שעות ספורות לאחר שעיריית ירושלים הסירה את הפסל המוזהב שהוצב הבוקר (חמישי) ברחבת בית המשפט העליון בדמותה של הנשיאה מרים נאור, מתברר כי מאחורי הצבת הפסל עומדת עמותת "העיר העברית" ותנועת הימין "דרך חיים", בראשות הרב יצחק גינצבורג מישיבת "עוד יוסף חי" ביצהר. הצבת הפסל מגיעה כחלק מקמפיין כנגד מה שהם מכנים "הדיקטטורה של בג"ץ": "בג"ץ והנשיאה נאור מנותקים מהעם, מתנשאים, מתנהלים בדיקטטורה ונוטלים לעצמם סמכויות לא להם".

לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו

בהודעה שפרסמו הארגונים, להם אין כל קשר לישיבה בראשה עומד הרב גינצבורג ביצהר, צוין כי הצבת הפסל נעשתה בשיתוף פעולה עם מאי גולן, יו"ר עמותת "העיר העברית" שקוראת להוצאת המסתננים משכונות דרום ת"א, על רקע פסיקת בג"ץ השבוע. "על אף שמדינת ישראל היא כביכול מדינה דמוקרטית, נמצא היום השלטון בפועל בידי ביהמ"ש העליון וזאת מבלי שאי פעם נשאלה דעתו של העם בעניין", נכתב בהודעה המשותפת.

"בג"ץ והנשיאה נאור מנותקים מהעם"
"בג"ץ והנשיאה נאור מנותקים מהעם" | צילום:

בהמשך תקפו הארגונים את החלטת בג"ץ מהשבוע, לפיה המדינה רשאית לגרש מסתננים בהסכמה למדינה שלישית, אולם עוד נקבע כי מסתנן שיסרב להתפנות לא ייכלא לתקופה ממושכת של יותר מ-60 ימים. "בג"ץ מתערב פעם אחר פעם בהחלטות נבחרי הציבור", ההודעה המשיכה. "השבוע זה 'חוק המסתננים', בפעם הבאה זה יהיה 'חוק ההסדרה' וחוקים נוספים".

עוד נטען כי "כמו בכל דיקטטורה חשבנו שגם בישראל ראוי שיעמוד פסל של השליט ברחובה של עיר. הגיע הזמן שנבחרי הציבור יתעוררו. אנו קוראים לרה"מ, לשרים ולחברי הכנסת, שהשבוע התבטאו כנגד פסילת החוק, במקום לפזר הבטחות ופתרונות מקומיים לבעיות העולות משלטון בג"ץ, לחתור אחת ולתמיד לטיפול שורש אשר יסדיר את יחסי בג"צ והכנסת".

מבקשי מקלט בדרום (צילום: דורית יורדן דותן)
הצבת הפסל - במחאה לפסיקה על המסתננים | צילום: דורית יורדן דותן

אריאל גרונר, אחד ממציבי הפסל שעוכב במשך חצי שעה, סיפר כי לאחר שהוא ושותפיו אותרו על-ידי המשטרה, השוטרים לקחו את פרטיהם וערכו חיפוש ברכבם. "הם לקחנו אותנו ליד, שאלנו אותנו 'מה אתם עושים?' ולקחו את הטלפונים", סיפר גרונר בשיחה לחדשות 2 Online. "אני לא יודע איך ידעו שמדובר בנו".

גרונר הסביר כי הצבת הפסל מגיעה במסגרת המחאה נגד התערבות בג"ץ בהחלטות הממשלה. "הם לא מאפשרים לנבחרי הציבור לקבל החלטות", המשיך. "הדבר האחרון זה היה הפסיקה של המסתננים, ושוב בית המשפט תוקע מקלות בגלגלים של מקבלי ההחלטות. הפסל יוצא נגד הדיקטטורה של בג"ץ, שהוא שלטון לא נבחר. זו קליקה סגורה שפעם אחר פעם מתברר שהיא זו שמנהלת וקובעת פה את המדיניות. היו מחאות לפני ואני מעריך שיהיו גם אחרי".

אמן הפסל של נתניהו בכיכר רבין: "רעיון מדהים"

איתי זליאט, האמן שיצר את הפסל המוזהב של ראש הממשלה בנימין נתניהו והציב אותו בכיכר רבין בחודש דצמבר האחרון, שיבח את יוצרי הפסל, אך הכחיש כל מעורבות בהצבתו. "אני חושב שזה יפה מאוד שזה קורה ככה והייתי רוצה לראות עוד קריאות על הבמה הזאת של המרחב הציבורי דרך אומנות", אמר זליאט בשיחה לחדשות 2 Online. "זה יותר טוב מ-20 אלף דרכי אלימות אחרות שיכולים לקרות. אני לא קשור לזה ולא יודע מי עשה את זה, אבל זה רעיון מדהים".

בהמשך ביקר זליאט את החלטת המשטרה לפתוח בחקירה וכן את הסרת הפסל זמן קצר מרגע שהוצב. "אני לא מבין את החיפזון, למה צריך להוריד את זה תוך כמה דקות?", תהה זליאט. "זה לא אלים ולא פוגע באף אחד. בטח לא לעצור אף אחד, קצת להירגע קצת לנשום".

מוקדם יותר הבוקר מאבטחי בית המשפט העליון דיווחו למשטרה אודות הפסל שהוצב במדרכה הסמוכה לצומת הרחובות זוסמן-רבין בדמותה של הנשיאה נאור. למקום הוזעקו חוקרי משטרה ושוטרי זיהוי פלילי, ובמקביל נפתחה חקירת האירוע.

בתגובה להודעת המשטרה על פתיחת חקירה בנושא, השר לביטחון הפנים גלעד ארדן אמר כי נדרש הסבר לגבי מהות החקירה. "לא כל מיצג מחאה מצדיק חקירה ובטח לא מיצג שאינו קורא לאלימות או ממחיש פעולה אלימה", צייץ ארדן בחשבון הטוויטר שלו. "הדיווחים על 'חקירת המשטרה' בנוגע להצבת הפסל ליד בית המשפט העליון אכן מצריכים הסבר מטעם המשטרה, איזו עבירה נחקרת שם בדיוק ומה נבדק".