הקלטת השיחה בין האם לאח. האזינו (צילום: שטרסטוק, חדשות)
אילוסטרציה | צילום: שטרסטוק, חדשות

בעקבות הפרסום אמש (שלישי) בחדשות 2 על כך שחדר הטיפול בבית החולים סורוקה לנשים שעברו תקיפה מינית אינו פועל לעיתים קרובות, הערב הודיע משרד הבריאות על העברת התקציב הנדרש לאיישו. התקציב יועבר כבר בשבועות הקרובים על מנת שהמרכז יחזור לפעול 7 ימים בשבוע.

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לחדשות 2 בפייסבוק

אתמול נחשף כי בעקבות מחסור בתקציב, חדר הטיפול המיוחד בבית החולים סורוקה - היחיד בכל אזור הדרום שמטפל בנשים שעברו תקיפה מינית - אינו מאויש לעיתים קרובות. בשל כך, נשים שנאנסו נשלחות, ברגעים קשים ורגישים להחריד, לבתי חולים במרכז הארץ.

בעקבות התערבות של מספר חברי כנסת ושל ראש עיריית באר שבע, הוחלט יחד עם משרד הבריאות כי המרכז כן יתוקצב גם בקופה הקרובה, אך גם באופן סדיר בשנים הבאות. "מבחינתו הפעילות של המרכזים היא קריטית ואנחנו מחויבים לכך שהם יפעלו שבעה ימים בשבוע", אמר מנכ"ל משרד הבריאות משה בר סימן טוב. "לכן באופן מיידי נמצא פתרון כדי שהמרכז בסורוקה יעבוד 7 ימים בשבוע באופן מלא".

בחדר הטיפולי המיוחד ישנו מכשור מתאים וצוות רפואי שעבר הכשרה טיפולית ומקצועית במיוחד לטיפול בנפגעות אונס. הצוות במקום מהווה מענה נפשי ראשוני לאותן קורבנות תקיפה, והם אף אמונים על איסוף הממצאים הגופניים באופן שאלו יהיו קבילים בבית משפט.

במרבית המקרים שבהם חדר הטיפול אינו מאויש, נשים שהותקפו מינית נשלחות לבית החולים וולפסון בחולון. רק לאחרונה אירעו שני מקרים שבהם נשים סירבו לנסוע לשם כדי להיבדק ולקבל את הטיפול המונע - הן בשל המרחק הרב והן בשל המעמסה הנפשית הכבדה אחרי הטראומה הקשה.

נפגעות תקיפה מינית מוותרות על הגשת התלונה

במרכז הסיוע לנפגעות ונפגעי תקיפה מינית פנו לאחרונה לשר הבריאות ליצמן בבקשה שיתערב באופן דחוף בסוגיה. במרכז טוענים כי ההימנעות מנסיעה למרכז עלולה להביא לכך שלא ייאספו ראיות במקרים החמורים.

בשיחה עם חדשות 2 Online הסבירה ליזה ניקולאיצ'וק, מנכ"לית מרכז הסיוע לנפגעות ונפגעי תקיפה מינית בנגב את ההשלכות: "ברגע שבחורה שמעה שהיא צריכה לנסוע עד לחולון כדי לעבור את הבדיקה, היא פשוט ויתרה".

לדבריה, הבדיקה הרפואית שמתבצעת מיד לאחר התקיפה המינית חשובה במיוחד ולעתים היא מהווה את ההוכחה היחידה לעצם קיומה של התקיפה המינית. "הבדיקה הרפואית מאפשרת את שימור הראיות וכך ניתן להגיש כתבי אישום גם לאחר זמן רב", מדגישה ניקולאיצ'וק.

חדר הטיפול בסורוקה בנוי בצורה מיוחדת שתוכל לשמור על הפרטיות של המתלוננות המגיעות להיבדק. הכניסה נפרדת, אף אחד לא יודע למה משמש החדר, והצוות הרפואי מורכב מצוות מיומן ומקצועי שעובר הכשרה מיוחדת.

"אנחנו מרכז הסיוע הגדול בדרום הארץ", מספרת ניקולאיצ'וק. "אנחנו מקבלות כ-12 אלף פניות, מתוכן כ-1500 פניות חדשות מדי שנה". כעת היא מספרת, הארגון לא מפנה יותר מתלוננות לחדר בסורוקה. "פעם זו הייתה הצעה מיידית, היום המתלוננות מתקשרות ואין לאן להפנות אותן", היא סיפרה בתסכול. "עצוב שהכל מתחיל ונגמר בכסף, צריך רק להשקיע בתקן של רופאה אחת".