ימונה לשגריר באו"ם? גלעד ארדן (צילום: יונתן זינדל, פלאש 90, חדשות)
"לא נפסיק את המאבק" | צילום: יונתן זינדל, פלאש 90, חדשות

עד אתמול (שלישי) נדמה היה שהמשטרה משנה בחודשים האחרונים גישה כלפי בני העדה האתיופית, בעקבות המחאה הציבורית שהובילה להקמת ועדה ממשלתית. במשטרה אמנם לא מיהרו לאמץ את כל המסקנות אך הודיעו על סגירת תיקים רבים ליוצאי אתיופיה.

לעדכונים נוספים ולשליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לחדשות 2 בפייסבוק

 אתמול סיפק המפכ"ל אמירה ששינתה ככל הנראה את פני התמונה: כשנשאל על יחס השוטרים לקהילה הוא השיב ש"הוכח שמהגרים וצעירים אלימים יותר". הדברים עוררו זעם רב בקרב מובילי המחאה וארגוני יוצאי אתיופיה: חלקם שוקלים לחדש את המחאה ולצאת לרחוב "כדי להגן על הילדים שלנו מפני השוטרים", אולם למרות הביקורת הציבורית זוכה אלשיך לתמיכתו של השר לביטחון פנים גלעד ארדן.

"מפכ"ל המשטרה לא הצדיק את תופעת שיטור היתר כנגד ישראלים יוצאי אתיופיה ולא גיבה אותה, אלא בדיוק להיפך - הוא אמר באומץ שיש בעיה כזו ושהמשטרה מטפלת בה", מסר ארדן בהודעה מטעמו. לדברי השר לביטחון פנים, "הסברו של המפכ"ל לא נועד בשום אופן להצדיק את שיטור היתר אלא לתאר את הלכי הרוח של השוטרים שגרמו להם בעבר לפעול באופן שגוי. כל תיאור אחר של דברי המפכ״ל או הסקת מסקנות לכיוון ההפוך איננה נכונה והיא יוצרת עיוות ותחושות קשות ללא כל הצדקה", הדגיש, "בעיקר לאחר שהמשטרה הבהירה שוב את כוונת המפכ״ל בתשובתו".

"הישראלים יוצאי אתיופיה הם בשר מבשרה של החברה הישראלית וחלק ממשטרת ישראל עצמה ואנו פועלים יחד עם בני הקהילה ומנהיגיה כדי לתקן את שגיאות העבר", המשיך השר, "אני אישית מוביל יחד עם המפכ״ל שינויים רבים שנועדו לטפל בבעיה זו באמצעות לימוד הקהילה, קליטת יוצאי אתיופיה במשטרה וקידומם, יצירת מנגנוני שקיפות, טיפול משמעתי ועוד".

מוקדם יותר פרסמה המשטרה הבהרה לדבריו של אלשיך בה נכתב: "מפכ"ל המשטרה התייחס בדבריו למחקרים קרימינולוגיים בדבר קהילות מהגרים בעולם. משטרת ישראל מקדישה חשיבה מעמיקה להבנת הפער הקיים בין שוטרים לבין ישראלים יוצאי אתיופיה בישראל. מפכ״ל המשטרה הודה בגילוי לב כי לאחר בדיקה עצמית מעמיקה גילינו כי אכן ישנו שיטור יתר בכל הנוגע לממשק שבין שוטרים ליוצאי קהילת אתיופיה בישראל. לפיכך, אנו פועלים במספר מישורים ובראשם הקמנו צוות היגוי שפועל מזה כשנה ביחד עם מנהיגים מקרב הקהילה על מנת לגבש תהליכים שיובילו להבנה טובה יותר של צורכי הקהילה ולתאום עמדות".

עוד נכתב כי "בין היתר, אנו בוחנים תיקים שלהבנתנו הם תוצאה של שיטור יתר וככל שניתן  מאפשרים לסגור תיקים באופן רטרואקטיבי וכן המשטרה מפעילה תוכנית להסברה לשוטרים בדבר רב תרבותיות על מנת לקדם את הסובלנות והטיפול הראוי בכל רבדי החברה הישראלית. בנוסף, המשטרה ייסדה את פרוייקט מיל"ה (משטרת ישראל למען הנוער) שמאפשר לנו לסייע להחזיר נוער שסטה מן המסלול בחזרה אל דרך המלך ולאפשר להם נגישות לשירות צבאי ולהתחלת חיים חלקה ללא תיקים פליליים".

"ביחד עם הנהגת הקהילה אנחנו ממשיכים בעשייה ממשית וערכית למען החברה הישראלית כולה. למען הסר ספק, הדברים שנאמרו על ידי המפכ"ל (ולא צוטטו במדויק בתקשורת) אין ולא הייתה בהם כל כוונה לפגוע בישראלים יוצאי אתיופיה, אלא נאמרו מתוך גילוי לב שנועד לאפשר תיקון ושיפור הממשקים בין המשטרה והשוטרים ביניהם", טענו במשטרה.

"נגן על עצמנו מפני שוטרים". בוגלה (צילום: חדשות 2)
"נגן על עצמנו מפני שוטרים". בוגלה | צילום: חדשות 2

"חווים את האלימות יום יום"

ענבר בוגלה, ממובילות מחאת בני העדה האתיופית, הגיבה בזעם לחדשות 2 Online על דברי אלשיך: "זו לא פעם ראשונה שנותנים את החותמת במדינת ישראל כלפי יוצאי אתיופיה ואומרים שהם לא אזרחים – ראינו את זה גם בהפגנות. היועץ המשפטי סגר את ההפגנות מחוסר עניין לציבור, בזמן ש-15 אלף הפגינו בתל אביב – מבחינתו זה לא ציבור. אנחנו יודעים וחווים על בשרנו את האלימות המשטרתית יום יום, אנחנו יודעים שהשוטרים אלימים כלפי יוצאי אתיופיה, שיש פרופיילינג, פשוט המפכ"ל בא ואישר את מה שאנחנו יודעים וחווים. המדינה נוהגת כך כבר שנים, ובזמן האחרון הם התחילו לדבר ככה ולא מסתירים את זה".

על הכינוי של בני הקהילה "מהגרים" הגיבה בלעג: "זה דבר ידוע שאנחנו מהגרים, בוא נתחיל מסיפור העלייה – לא העלו אותנו לפה, אף אחד לא רצה אותנו, הסתננו לפה. אם כבר הוא מדבר על מהגרים, אנחנו סוג של מסתננים והיום הוא נתן את החותמת. זו מדינת אפרטהייד".

בוגלה קוראת לבני הקהילה להתאחד נגד המשטרה: "התגובה שלנו צריכה להיות בשכונות, להגן על עצמנו מפני שוטרים וכל האמעצים כשרים. כשאני יודעת שאני עומדת מול שוטר זה חיים או מוות, במיוחד אחרי הודעה כזו של המפכ"ל שלהם. אני מצפה שתהיה הגנה בשכונות, שכל משפחה אתיופית תדע שכשהיא שולחת את הילד שלה לרחוב זו סכנה. ואם צריך יהיה משמר בשכונות שיעבוד 24 שעות".

אין תמונה
"הוכים ילד לחשוד מיידי". תמנו שטה

"המשטרה מחפשת שנפגין כדי להגיד שאנחנו אלימים"

"אני לא חושבת שיש צורך לצאת ולהפגין – המשטרה מחפשת שנצא ונפגין אחרי ההודעה של המפכ"ל והמשטרה תרצה שזו תהיה התגובה שלנו בגלל שהם ישתמשו שוב באלימות ושוב המפכ"ל יגיד 'אני צדקתי במה שאמרתי' – לא, אנחנו נשמור על עצמנו בשכונות". לדבריה, כלל הציבור בישראל אשם ביחס המשטרתי: "אם הם רואים מה שוקרה ושותקים מול כאב של קהילה שלמה, גם הציבור אשם. השתיקה שלו זו הסכמה למצב. הציבור הרחב יושב בבית ושותק וזה לא מעניין אותו כי 'הם שחורים, הם לא חלק מהחברה'. אבל הם גם חווים את האלימות המשטרתית הזו והם מתבלבלים לפעמים".

יאסו נגסה, ממובילי המחאה, אמר כי הוא וחבריו מתכננים הפגנה גדולה בקרוב: "אנחנו לא קיבלנו את הדרישות שקיבלנו ממשלת ישראל, הם מתעלמים. אנחנו לא נפסיק את המאבק שלנו ואנחנו מתכננים הפגנה מאוד גדולה עד שנקבל את הזכויות שלנו כמו כל הישראלים, רוצים שינוי ושוויון". נגסה מחה על הרמיזה כי בני הקהילה מהגרים: "אנחנו יהודים, כמו כל היהודים הישראלים הלבנים. אנחנו מבקשים ודורשים שוויון זכויות כמו כל הישראלים הלבנים. זה פשוט לא נכון לקרוא לנו כך – הגענו בגלל שאנחנו יהודים כמו שכל היהודים עולים לארץ ישראל. אנחנו לא מהגרים – עלינו לישראל כי אנחנו יהודים. אנחנו בני העדה שומרים חוק וסדר, ואנחנו דווקא – במשטרת ישראל פותחים לבני העדה תיקים בגלל הגזענות, לא בגלל שהם עברו על החוק. במשטרה תוקפים את בני העדה שלנו ואנחנו דורשים לסוגר את התיקים ולשחרר את בני העדה שלנו שנמצאים בכלא על לא עוול בכפם".

פנטהון אספה-דויט, מנכ"ל עמותת טבקה – צדק ושויוון ליוצאי אתיופיה, הבהיר כי ישקול לבטל את פגישתו עם אלשיך בעוד כמה ימים אם המפכ"ל לא יתנצל. "הוא כינה אותנו למעשה קהילה פושעת, שאך טבעי שהמשטרה מגיבה אליה ככה. זו התבטאות מאוד מאוד קשה לנו, אומללה, פוגענית, פסולה ואף גזענית. המפכ"ל בדבריו הציג את הקהילה כפושעת והצדיק את ההתנהגות הפסולה, את האלימות המשטרתית כלפי יוצאי אתיופיה". אספה-דויט סיפר כי במשך למעלה משנה ארגוני הקהילה נפגשו רבות עם המשטרה, בעקבות התקרית בה הוכה החייל דמאס פקדה: ""עבדנו מאוד קשה צד לצד עם המשטרה בתקווה להבעא לשיפור היחסים בין הקהילה לבין יוצאי אתיופיה. הייתה התקדמות יפה בהרבה תחומים, כולל אימוץ הדרישה שהשוטרים יישאו מצלמות גוף. אני נפגשתי איתו והדברים שפורסמו היום הפתיעו אותי – חשבנו שהאסימון נפל לשוטרים והם יחד איתנו, עם הדברים האלה יהיה לנו מאוד קשה להתקדם בתהליך".

הפגנות הקהילה האתיופית בתל אביב (צילום: פלאש 90 - יהונתן סינדל)
האם המחאה תתחדש? | צילום: פלאש 90 - יהונתן סינדל

"אם לא יתנצל - ננתק מגע מהמשטרה"

"אני דורש מהמפכ"ל הבהרה והתנצלות פומבית, שיתנצל בכנות, אחרת אנחנו ננתק מגע בפעילות שלנו עם המשטרה. אנחנו נפנה לגורמים רלוונטיים, בין אם זה ראש הממשלה או השר לביטחון הפנים, ועדות הכנסת, על מנת לוודא שהדברים עד כה לא נעשו לשווא. אנחנו נדרוש את זה מהמפכ"ל כי אני ראיתי במשטרה שבאמת עושים את הדברים ברצינות, הם רואים שהפעילות מיטיבה גם עם השוטרים. דעת הקהל בקהילה כלפי השוטרים היא מאוד נמוכה והייתה לאחרונה מגמת שיפור – אני מקווה שלא הכל ירד לטמיון. אנחנו ניקח את זה מאוד ברצינות ונבחן את הצעדים שלנו".

אורית סבהט, פעילה בולטת נוספת במחאה, טענה בשיחה עם חדשות 2 Online כי "המפכ"ל בכל פעם מצליח 'להפתיע' בדבריו. האמירה יוצאת הדופן שלו גובלת בחוצפה ומכתימה קהילה שלמה כעבריינית. אם לא נקבל הגנה ואם הוא לא מוכן לבוא ולהודות בכך שיש שיטור יתר כלפי יוצאי העדה האתיופית, אנחנו נצא החוצה ונילחם בזה – לא נשב בבית רגל על רגל ונחכה שילדים בני 12-13 יקבלו מכות משוטרים בגלל שהמפכ"ל מנותק מהמציאות". לדבריה, "הדברים שלו חיזקו את מה שקרה לפני שנה, את כל ההפגנות והאמיתות של המחאה. זה מחזק אותי לנסות ולהגן על הילדים, לעמוד חוצץ מול המפכ"ל. אין מי שיגן עליהם, הם נהיו חשופים וגם שקופים. מהמפכ"ל לא תגיע הישועה: צריך לעשות סינון גדול מאוד במשטרה".

סבהט אמרה כי היא מצפה "שכל בן אדם שדוגל בזכויות ימחה על הדברים – היום זה אתיופי, מחר זה יכול להיות רוסי, פולני או מרוקני. אני מצפה ממי שיושב בשולחנות העגולים שיגנה את דברי המפכ"ל, לא הגיוני שמילים כאלו יצאו מפה של מי שאחראי על ההגנה של אזרחי ישראל. זה מקומם. להכתים את העדה שלי? הוא מנסה להציג את העדה כמסכנה, והוא רומס אותה במו ידיו ורגליו".

"מבחינתו אנחנו לא אזרחים" (צילום: פלאש 90 תומר נאוברג)
"מבחינתו אנחנו לא אזרחים" | צילום: פלאש 90 תומר נאוברג

"משלמים מחיר קשה על הגזענות"

פנינה תמנו שטה, לשעבר ח"כ ופעילה למען הקהילה, טענה כי הדברים "נותנים אור ירוק לשוטרים להפוך את הילדים שלנו לחשודים מיידים ומשם לשק אגרוף של שוטרים אלימים וסורחים. הילדים שלך, המפכ"ל אלשיך, אינם טובים יותר משלי! ילדים כהי עור לא נולדים עם גנים לעבריינות ולא בפוטנציה לעבריינות. תעשה בדק בית וחריש פנימי, ותגלה שישנם שוטרים שנטפלים יום יום לילדים וצעירים יוצאי אתיופיה ומראים להם את הדרך למאחורי הסורגים".

עוד טענה תמנו שטה כי הדברים מוכיחים שהמשטרה מסוכנת לשחורים: "שילמנו ואנחנו משלמים מחיר כבד בגלל הגזענות שאתה אלשיך לא למדת להכיר בה, אז איך תלמד משהו את השוטרים על שיוויון ותיקון עוול כשאתה לא מפנים את העובדה שיש על פי סימון צבע עור זו זו רדיפה גזענית?"

גם מנכ"לית משרד המשפטים אמי פלמור, שעמדה בראש הצוות הבינמשרדי למיגור הגזענות נגד יוצאי אתיופיה, הגיבה לדברים ואמרה כי "דו"ח הצוות למיגור הגזענות משקף את המציאות העגומה של גזענות ממסדית כלפי יוצאי אתיופיה. מהנתונים עולה באופן חד משמעי כי לא מדובר באנשים בעלי ד.נ.א. עברייני".

"הפכת אותנו למהגרים" (צילום: פלאש 90, הדס פרוש)
משמר שכונות נגד השוטרי? | צילום: פלאש 90, הדס פרוש

זעם גם בכנסת: "לעקור את התופעה החמורה מהשורש"

גם במערכת הפוליטית עוררו הדברים זעם ודרישות להתנצלות והבהרות: יו"ר האופוזיציה יצחק הרצוג טען כי "דבריו של המפכ"ל שופכים אור על תופעה חמורה. אני קורא לו לתקן ולהבהיר לאלתר את דבריו כי אסור שמישהו יבין מהם שזה לגיטימי לחשוד יותר באזרח אתיופי או ערבי. כל בעל עמדה משפיעה חייב להתגייס למיגור שיח גזעני או פרופיילינג מכל סוג שהוא". יו"ר התנועה ציפי לבני כתבה: "לא טבעי שמפכ"ל המשטרה יקבל עיוות כזה - ואם הוא קיים, צריך לעקור אותו מן השורש". יו"ר הסיעה ח"כ מרב מיכאלי (המחנה הציוני) הוסיפה כי "צעירות וצעירים יוצאי אתיופיה הם לא 'מהגרים', הם ישראליות וישראלים לכל דבר לחשוד באדם לפי צבעו זה לא טבעי, זה גזעני".

ח''כ מיכל רוזין (מרצ) טענה כי "מקומם שראש הארגון שאמון על אכיפת החוק והסדר במדינה מפגין סובלנות חסרת תקדים לגזענות ואפליה נגד אזרחים ישראלים. הלך הרוח שמשתקף מדבריו אינם ראויים להישמע מהאדם שתפקידו להוות מגדלור לכלל השוטרים והשוטרות. משטרת ישראל היא המשטרה של כל האזרחים, גם אלה ממוצא אתיופי וגם של האזרחים הערבים. אני מצפה ממפכ"ל המשטרה לפעול נגד הפרופיילינג והסטריאוטיפים בחברה הישראלית ולא להבין אותם ובכך לחזק אותם. הגיע הזמן לתוכנית הכשרה לשוטרים נגד גזענות סטריאוטיפים ותיוג על בסיס אתני".

_OBJ

יו"ר הרשימה המשותפת איימן עודה כתב בטוויטר כי "לא מפתיע שהמפכ"ל חושב שיחס גזעני כלפי האתיופים הוא טבעי אבל צריך להזכיר לו שתפקידו לדאוג לביטחונם של כלל האזרחים, לא רק של הציבור היהודי הלבן". ח"כ דב חנין ממפלגתו הוסיף: "ככה זה נשמע כשהגזענות הופכת לטבעית. וכשכך מדבר המפכ"ל - איך אפשר לבוא בטענות לשוטרים הפשוטים?". ח"כ עאידה תומא-סלימאן כינתה את האמירה גזענית והוסיפה: "דעות קדומות נגד נשים ואתיופים הן מסוכנת במיוחד כאשר מדובר במי שתפקידו הוא לאכוף את החוק ולשמור על בטחון האזרחים ללא קשר לגזעם, דתם או מינם".

היחיד בכנסת שיצאה עד כה להגנתו של אלשיך הוא ח"כ בצלאל סמוטריץ' (הבית היהודי) שכתב: "סוף סוף מפכ"ל אמיץ שלא מתעלם המציאות גם כשהיא לא נעימה, מכיר בה ומשם פועל לתיקון לטובת כולם ועדת הצבועים צועקת. תתעלם אדוני המפכ"ל".

עזרי עמרם השתתף בהכנת הידיעה.