עבודות הפיתוח בשכונה החדשה שנבנית בימים אלה בצפת נמצאות רק בראשיתן, אבל משפחות רבות בעיר כבר נרשמות להגרלת מגרשים ודירות בתקווה לבנות במקום את ביתן החדש. "אנחנו מחכים הרבה מאוד זמן, הגיע הזמן לבנייה חדשה ואני מקווה לזכות", מספר מתן שלי, תושב העיר.

לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו.

השכונה החדשה - "מצפה ימים" - צופה לכינרת ומתוכננות בה יותר מ-3,000 יחידות דיור. עוד לפני שבלוק אחד הוצב במקום, היא כבר מצויה במרכזו של מאבק: האם תהייה בעלת אופי חילוני-מסורתי או שתנציח את המשך המגמה הזוחלת של התחרדות העיר.

"אין ספק שהשכונה הזאת קריטית להמשך צפת ופניה לאן", מסביר אילן שוחט, ראש עיריית צפת. "כל הניסיונות של גורמים כאלה ואחרים להכשיל ולהפריע – זה לא יעזור. הציבור חכם ומבין ומי שצריך לגור פה יודע".

מנגד, יש גורמים בעיר שמעוניינים בהמשך מגמת ההתחרדות ומתנגדים לבואם של אוכלוסיות חדשות. "זה לא קבלן שיכול לשלוט על צביון השכונה אותה הוא בונה ולמי הוא מוכר", אומר הרב נאורי לחיאני, סגן ראש העירייה. "כיום, מעל 70% (מתושבי צפת) הם מהמגזר החרדי. יש מגמת התחרדות ואנחנו מצפים שהמגמה תמשיך".

"זה ייתן פתח גם לזוגות צעירים שעזבו את העיר"

במסגרת הקרב על מי יגור בשכונה, השיווק שמובילה העירייה יחד עם תנועת "אור" מתמקד כרגע בעיקר בזוגות צעירים ומודגשים יתרונות שלדעתם ימשכו אוכלוסייה חילונית: פארקי ספורט, שבילי אופניים, גינות קהילתיות וחוגים ייחודיים.

"ידוע שצפת במגמת התחרדות ופה ההזדמנות שלנו להקים שכונה חדשה עם חבר'ה איכותיים, צעירים, מסורתיים וחילונים", מבהירה נטלי סבן, שמתכננת לגור עם משפחתה בשכונה החדשה. "זה ייתן פתח גם לזוגות צעירים שעזבו את העיר, בגלל ההתחרדות". עם זאת, בציבור החרדי בעיר כבר ארגנו כנסים משלהם בתגובה לתכנית, לגברים בלבד, במטרה לעודד גם משפחות חרדיות להירשם לשכונה החדשה.

כ-80 מיליון שקלים כבר הושקעו בשכונה על מנת להוזיל את עלויות הפיתוח. על פי התכנית, מגרש של רבע דונם לבנייה עצמית מוצע תמורת כ-250 אלף שקלים, כולל כל המיסים. בית עם גינה כחלק מקוטג' צפוי לעלות בין 900 אלף שקלים ל-1.2 מיליון שקלים. בתחילת שנת 2018 יתפרסמו גם מכרזי "מחיר למשתכן" לשכונה, שצפויים להציע מחירים נמוכים יותר. הקרב על עתיד "עיר המקובלים" רק בראשיתו, אך התוצאה תקבע כבר בקרוב אם נראה צפת חילונית או צפת חרדית.