צוות (צילום: מהאינסטגרם/ אביחי מרציאנו, רדיו דרום, חדשות)
סלמון טקה ז"ל | צילום: מהאינסטגרם/ אביחי מרציאנו, רדיו דרום, חדשות

לאחר שבמשטרה נערכו היום (רביעי) להפגנות עם אלפי שוטרים ולוחמי מג"ב שהוצבו בכל מוקדי החסימות, מחאת העדה האתיופית על מותו של סלמון טקה ז"ל התחדשה במתכונת מצומצמת בלבד. משפחתו של טקה ביקשה להרגיע את הרוחות עד לתום השבעה, ובכל זאת הכוננות המוגברת של המשטרה צפויה להימשך גם מחר. במקביל, חקירת מח"ש נגד השוטר היורה התקדמה משמעותית והחלטה צפויה להתקבל בקרוב.

לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו 

חקירת קצין המשטרה נמצאת בשלבים מתקדמים מאוד, ונראה שכבר בתוך ימים ספורים יתחילו במח"ש לסכם את התיק ויעברו לדון בהיבטים המשפטיים שיובילו להחלטה - האם הייתה הצדקה לירי. בכל מקרה כעת כבר ברור לחלוטין כי הירי שביצע השוטר כוון לרצפה, ולא נעשה בכינון ישיר אל גופו של הצעיר.

אסף גובאנא, חבר של משפחת טקה שגם תרגם את דברי האב בהלווייה, עדכן את המפגינים בקריות על בקשת המשפחה: "אנחנו היום שמים, כמו ששמנו בימים האחרונים, את סלמון במרכז. מה שרצינו לשדר זה בגלל סלמון, בגלל שאיבדנו אח. המשפחה ביקשה לפני שעות אחדות שאנחנו לא עושים מחאה, לא הפגנה עד שנסיים את השבעה".

מעצרם של 27 מפגינים שנעצרו אמש במסגרת ההפגנות בדרום הוארך היום, ובמשטרה הבהירו כי גם מחר לא תתאפשר חסימת צירים. "חסימות צירי תנועה הינם מעשה אסור על פי חוק וגורמים לפגיעה בציבור רב של נהגים", מסרו. "לצד הכלה ואיפוק משטרתי רב כלפי מפגינים מתוך ניסיון לאפשר להם לבטא את מחאתם, משטרת ישראל לא תאפשר את המשך החסימות של צירי תנועה מרכזיים ברחבי הארץ באופן שיוביל לפגיעה משמעותית באזרחים".

סגן מפכ"ל המשטרה, ניצב אלון אסור, התייחס לאירועי אמש והבהיר כי הטענה שלפיה המשטרה נמנעה בכל מחיר מעימות - ובכך נתנה אור ירוק לאלימות - אינה נכונה. "החלטנו על מדיניות ההכלה כדי לאפשר את המחאה", הסביר. "חשבנו והאמנו שתהיה מחאה לגיטימית שתעמוד בכללים, ומרגע שראינו שחצתה את הכללים והפכה להיות אלימה מאוד תוך פגיעה בסמלי שלטון, בשוטרים, באזרחים ובשגרת החיים אז עברנו למצב פעולה אחר".

"היום נערכנו אחרת", המשיך אסור. "החלטנו על מדיניות אחרת ואנחנו חזקים במקומות כדי שלא נצטרך להפעיל כוח ולהגיע לנפגעים. אתמול המצב היה אחר. הרבה מאוד תמונות מאתמול מטרידות אותנו מאוד - כמות האלימות, עוצמתה. יחד עם זאת האדם שהצית את רכב כבר במעצר. הייתה תגובה מהירה וטובה של המחוז".

"כולנו מבינים ומזדהים עם התחושה של הקהילה האתיופית, שהיא קהילה חשובה מאוד בישראל". אמר ממלא מקום המפכ"ל בהמשך דבריו. "אנחנו כמשטרה אנחנו עושים הרבה פעולות דווקא כי אנחנו מודעים למשבר האמון, ופועלים כדי לצמצם אותו. הפעילות נעשית בתחום הקהילתי, בהכשרה ובגיוס שוטרים מתוך הקהילה. אנחנו רוצים וחשוב לנו לצמצם את הפער".

"המשטרה לא מבינה - אנחנו לא הבעיה"

אחד ממנהיגי המחאה, אבי יאלו, הגיב גם הוא לאירועים והפנה אצבע מאשימה כלפי הממשלה. לטענתו, המחאה הנוכחית מייצגת כעס שהצטבר במשך תקופה ארוכה. "מראש לא רצינו להפגין, לא רצינו לשבש את הסדר הציבורי", אמר. "בסך הכל רצינו לבוא ולומר לראש הממשלה, למי שאחראי על החיים שלנו כאן, שאנחנו זועמים כבר שנים".

שריפת צמיגים בפתח תקווה, אתמול (צילום: חדשות)
שריפת צמיגים בפתח תקווה, אתמול | צילום: חדשות

"זה לא רק העניין של סלמון טקה", המשיך יאלו. "משטרת ישראל לאורך שנים מסרבת להבין שיש בעיה מאוד עמוקה בתוכה. באופן עקבי היא מסרבת להבין שאנחנו לא הבעיה, אנחנו לא החשודים המידיים".

יאלו היה אחד מבכירי העדה שסירבו להגיע לפגישה של ועדת השרים לקידום שילובם של יוצאי העדה האתיופית שנתניהו כינס הערב. "אני תולה את האחריות על ראש הממשלה, על הממשלה. הם אמורים להנחיל מדיניות", הסביר יאלו. "לא באתי כי הדברים ברורים מאוד, הם ידועים. אין טעם לבוא ולהיות ועדת קישוט. פעם אחר פעם רה"מ מדבר - אין לי עניין לבזבז את הזמן שלי על הבטחות סרק".

מחאת בני העדה האתיופית, שבוע שעבר (צילום: החדשות)
ההפגנה בתל אביב, היום | צילום: החדשות

"המראות קשים לכל אזרח, ודאי בשבילנו - אנחנו לא רוצים להצטייר כברברים", הדגיש יאלו. "זה לא מי שאנחנו. אבל בסוף נשרפה ניידת או מכונית - הביטוח יכסה את זה. מי יחזיר את סלומון טקה? אנחנו כל פעם אומרים את זה: הבעיה היא הרבה יותר מערכתית ושורשית".