק את עבודתם של הפועלים הערבים בגני הילדים בעיר, הודיע הערב משרד הפנים לאיתמר שמעוני כי החלטתו אינה חוקית וכי עליו לבטל את הנחייתו. במכתב שנשלח לשמעוני על ידי מנהל מחוז דרום במשרד הפנים, נכתב כי החלטתו להפסיק את פעילותם של העובדים בעיר מוגדרת כאפליה. 

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

"הוראתך בעניין הפסקת העסקתם של עובדים ערבים בבניית מוסדות חינוך בתחום עיריית אשקלון עומדת בסתירה לעקרונות השוויון", כתב מנהל המחוז במשרד לראש העיר. "הפועלה גם סותרת את מניעת האפליה - שהינה עקרון יסוד ואין צורך להרחיב על משמעותה וחשיבותה במדינת ישראל".

עוד הוסיפו במשרד הפנים כי הנחייתו של שמעוני עומדת בניגוד לחוקי המדינה. "הוראה זו כאמור עומדת בסתירה להוראות החוק המונעות אפליה ופגיעה בשוויון בהעסקתם של העובדים. דברים אלו הינם נכונים ומתחייבים כאשר הננו מדברים בפעולתה של רשות מקומית בהיותה גוף ציבורי".

בנוסף, הורו במשרד לשמעוני להורות על ביטול ההנחייה. "בנסיבות אלו נבקשך לפעול באופן מיידי לביטול הנחייה זו ולהעביר עדכון על כך", הבהירו במשרד הפנים.

"ההחלטה מנוגדת לחוק". שמעוני וארדן (צילום: פלאש 90)
"ההחלטה מנוגדת לחוק". שמעוני וארדן | צילום: פלאש 90

במפלגת העבודה יצאו בחריפות נגד החלטתו של ראש עיריית אשקלון, ואף קראו להשעותו מתפקידו: "ההסתה נגד העסקתם של פועלים או עובדים ערבים היא פסולה ומסוכנת ואף טבולה בגזענות. החלטות כמו של ראש עיריית אשקלון הן סכנה מהותית לדו קיום השברירי", הזהיר מזכ"ל המפלגה, ח"כ חיליק בר, שקרא להשעותו עד לבירור המקרה.

גם במשרדו של היועץ המשפטי לממשלה יהודה וינשטיין מתחו ביקורת על החלטתו של שמעוני, ודרשו מראש העיר לקבל הבהרות. "על מנת לאפשר את בדיקת הדברים, נבקש לקבל בהקדם את הבהרתך - האם ניתנו על ידך הוראות בעניין האמור ואם כן - למי ניתנו הוראות כאמור ומה היה תוכנן", נכתב בתגובת משרדו של היועץ המשפטי.

"נבקש להזכיר כי חוק שוויון הזדמנויות בעבודה אוסר על מעסיק להפלות בין עובדיו, בית היתר מחמת לאום ומוצא", הוסיפו במשרד היועץ. "חוק זה הוא ביטוי מובהק לערכי היסוד של מדינת ישראל והוא נועד להבטיח את זכותו של כל עובד להיבחן על ידי מעסיקו על פי קריטריונים עניינים בלבד ולא על פי השתייכות קבוצתית".

עובדים זרים ופלסטינים בקבוצת סיכון (צילום: פלאש 90, עבד רחמים קטיב)
"גזענות מהסוג הנחות ביותר" | צילום: פלאש 90, עבד רחמים קטיב

עוד הוסיפו במשרדו של וינשטיין כי הימנעות מהעסקת עובדים בשל היותם ערבים אינה עולה בקנה אחד עם הוראות החוק. "תכליתן החוקתית כבדת המשקל של ההוראות עלולה להיות בעלת השלכות חמורות מבחינה ציבורית ומשפטית".

תגובות זועמות במערכת הפוליטית להחלטה

זמן קצר לאחר הפרסום אודות ההחלטה, מתחו חברי כנסת מכל קצווי הקשת הפוליטית ביקורת חריפה על המהלך החריג. "זאת החלטה בלתי חוקית בעליל שדגל שחור מתנוסס מעליה וראוי כי תבוטל מיד", אמר הלילה (רביעי) ח"כ נחמן שי (עבודה). "מרקם היחסים בין יהודים וערבים עומד עתה למבחן ומנהיגים מצווים לשמרו ולא לקרוע אותו לגזרים שלא ניתן יהיה עוד לשקמם".

מינוי למנכ"ל בית הדין הרבני יבוטל, וינשטיין (צילום: חדשות 2)
דורש הבהרות. וינשטיין | צילום: חדשות 2

גם יושבת ראש ועדת הפנים של הכנסת, ח"כ מירי רגב (ליכוד) מתחה ביקורת על החלטתו של שמעוני ואמרה כי מדובר בטעות. "צריך לבחון כל מועמד לתפקיד על פי השיקולים הרלוונטיים ולקבל את עמדת הגופים הרלוונטיים, כולל של השב"כ", אמרה. "אין מקום להחלטה גורפת רק בגלל שאדם הוא ערבי".

ח"כ עפר שלח (יש עתיד) אמר כי "ההנחיה של ראש עיריית אשקלון היא טעות חמורה. דווקא עכשיו כשהרוחות סוערות והמרקם השברירי של דו-קיום בישראל עומד בסכנה, מצווים שליחי ציבור לגלות מנהיגות ולהנמיך את הלהבות. הכתמת ציבור שלם של אזרחים וסימונם כסכנה פוטנציאלית מאיימת לקרוע את החברה הישראלית ולעשות את מלאכתו של הטרור".

"גזענות אנטישמית"

אין תמונה
ח"כ חיליק בר, ארכיון

"בימים בהם הרחובות מלאים בשנאה, החלטת ראש עיריית אשקלון רק מוסיפה שמן למדורה", אמרה ח"כ עדי קול (יש עתיד). "הכתמה של ציבור שלם במדינת ישראל אינה תורמת לשיפור המצב הביטחוני אלא רק מדרדרת אותנו לתהום של גזענות".

גם ח"כ עיסאוי פריג' (מרצ) תקף בחריפות את ההחלטה ואמר כי מדובר ב"גזענות מהסוג הנחות ביותר". פריג' קרא לשר הפנים וליו"ר מרכז השלטון המקומי לגנות בפומבי את שמעוני ולדרוש ממנו לחזור בו מהחלטתו. "שמעוני מבקש להפוך את אשקלון ל'עיר נקייה מערבים' ולזהם אותה בגזענות אנטישמית", אמר.

בהכנת הידיעה השתתף יוסי זילברמן